Hlavní stránka
Stambacher

Jeskyně v Polsku

(07.03.2009)

Polské jeskyně u nás nejsou moc známé ani vyhledávané. Za jeskyněmi se přece jezdí na Slovensko, do Alp, do Francie, Itálie nebo na Balkán, prostě do jižnějších krasových oblastí. Ale i Polsko má řadu zajímavých jeskyní; některé z nich přitom máme doslova za humny.

Téměř všechny polské jeskyně jsou totiž soustředěné v jižní hornaté části země při hranicích s Českou republikou a Slovenskem. Celkem je v Polsku evidováno přes 2000 jeskyní. Jen malá část z nich, podobně jako u nás, je ale turisticky přístupná.

Nejvíce jeskyní je v polských Tatrách a v Juře Krakovsko-Čenstochowské, řada je jich také v sudetských pohořích a ve flyšových Karpatech.

Na severu v Pobaltí je u Gdaňska vcelku ojedinělou atrakcí jeskyně v Mechówě vytvořená v pískovcích. V rámci celého Polska je hlavním speleologickým tahákem Medvědí jeskyně (Jaskinia Niedżwiedzia) v masivu Králického Sněžníku. Vchod do jeskyně byl objeven teprve v roce 1966 při pokračující těžbě v kamenolomu. Dnes představuje Medvědí jeskyně svérázné podzemní muzeum, v němž je možné spatřit nalezené kosti pleistocenních zvířat včetně vzácného jeskynního medvěda.

Turistům je zpřístupněné střední jeskynní patro s jezírky a podzemním vodním tokem. Medvědí jeskyně je v Polsku nejpopulárnější a nejnavštěvovanější. Vděčí za to především unikátní barevné výzdobě, která se i v současnosti stále vytváří na stěnách jeskyně vysrážením ze stékající vody.

Pozoruhodné krasové skalní útvary je možné spatřit v jeskyni Raj ve Svatokřížských horách v blízkosti města Kielce. Hlavní atrakcí jsou tady tenké stalaktity zvané "makarony", kterých tam napočítali 47 tisíc. Návštěvníka ohromí mohutný Sloupový sál, kde ze stropu visí jako opona kamenné závěsy (girlandy), zespodu vyrůstají stalagmity a na stěnách dómu uchvacují skalní tvary, jež připomínají korálové útesy v tropických mořích.

Mylná (též Omylná) jeskyně (Jaskinia Mylna) v Tatrách je opředená pověstmi o lidech, kteří se v ni ztratili a zemřeli, protože nedokázali najít cestu ven. Jeskyně je nyní zčásti zpřístupněná, ale podzemní trasa je velmi obtížná. Návštěvníci se musí připravit na bláto a vodu pod nohama. Chodby jsou tak úzké, že se nedoporučuje vstupovat s batohem na zádech, naopak každý musí být vybaven svítilnou. Projít 300 metrů dlouhou zpřístupněnou trasu trvá celou hodinu, ale zážitek za to stojí. Jenom to není pro slabší povahy.

Přehled turisticky přístupných jeskyní v Polsku:

Tatrzański Park Narodowy: Jaskinia Dziura (Dolina ku Dziurze), Jaskinia Mroźna (Dolina Kościeliska), Jaskinia Mylna (Dolina Kościeliska), Jaskinia Oblazkowa (Dolina Kościeliska), Jaskinia Raptawicka (Dolina Kościeliska).

Jura Krakówsko-Częstochowska: Jaskinia Ciemna (Ojcowski Park Narodowy), Jaskinia Lokietka (Ojcowski Park Narodowy), Jaskinia Nietopierzowa (Dolina Będkowska), Jaskinia Wierzchowska Górna (Dolina Kluczwody).

Sudety: Jaskinia Dziurawy Kamień (Karkonosze), Jaskinia Neidźwiedzia (Snieźnik), Jaskinia Radochowska (Góry Zlote).

Beskidy: Jaskinia Komonieckego (Beskid Maly), Jaskinia Malinowska (Beskid Śląski).

Góry Świetokrzyskie: Jaskinia Raj.

Pomorze Gdańskie: Groty Mechowskie (Mechów).

Několik nej… polských jeskyní:
Nejpopulárnější a nejnavštěvovanější: Jaskinia Neidźwiedzia
Nejkrásnější: Jaskinia Raj.
Nejdelší a nejhlubší: Jaskinia Śnieźna (Tatry) - 22 km délka, 824 m hloubka.
Nejobtížnější podzemní turistická trasa: Jaskinia Mylna (Tatry).


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress