Hlavní stránka

Kdy splatíme Polsku dluh a vrátíme mu část území?

(15.03.2010)

Ministerstvo vnitra ČR má v úmyslu vrátit Polsku pozemky, o které tato země usiluje už padesát dva let.

Území, které Česká republika navrhuje na vrácení se nalézá hlavně v nejsevernější části našeho území, v oblasti Frýdlantského výběžku, kde je těsně za hranicí hnědouhelný důl a elektrárna Turów. Poláci požadují k navrácení celkem 368 hektarů.

Ministerstvo vnitra ČR má zájem nabídnout Polsku část území zejména v katastru "frýdlantských" obcí Kunratice (43 hektarů), Bulovka (32 hektarů) a Horní Řasnice (14 hektarů).

Frýdlantsko

S posunováním hranic nesouhlasí jak starostové zmíněných obcí, tak také hejtman Libereckého kraje. Ten argumentuje tím, že už teď je kraj nejmenším v České republice a navíc územní nároky vznikly v minulosti na Ostravsku. Podle starosty Hrádku se má řešit tento dluh odstoupením území, kde nežijí lidé. Například někde v Orlických horách nebo Krkonoších. Tam, kde je les na obou stranách hranice.

Historie územního nároku Polska vůči naší republice vznikla v roce 1958. Tehdy se vlády obou zemí dohodly na konečném vytýčení hranic. Na popud Poláků se hranice napřímila, aby byla geograficky rovnější. Československo se tím zvětšilo o výše zmíněných 368 hektarů. Po čase, kdy se v obou zemích „budoval socialismus“ a nebyl čas vše dořešit, došlo k předběžné dohodě, že se územní ztráta Polsku nahradí penězi. Po pádu socialismu v obou zemích, 13. ministr zahraničí Československa Jiří Dienstbier v říjnu 1991 při podpisu Smlouvy o dobrém sousedství, solidaritě a přátelské spolupráci slíbil, že územní dluh Polsku vyrovnáme. Kdy?

Od té doby se vedou celkem neúspěšná jednání. V roce 2005 česká vláda nabídla Polsku finanční vyrovnání. Částku uvedla v řádu desítek milionů českých korun. To polská strana odmítla. Poté hraniční komise navrhla několik lokalit k uvolnění (a narovnání hranic) pro Polsko ze čtyř příhraničních krajů ČR. Nejvíce z Libereckého kraje. V době, kdy vlastně hranice mezi státy EU ztratily na významu je to poněkud zvláštní situace. Snad příští česká vláda bude schopná vše konečně rozumně dořešit.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress