Hlavní stránka

Strzelno - chlouba románské architektury Polska

(05.06.2021)

Městečko Strzelno je se svými šesti tisíci obyvateli vlastně taková velká vesnice. Nachází se v Kujavsko-pomořanském vojvodství v okrese Powiat mogileński ve stejnojmenné gmině. Jeho pýchou je dvojice románských kostelů a muzeum. Všechny zdejší památky najdete jen asi dvě stě metrů od rynku a pokud sem nepřijedete v době církevního svátku, zaparkujete zcela bez problémů.

Rotunda sv. Prokopa

Základem kostela sv. Prokopa byla původně fortna postavená zhruba kolem roku 1150. Ta pak byla ve 12. století přestavěna v rotundu a nyní je tato stavbička jedním z nejstarších románských kostelů a vůbec největší románskou rotundou v Polsku. Je vystavěna z granitových bloků s pískovcovými dekorativními prvky. Ve středověku sloužila jako farní kostel. Během 2. světové války kostel používali Němci jako skladiště a při svém odchodu ho podminovali. Zdi jejich akci naštěstí vydržely, jen kupole a horní část věže byly zničeny. Opravy však trvaly jen krátce a dnes se kostelík používá příležitostně pro svatby, koncerty dobové hudby, návštěvy poutníků a je otevřen i turistům. Kromě románské kropenky, erbů a vzácných středověkých výjevů z křížové cesty ukrývá také relikviář sv. Severina.

Zajímavostí je, že ve věži se nacházejí tři zvony, které byly odlity v Toruni v roce 1716. Jenže ačkoli zdi pod věží jsou opravdu mohutné - mají tloušťku 2,65 m, vznikají ve věži při provozu zvonů silné vibrace, a proto se dnes používá elektronické vyzvánění. 

Kostel Svaté Trojice

Jeho románské základy pocházejí z přelomu 12. a 13. století. Kostel má románská okna, křížovou klenbu, ale průčelí bylo v 18. století přestavěno barokně. Nyní trojlodní bazilika je součástí komplexu bývalého kláštera sester norbertanek. K nim se váže milá zajímavost: norbertanky mohly mít jak ženské představené - abatyše, tak ty mužské - říkalo se jim prepozité.

Ovšem to nejvzácnější, co kostel skrývá, je jeho výzdoba. Oltář Svatého kříže s ostatky šesti set padesáti osmi svatých a mučedníků, relikvií Svatého kříže a krucifixem ze 14. století. Románský tympanon. Křtitelnice. Hlavní oltář. Několik překrásných vyobrazení Madony. Mohutné varhany. Malby na klenbách věží, byly objevené nedávno. Malované zpovědnice znázorňující docela realisticky, co nás čeká - jsou tu andělé a bohabojní, čerti s hříšníky a taky výjev z pekla.

Největší paráda jsou ale románské sloupy. Dva sloupy na jižní straně nesou vyobrazení osmnácti ctností jako spravedlnost, víra, moudrost, trpělivost, skromnost či poslušnost. Dva severní sloupy znázorňují neřesti - marnivost, obžerství, zhýralost, modlářství či rouhání

Prostor baziliky je maličký. A skrývá tolik pokladů!


 

Magda Pecoldová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress