Hlavní stránka

Vybraná nej… Slovenska

(06.07.2010)

Naši východní sousedi mají na svém území přehršel zajímavých míst, které stojí za to něco se o nich dozvědět, případně je navštívit. Uvádím věci všem známé a snad i některé, o kterých jste ještě neslyšeli.

Nejvyšší horou Slovenska a 1500 kilometrů dlouhých Karpat je Gerlachovský štít s nadmořskou výškou 2 655 metrů.

Gerlach

Gerlach

Nejvýše položenou slovenskou osadou je Štrbské pleso ve výšce 1 355 m n. m. Obec Štrba tvoří tři místní části, Štrba, Tatranská Štrba a Štrbské pleso. Ta se nachází poblíž stejnojmenného morénového ledovcového jezera.

Kmeťov vodopád

Kmeťov vodopád

Kmeťov vodopád o výšce 80 metrů se nachází v Koprové dolině ve Vysokých Tatrách.

Nejhlubším jezerem je Velke Hincovo pleso (karové ledovcové hluboké 53,7 metrů) ve Vysokých Tatrách. Dlouhé je 740 metrů, široké 370 metrů, zaujímá plochu 20,08 hektarů.

 Vysoké Tatry

Vysoké Tatry

Spišský hrad ze 12. století v obci Spišská Kapitula (nad obcí Spišské Podhradie a Žehra) je svojí plochou 41 462 m2 nejrozsáhlejším hradním komplexem ve střední Evropě.

Spišský Hrad

Spišský Hrad

Nejvýše položeným hradem na Slovensku je Liptovský (993 m n. m.) v Chočských vrších.

Největší keltské oppidum ve střední Evropě bylo na bratislavském hradním vrchu. Pochází z 2. století n. l. Zasahovalo až na území moravského Starého Města a je známé ražbou zlatých mincí - statérů.

Oltář v Levoči

Oltář v Levoči

Největším dřevěným gotickým oltářem na světě je oltář svatého Jakuba v kostele sv. Jakuba v Levoči s výškou 18,6 metru a šířkou 6,3 metru. Celý je z lipového dřeva (pochází ze 16. století).

Největší sklepní prostory ve střední Evropě jsou pod hradem Červený Kameň (obec Častá, okres Pezinok, kraj Bratislavský).

Nejdelší řekou je Váh s délkou 403 kilometrů a povodím 10 640 km2.

Největší umělá vodní nádrž je (u Liptovského Mikuláše na řece Váhu v Žilinském kraji) Liptovská Mara (360,5 milionů metrů kubických vody).

Žitný ostrov mezi Dunajem a jeho levým ramenem je rozlohou 132 612 hektarů největším říčním ostrovem Evropy.

Jediný studený artézský pramen v Evropě je Herl´anský gejzír v obci Herl´any 28 kilometrů na východ od Košic na úpatí Slanských vrchů.

Nejstarším podnikem, který je stále v provozu je Kremnička Mincovna, založená roku 1328 v Kremnici.

Nejstarší veřejný park ve střední Evropě je v Bratislavě-Petržalce. Sad Janko Král´a (Janko Král´ Orchard) byl založen v 70. létech 18. století.

Nejvýchodnější gotickou katedrálou západního typu je Dóm sv. Alžběty ze 14. století. Nachází se v Košicích, a je i největším kostelem Slovenska.

 Demänovská jeskyně

Demänovská jeskyně

Nejdelší slovenské jeskynní systémy delší než 10 kilometrů jsou Demänovský v Nízkých Tatrách s délkou 35,040 kilometrů, ve Slovenské ráji se nacházející Stratenská jaskyňa - Psí díry s délkou 21,987 kilometrů, Nízkotatranská Jaskyňa mŕtvych netopierov s délkou 19,060 kilometrů, Vysokotatranská Jaskyňa mesačného tieňa s délkou 12 kilometrů, Nízkotatranská Jaskyňa zlomísk s délkou 10,445 kilometrů.

Nejhlubší jeskyně na Slovensku jsou: Systém Hipmanových jaskýň v Nízkých Tatrách (převýšení 495 metrů), Jaskyňa mesačného tieňa (433 metrů), Jaskyňa Javorinka (360 metrů), Jaskyňa mŕtvych netopierov (320 metrů), Ve Slovenském krasu se nacházející Skalistý potok (317 metrů), Nízkotatranská Javorová propasť (313 metrů).

Opálové doly v Dubnici ve Slánských vrších jsou jediné v Evropě.

Orloj v obci Stará Bystrica

Orloj v obci Stará Bystrica

Nejmodernější a prý nejpřesnější a doposud jediný orloj mají Slováci v kysucké obci Stará Bystrica mezi Čadcou a Oravou. Orloj navíc není jediným unikátem malé podhorské obce. Časoměrný přístroj umístěný na průčelí budovy na Rinku svatého Michala je zároveň největší dřevěnou sochou na Slovensku. Představuje patronku země - Pannu Marii Sedmibolestnou.

Nejdelším dřevěným mostem v Evropě je 86 metrů dlouhý a 2,25 metru široký most přes Malý Dunaj v Kolárově.

Tento článek pochopitelně není výčtem všech nej… Slovenska, je jen určitým výběrem, který si čtenář může doplnit podle libosti o další zajímavosti.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress