Hlavní stránka

Osudy jednoho mostu.

(14.01.2002)

Přijíždíte-li podunajskou rovinou k jihoslovenskému Štúrovu, dominuje mu na obzoru nezaměnitelná silueta mohutné katedrály. Neznalý návštěvník dojede až na břeh Dunaje a tam s překvapením zjistí, že katedrála se vypíná na kopci až na druhé straně řeky

Patří jednomu z nejstarších maďarských měst Esztergom (Ostřihom), které je již po deset století sídlem arcibiskupa. O to víc vynikají její mimořádné rozměry: délka 118 m, vnitřní výška kupole 72 m, největší tloušťka zdí až 16 m! Druhým překvapením, které nás ve Štúrovu čeká, je torzo železného mostu přes Dunaj. 499 m dlouhý most Marie Valérie (pojmenovaný po nejmladší dceři císaře Františka Josefa), spojující Štúrovo s Ostřihomí, byl slavnostně uveden do provozu 28. září 1895. V roce 1919 byla část mostu nešťastnou náhodou vyhozena do povětří. Vojáci jej opravili a za první československé republiky byl most běžně využíván. Pamětníci dodnes vzpomínají, jak často docházeli ze Štúrova do větší Ostřihomi na nákupy, do nemocnice, do kina, na plovárnu nebo do kaváren. V roce 1938 připadlo jižní Slovensko Maďarsku a Štúrovo s Ostřihomí se ocitly načas v jednom státě.

O vánocích 1944 byl most bombardován ze spojeneckých letadel, ale nakonec jej vyhodili do vzduchu sami Němci. Stalo se to 27. prosince 1944 a od té doby most mezi Štúrovem a Ostřihomí chybí. Zůstal z něj jeden železný oblouk na slovenské straně, jeden oblouk na maďarské straně a mezi nimi dva prázdné betonové pilíře uprostřed řeky. Po válce vztahy mezi oběma státy ochladly a mezi dunajskými břehy bylo veškeré spojení přerušeno. Tehdejší socialistické státy se ale postupně zase sblížily a od 60. let začal mezi Štúrovem a Ostřihomí fungovat alespoň přívoz. Přívoz se tady nazývá slovem kompa a v sezóně jezdí ve dne každých 20 minut. Když je ale na Dunaji velká voda, musí se jezdit po nejbližším mostě, který je až v Komárně, což znamená zajížďku 100 km. Ve Štúrovu a v Ostřihomi jen zbytky mostu Marie Valérie připomínají jeho pohnutou historii.


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
21:01 23.01.LP Most už zase stojí 
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress