Hlavní stránka

Betlémy z těsta a šustí

(05.12.2004)

Tradice stavění jesliček a betlémů o vánočních svátcích je dlouhá a prodělala mnohé změny. Byla dokonce doba, kdy byly josefínskými zákazy odstraněny z kostelů jako obyčej naivní a církve nedůstojný. Obyčejní lidé si ale jesličky nikdy nedali vzít a tak začaly vznikat betlémy v lidovém podání a z nejrůznějších materiálů. Jak se dělají z kukuřičného šustí nebo ze slaného těsta, se můžete zajet podívat třeba na Slovensko.

Právě před 781 lety, na vánoce roku 1223 dal údajně sv. František z Assisi postavit v jakési lesní jeskyňce prosté jesle. U jeslí jako u oltáře pak sloužil o štědrovečerní noci mši za účasti přátel a vesničanů. A tak je pravděpodobné, že právě odtud z Assisi se rozšířil zvyk stavění jesliček do celého křesťanského světa.

Během staletí se ovšem změnilo mnohé nejen na tradici stavění jesliček, ale i materiály, z kterých se postavičky svaté rodiny vyráběly. Dřevo, kámen, chlebová hmota, papír, to vše se při tvorbě figurek s úspěchem používalo. Elena Zubajová ze slovenské Bytčice používá na jejich výrobu kukuřičné šustí a její betlémy právě v době Vánoc zdobí nejednu domácnost široko daleko.

O své práci i koníčku říká: "Odstřihneme si drátek, který je kostrou na celou panenku. Nejdříve si uděláme hlavičku, a aby se nám ta hlavička nevytrhla, tak se drátek zahne a potom se natočí vata, kterou si hned formujeme do tvaru kuličky, aby to byl tvar té hlavy. Takže si zastrčíme pod háček vatu a natáčíme si to. Na hlavičku si vybereme takové nejjemnější šustí a hlavičku uděláme dvojmo, hladkou stranou listu k vatičce a natočíme si to kolem. Ostatní části panenky se dělají vroubkovaným nahoru."

Elena Zubajová

Kukuřičné šustí je ideální materiál. Na vesnici je snadno dostupný, lehce a jednoduše se dá zpracovat a výrobky z tohoto přírodního materiálu jsou hezké a příjemné.

Figurky z kukuřičného šustí

Jednoduché figurky panenek a panáčků byly původně především hračkou pro děti. Vesnická mládež si zase leckde tyto "šusťáky" věšela tajně v noci na kliku dveří pro pobavení svoje i okolí. Z původních velmi jednoduchých postaviček se ovšem postupně vyvinuly půvabné figurky a rozšířila se i řada námětů, které zobrazují.

Pozoruhodným materiálem pro ztvárnění postav svaté rodiny je také těsto. Každý rok pořádají ženy ze spolku Živena v Žilině výstavu, kde předvádějí, jak vyrobit ze slaného těsta adventní věnec, ozdoby na stromeček nebo betlém pro vánoční chvíle pohody.

Betlém z těsta

Paní Daniela Daníková nedělá s receptem žádné tajnosti: "Hlavní recept na toto těsto je hladká mouka speciál, sůl a studená voda. Poměr je takový, že když to řeknu na šálky, tak jsou to dva hrníčky mouky, jeden hrníček soli a tři čtvrtě hrníčku studené vody. Zamíchám to těstíčko a musím si s ním trochu pohrát a důkladně ho promíchat, aby vznikla taková hmota skoro jako plastelína. A aby se lépe tvarovalo, tak ho musím nechat ještě odstát. Za 24 hodin pak můžu tvarovat. Většinou se to pokládá a tvaruje na bílý plech do trouby, ale já jsem si to zjednodušila tak, že to tvaruji na alobal, který potom položím na ten plech. Je s tím jednodušší manipulace a pečení."

Adventní věnec z těsta

Jednotlivé kousky těsta se lepí k sobě obyčejnou vodou. Stačí obě místa potřít štětečkem a přitlačit k sobě. Když jsou všechny větvičky, květinky a ozdůbky na svém místě, zbývá výrobek ještě v mírně zahřáté troubě usušit. To trvá 4-5 hodin. Pak se vše natře směsí žloutku a vody. Teprve potom se začne s konečným pečením. Zhruba po hodině těsto ztvrdne na kámen a dostane tu správnou nahnědlou barvu.

Teprve teď je vše hotovo a může se začít zdobit sváteční stůl nebo vánoční stromeček.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress