Hlavní stránka

Slovensko

Anglický název: Slovakia, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Slovensko' na www.ingema.net

Ostatní:

Povolené rychlosti:
město 60, mimo město 90, dálnice 130 km/h.

Telefony:
policie - 158
první pomoc - 155
hasiči - 150
žlutí andělé - 124

Na Slovensku zase musíte od roku 2008 nahlásil na policii každou nehodu, při které vznikne hmotná škoda vyšší než tisíc korun. A pokud musíte kvůli nehodě či poruše opustit auto mimo obec, neobejdete se bez reflexní vesty.

Slovenské dálnice jsou zpoplatněny dálniční známkou. Týdenní známka pro osobní auta stojí 150 Sk, měsíční 300 Sk a roční 1 100 Sk.(2008) Alkohol za volantem policie netoleruje.
 

Strážky na dohled od Vysokých Tater

20.04.2023

Cedule u vstupu do zámeckého parku mě ohromila, stálo na ní: Parkem běhat, v trávě líhat, skákat, stromy objímat – povolené! A nikdo se nebude hněvat! V době, kdy všude narazíte jen na samé zákazy, mi ten nápis připadal jak z jiné planety.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Kam jezdil císař Zikmund a Sissi

28.11.2022

Na Slovensku je několik- lázní, které mají ve svém názvu slovo Teplice. Nám nejblíže a asi proto nejznámější jsou ty Trenčianské nedaleko historického Trenčína. Bohužel už méně známé a neprávem našinci možná trochu opomíjené, jsou Turčianské Teplice. Snad i proto, že tady se léčí hlavně choroby urologické nebo zažívacího traktu. Samozřejmě ty horké léčivé vody a hlavně různé procedury mají blahodárný vliv i na všelijaká kloubní onemocnění. 

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Slovenský hrad Beckov

19.06.2022

Jedna z nejfotogeničtějších a nejvýraznějších hradních zřícenin na Slovensku je nepřehlédnutelnou dominantou středního Pováží. Beckov, původně nazývaný též Blundus nebo Bolondos, je zřícenina hradu na strmém, šedesát metrů vysokém bradle nad stejnojmenným městečkem Beckov.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Děvín

30.05.2022

Pokud míříme po dálnici D2 směrem do Bratislavy, pak těsně před ní nás hnědá informační tabule upozorní na, ze školy nám známý, hrad Děvín. Asi se rozpomeneme na skutečnost, že stojí nad soutokem řeky Dunaj s jejím levým přítokem - Moravou. Zapátráme pohledem ve směru šipky, avšak uvidíme jen zvlněný terén Malých Karpat, nad kterým vyvstává vrcholek Děvínské Kobyly (514) s vyhlídkovou věží, za kterým se hrad skrývá.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Vychutnejte si léto v lázních a na horách. Nejlepší dovolená už není u moře, ale v Česku a na Sloven

29.06.2018

Jedna z nejdéle trvajících fází růstu světové ekonomiky se projeví v Česku, ale i na Slovensku nebývalým růstem spotřeby. Lidé si kupují na hypotéky předražené nemovitosti, elektroniku, ale naštěstí dopřejí i svému zdraví. Ještě nikdy nebylo na trhu tolik nabídek služeb lázeňských zařízení, welness hotelů, aquaparků, koupališť a také přírodních vodních ploch. Časy kdy se během léta tísnilo na Šíravě 200 000 východních Němců a během sezóny ji navštívilo až 1,2 milionu lidí, se už nikdy nevrátí. Dnes je výběr kde strávit léto nekonečný a problémem je jen dobře si vybrat. Česko a Slovensko patří mezi nejbezpečnější dovolenkové destinace a i to rozhodlo o tom, že v současnosti zaznamenávají turistický boom.

V diskusi 0 příspěvků Štefan Kuča

Cyklistický okruh spojující slovenská a polská lázeňská města

01.04.2018

Slovenské a polské pohraniční obce a města do konce roku propojí 230 km dlouhý cyklistický okruh pro všechny vyznavače cyklistiky a aktivního způsobu života. Projekt je z 85 % financován z Evropského fondu regionálního rozvoje a celkové náklady si vyžádají více než 5 mil. eur. Nový cyklistický okruh přispěje k dalšímu rozvoji turismu v regionu severovýchodního Slovenska. O projektu cyklistického okruhu, jehož realizace probíhá v souladu s harmonogramem, informoval ředitel Oblastní organizace cestovního ruchu (OOCR) "ŠARIŠ" - Bardejov Radomír Jančošek.

V diskusi 0 příspěvků Štefan Kuča

Panoramatické výhledy na Bardejov a okolí potěší turisty

22.12.2017

Rozhledna Bardejov Kamenná hora se dočkala obnovy. Novou atrakci pro turisty dokončují v těchto dnech mezi Bardejovskými lázněmi a městem Bardejov. Na kopci vyrůstá dřevěná rozhledna vysoká 9,6 m, ze které je vynikající výhled na město a okolní lesy.

V diskusi 0 příspěvků Štefan Kuča

Bardejov a Bardejovské lázně přilákaly více turistů než před rokem

18.09.2016

V souvislosti se složitou mezinárodní situací se změnily preference turistů a stále častěji místo zahraničních destinací navštěvují atraktivní místa Slovenska. Tento trend potvrzují i nejnovější výsledky Oblastní organizace cestovního ruchu (OOCR) "ŠARIŠ" - Bardejov za první pololetí tohoto roku. Návštěvnost regionu Bardejova a okolí vzrostla meziročně odhadem o pětinu. Nárůst turistů pocítili i dvě nejatraktivnější lokality horního Šariše - historické město Bardejov, které je zapsáno do seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO a jedny z nejkrásnějších a nejoblíbenějších lázní na Slovensku - Bardejovské lázně, a. s.

V diskusi 0 příspěvků Štefan Kuča

Novou atrakcí Bardejova je bronzová socha kata

20.08.2016

Bronzová socha kata v životní velikosti zatraktivňuje od 4. července 2016 Radniční náměstí historického města Bardejov, které je zapsáno do seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Socha pochází z restaurátorské a sochařské dílny otce a syna - Martina a Viktora Kutných, kteří ji i financovali spolu se sponzory a přispělo i město Bardejov.

V diskusi 0 příspěvků Štefan Kuča

TMR investuje další milióny eur do Tater a Špindlerova Mlýna

20.06.2013

Společnost Tatry Mountain Resort bude pokračovat v modernizaci tatranských lanovek. Ještě v roce 2013 bude vyměněna lanovka Start-Skalnaté pleso ve středisku Tatranská Lomnica. Současná čtyřmístná lanovka je totiž nevhodná do často nepříznivých povětrnostních podmínek. Proto jí nahradí patnáctimístná kabinka, která už funguje na Chopku-Jih, a je velmi odolná ve větru.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Lonely Planet doporučuje k návštěvě v roce 2013 země, města či regiony

02.11.2012

Jeden z nejrozšířenějších světových turistických průvodců Lonely Planet nabídl na podzim 2012 zajímavá místa světa k návštěvě v dalším roce. Tak např. pro rok 2013 zařadil Slovensko mezi deset nejvhodnějších destinací. Podle tohoto průvodce je to "kompaktní země", kde je v krátké době možné absolvovat horskou túru i prohlídku lidové architektury a umění ve vesnicích.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Roháče

01.03.2012

Roháče se rozkládají na rozloze přibližně 400 km čtverečných, přitom asi 260 z nich je součástí Tatranského národního parku (TANAP existuje od 6.2.1987). Roháče tvoří prvohorní žula a krystalické břidlice.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Vybrané slovenské hrady a zámky

15.05.2011

Slovensko je sice podle rozlohy malým státním útvarem (126. místo na světě), ale pokud se na něho podíváme podle toho, kolik se na jeho území nachází hradů a zámků, možná budeme překvapeni. Je jich evidováno 228. Tak si dnes dovolím Vám jich několik představit. Třeba pak do některého z nich při své budoucí návštěvě našich východních sousedů zajdete.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Vybraná nej… Slovenska

06.07.2010

Naši východní sousedi mají na svém území přehršel zajímavých míst, které stojí za to něco se o nich dozvědět, případně je navštívit. Uvádím věci všem známé a snad i některé, o kterých jste ještě neslyšeli.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Kapišovo

06.05.2010

Dva proti sobě stojící tanky a pamětní tabule s prostým nápisem: "Na pamiatku tankistom, ktorí se prervali silne bránenými sútězkami Karpát až do priestoru Kapišova, čím pomohli rozbiť fašistické jednotky a ovládnúť východiská z Karpát." připomínají, že boje o Karpaty na sklonku II. světové války se nevedly jen na Dukle.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Setkání drotárů a dráteníků

04.06.2009

Každý červen se sejdou na okraji Žiliny v Budatínském zámku drotári a dráteníci z celého světa. Budatínský zámek se ale opravuje, a tak se setkání drátenických mistrů přestěhovalo mezi mohutné zdi hradu Strečno. Stále ovšem platí, že je to jediná taková akce svého druhu. Stejný primát si drží i Považské muzeum: je jediným muzeem specializovaným na drotárstvo a drátenictví na světě.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Letiště Bratislava - M. R. Štefánik - (BTS)

31.07.2008

Devět kilometrů od centra půlmilionové Bratislavy se nachází částečně v městské části Ružinov a zčásti v katastru obce Ivanka pri Dunaji mezinárodní letiště Bratislava-Milan Rastislav Štefánik. Letiště má rozlohu 4,77 km čtverečných.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

27 památek UNESCO nově vyhlášených v roce 2008

21.07.2008

Prestižní seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO se rozšířil o dalších 27 památek. Výbor UNESCO, který zasedal v kanadském Quebeku, rozhodl, že na seznam budou letos připsány například dřevěné kostelíky ze 16. až 18. století na východě Slovenska v oblasti Karpat. Patří k nim římskokatolické kostelíky v Hervartově a Tvrdošíně, evangelické v Kežmarku, Leštinách a Hronseku a řeckokatolické v Bodružale, Ladomírové a Ruské Bystré. Tyto unikátní dřevěné stavby dokládají kontakt západní a východní kultury a průnik lidového a profesionálního stavitelství. Na české památky se při letošním výběru nedostalo.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Vánoce v Čiernom Balogu

14.12.2007

Vánoce patřily vždy mezi nejradostnější svátky na Čiernom Hrone. Děti, ale i celé rodiny se na Vánoce připravovaly několik týdnů dopředu. Rodiče se starali o jídlo a drobné dárky a děti se připravovaly na koledu. Řada chlapců byla "betlémci" a to znamenalo, že si museli sehnat kroj, zhotovit "betlém", ale také se naučit text a nacvičit písničky.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Čierny Balog

02.11.2007

Údolí kolem Černého Hronu bylo ještě v 15. století prakticky liduprázdné. Všude kolem jen ohromné, neprostupné lesy kam jen tu a tam zavítala lovecká družina uherských králů ze Zvolenského hradu. Jejich návštěvy byly ale tak řídké, že toho na konci 15. století využili valašští pastevci a začali pronikat na tato území se svými stády ovcí a koz. Aby pro ně zajistili pastvu, tak vypalovali a káceli do té doby nenarušené pralesy.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Banská Štiavnica

23.02.2006

Nejstarší a nejvýznamnější báňské město Slovenska, které dosáhlo v 18. století největší těžby stříbra v celé Evropě. Poprvé na světě zde bylo v místních dolech využito střelného prachu pro mírové účely. Ve městě byla také otevřena nejstarší technická vysoká škola na světě. Tak nějak by mohla znít pozvánka k návštěvě tohoto slovenského města. Pár vět ale nemůže představit všechny zajímavosti, které se tu návštěvníkovi přímo nabízejí.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Spišská Magura představuje rozložitý horský masiv dlouhý téměř 35 km.

11.05.2005

Průměrná výška hlavního hřebene se pohybuje okolo 1000 metrů nad mořem a poskytuje návštěvníkům nádherné výhledy.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Národní park Pieniny leží na samé hranici Slovenska s Polskem.

13.04.2005

Asi 50 km dlouhé Pieniny jsou součástí orograficky a geologicky složitého bradlového pásma, jehož středem si prorazil cestu Dunejec. K největším turistickým lákadlům tu patří plavba po Dunajci na tradičních pltích.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Betlémy z těsta a šustí

05.12.2004

Tradice stavění jesliček a betlémů o vánočních svátcích je dlouhá a prodělala mnohé změny. Byla dokonce doba, kdy byly josefínskými zákazy odstraněny z kostelů jako obyčej naivní a církve nedůstojný. Obyčejní lidé si ale jesličky nikdy nedali vzít a tak začaly vznikat betlémy v lidovém podání a z nejrůznějších materiálů. Jak se dělají z kukuřičného šustí nebo ze slaného těsta, se můžete zajet podívat třeba na Slovensko.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Ropný pramen - budou Beskydy jako Kuvajt?

05.05.2004

Že je ropa vzácná tekutina, to si uvědomí každý automobilista minimálně při placení u benzínové pumpy. A teď si představte, že vám ropný pramen vyvěrá jen kousek za plotem vaší chalupy. Že je to nesmysl? Ale takové místo skutečně existuje, a to dokonce v Beskydech - a je to opravdová přírodní rarita.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Liptovská Belá

04.04.2004

Liptovskou kotlinu kolem dokola obklopují ta nejvýznamnější a nejvyšší horstva Slovenska. Právě ta ovlivňovala zdejší přírodu a možná také svérázný charakter místních obyvatel.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Kamenné koule

17.03.2004

Kamenné koule byly poprvé objeveny v Kostarice v deltě řeky Diquís. A byla z toho senzace. Později byly podobné koule nalezeny v Mexiku, pak také v Austrálii na Novém Zélandě a jiných místech Země. Jedno z největších nalezišť se nachází také v Evropě, a to na česko-slovenském pomezí.

V diskusi 3 příspěvky Lumír Pecold

Bardejov

03.08.2003

Svatý Jiljí neboli Egídius byl poustevník a ve středověku to byl jeden z nejpopulárnějších světců západní Evropy. Vypráví se, že měl ochočenou laň, kterou jednou vystopovali v lesích psi vizigótského krále Wamby. Král vystřelil na laň šíp, který zmizel v křoví. Když pak vyrazil za zvířetem, spatřil světce zraněného šípem, jak drží laň v náručí a své psy přimražené mocnou silou k zemi. Sv. Jiljí byl považován za patrona mrzáků a chudých, tak se můžeme jen dohadovat, proč byl zrovna on zvolen za patrona nejhonosnějšího kostela v Bardejove.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Osudy jednoho mostu.

14.01.2002

Přijíždíte-li podunajskou rovinou k jihoslovenskému Štúrovu, dominuje mu na obzoru nezaměnitelná silueta mohutné katedrály. Neznalý návštěvník dojede až na břeh Dunaje a tam s překvapením zjistí, že katedrála se vypíná na kopci až na druhé straně řeky

V diskusi 1 příspěvek Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Národní parky Slovenska

26.11.2001

V září 1997 vyhlásila vláda Slovenské republiky dva nové národní parky: Muránska planina a Poloniny. Na Slovensku je tak v současné době již sedm národních parků, čímž se náš východní soused zařadil v ochraně přírody na nejpřednější místa v Evropě.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Tríbeč, Vtáčnik a Pohronský Inovec, méně známá slovenská pohoří

05.11.2001

Na Slovensko se stále jezdí především kvůli horám, a nemusí to být zdaleka jenom ty nejznámější, nejvyšší a nejatraktivnější, tedy Tatry, Fatry nebo Slovenský ráj. Při každé cestě na Slovensko se proto snažím navštívit nějakou méně známou nebo osobně dosud nepoznanou část slovenských hor. Naposledy jsem tak vyrazil do pohoří Tríbeč a Pohronský Inovec.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Vlkolínec

04.11.1999

"Pane bože, už zase filmaři," obrátila babka Kubčová oči v sloup, když nás viděla, jak vytahujeme kameru a stativ z auta. Od doby, co byla tato malá vesnička zapsána do Seznamu světového dědictví UNESCO, tu přibylo nejen turistů, ale také fotografů, filmařů a novinářů. Posledních pár zdejších obyvatel nese takové vpády okolního světa nelibě. Žili si svým nevzrušeným tempem a jeden telefonní přístroj ve vesnici, až dosud jediný prvek civilizace, tu mnoho vzruchu nenadělal.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress