Hlavní stránka

Kalwaria Zebrzydowska - Polsko

(07.04.2004)

Kalwaria Zebrzydowska je malé městečko v údolí mezi dvěma pásmy nízkých, ale půvabných hor na rozhraní Makowských Beskyd a pohoří Welického. Městečko leží na silniční trase Těšín-Krakov v podhůří hory Żar v nadmořské výšce kolem 350 metrů.

Žije tu čtyři a půl tisíce obyvatel a historie tohoto místa je nerozlučně spjata se založením místního kláštera. Na začátku 17. století Mikołaj Zebrzydowski - vojvoda krakovský - nechal pod vrcholem hory Żar postavit nejdříve kapli Ukřižování Ježíše Krista podle sádrového modelu jeruzalémské kaple Svatého kříže. To se psal rok 1600 a byla to stavba, která dala impuls k vybudování celé křížové cesty podle vzoru kalvárie v Jeruzalémě a nakonec i kláštera.

Klášter s bazilikou.

V krajině kolem dnešní Kalwarie Zebrzydowske byla shledána značná podobnost s místy kolem Jeruzaléma za časů, kdy tam pobýval Ježíš. Postupně zde vznikl úžasný architektonický komplex. Projekty řady kaplí vypracoval na žádost Mikołaje Zebrzydowského Paweł Baudarth, který také dozoroval stavební práce. Mezi roky 1605 až 1617 tak bylo zbudováno prvních šestnáct zastavení křížové cesty. Po smrti Mikołaje Zebrzydowského v roce 1620 pokračoval v práci na nedokončené kalvárii jeho syn Jan Zebrzydowski. Ani tomu se ale nepodařilo velkolepý projekt dokončit. Jeho syn Michał byl už třetí generací Zebrzydowských, která financovala výstavbu kalvárie. Ani on ji ale nedostavěl. Po jeho smrti se funkce donátora ujala jeho dcera Anna, která se ovšem provdala, a tak péče o výstavbu kalvárie přešla na rod Czartoryských. Po smrti Anny v roce 1668 se Jan Karel Czartoryský znovu oženil a jeho nová žena Magdaléna se ujala rozšíření kostela a výstavby dvou jeho věží. Přestavba kostela byla ukončena roku 1702 a věže byly dostavěny až o osmnáct let později. Současná bazilika je nesporně z hlavní části dílem právě Magdalény Czartoryské, přestože zemřela ještě před dokončením stavby. V jejím díle pokračoval syn Jozef, a tak celý cisterciácký klášter i s bazilikou Matky Boží Andělské je ukázkou pozdního baroka s rokokovými prvky. Se svým Rajským náměstím je středobodem každé poutní cesty směřující sem, do Kalwarie Zebrzydowské. Ta se stala jedním z nejnavštěvovanějších poutních míst v celém Polsku. Architektura mistrovsky vkomponovaná do obrazu krajiny i duchovní síla tohoto místa je tak působivá, že se dostalo na Seznam světového dědictví UNESCO.

Klášterní komplex obklopuje takzvaný Poutní park. Je to rozlehlé území s řadou kaplí a kostelů. Mnoho kilometrů cest a lesních chodníků tu spojuje jednotlivá zastavení několika křížových cest, vkomponovaných do okolní krajiny.

Golgota

Právě období Velikonočního svatého týdne je doba, kdy sem přicházejí tisíce poutníků. Putují i několik dní přes celé Polsko, aby pak v malých skupinkách prošli jednotlivá zastavení křížové cesty. Podrobný rozpis každé z těchto tras udává nejen kde se věřící mají zastavit, ale také jakou modlitbu se mají pomodlit nebo jakou zazpívat nábožnou píseň.

Andělský most.

Cesta Pana Ježíše představuje například 28 zastavení u 24 objektů. Cesta Matky Boží má 24 zastavení. Z toho je 10 míst společných s Cestou Pana Ježíše a 11 dalších míst je určeno pouze pro tuto trasu. Římská křížová cesta zase začíná až u kaple zvané "U Piláta" s číslem 24. K dispozici jsou itineráře, mapy, ubytovací zařízení, ohromné parkoviště a především dokonalá organizace.

Představitel Ježíše Krista při procesí.

Místa nazvaná Olivová hora, Golgota, Hora Sinaj připomenou biblickou krajinu. Více než čtyřicet objektů je postaveno na trasách zbožných cest kolem Kalwarie Zebrzydowske, ale nejsou to jen kostely a kaple. Najdete tu také například Svaté schody nebo Andělský most či kamenný Most na Cedronu, které usnadňují poutníkům přechod řeky.

Procesí na Velký pátek.

Vše vrcholí při procesí na Velký pátek. Tisíce věřících doprovází od časných ranních hodin představitele Ježíše Krista nesoucího kříž a doprovázeného římskými vojáky. Další tisíce lemují trasu křížové cesty. V okamžiku, kdy ke skupině kaplí na vrchu označovaném jako Golgota dorazí jádro procesí s Ježíšem, začíná atmosféra houstnout. Jen s vypětím všech sil chrání římští vojáci Ježíše před umačkáním a pomalu postupují k vrcholu. Pak zazní slova modlitby a všichni pokleknou. Procesí o Velkém pátku v Kalwarii Zebrzydowské se chýlí ke konci.

Základní informace:

Na seznam Světového dědictví UNESCO byla Kalwaria Zebrzydowska zapsána v roce 1999. Železniční spojení je na trase z Krakova do Bielsko-Białe. Městečkem prochází mezinárodní silnice spojující Těšín s Krakovem. Při příjezdu autem je klášter zdaleka viditelný na kopci nad městem. Přímo u kláštera je velké parkoviště, které ale v období církevních svátků nestačí a je problém zaparkovat.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress