Hlavní stránka

Lonely Planet doporučuje k návštěvě v roce 2013 země, města či regiony

(02.11.2012)

Jeden z nejrozšířenějších světových turistických průvodců Lonely Planet nabídl na podzim 2012 zajímavá místa světa k návštěvě v dalším roce. Tak např. pro rok 2013 zařadil Slovensko mezi deset nejvhodnějších destinací. Podle tohoto průvodce je to "kompaktní země", kde je v krátké době možné absolvovat horskou túru i prohlídku lidové architektury a umění ve vesnicích.

Kromě cesty do východních částí země, kde patří k největším lákadlům unikátní dřevěné kostely chráněné organizací UNESCO či třeba sopečné pohoří Vihorlat s rozsáhlými bukovými lesy. Výše jmenovaný průvodce cestovatelům doporučuje také návštěvu slovenského hlavního města Bratislavy. Tam se podle něj možná nenachází tak vynikající pamětihodnosti jako v Praze nebo v Budapešti, ale metropole v posledním období prochází rychlou modernizací a zajímavým vývojem.

Žebříček sestavili významní experti na cestovní ruch, autoři průvodců a další odborníci. Bohužel, Česká republika v něm uvedena není. Snad příště.

První místo v nabídce zemí obsadila ostrovní Srí Lanka, kterou turisté po letech občanské války i kvůli ničivému tsunami z roku 2004 opomíjeli. Cestovní ruch na ostrově ale každoročně roste.

Třetí místo zaujímá Korejská republika, čtvrtý doporučovaný je rovníkový Ekvádor, šesté jsou uváděny Šalamounovy ostrovy. V Turecku (8. místo) autoři žebříčku kromě vynikajících služeb místních autodopravců upozorňují na nedávno odkrytý komplex Göbekli Tepe, který je jednou z nejstarších známých lidských staveb na světě. Devátá je doporučována Dominikánská republika a jako desátý africký Madagaskar.

Evropa je v desítce zastoupena čtyřikrát. Kromě pátého Slovenska bude prý příští rok za návštěvu stát také Černá Hora (2. místo) s rušnými plážemi, rozeklanými štíty a rozšiřující se sítí turistických cest a cyklostezek. Sedmý Island, s nímž poněkud otřásla před nedávnem bankovní krize, je prý i přesto pro turisty dál výhodný a velmi zajímavý pro svojí jedinečnou přírodní scenérii. Ceny na severoatlantickém ostrově však pomalu rostou (ale kde ne?).

Kromě deseti nejlepších zemí vydal průvodce Lonely Planet také seznam deseti nejzajímavějších měst a deseti regionů. Turistům doporučuje kulturně různorodé a liberální San Francisco na západě USA nebo nizozemský Amsterodam, který v roce 2013 čekají oslavy celé řady výročí jako např. 400 let kruhového systému vodních kanálů, 160 let uplyne od narození Vincenta van Gogha a po deseti letech renovací se opět otevře slavné Rijksmuseum.

První trojici měst uzavírá indický Haidarábád, kde průvodce upozorňuje na nově zrekonstruované paláce ve Starém Městě. Pozornosti by prý nemělo ujít ani novozélandské (uváděné jako šesté) „zahradní město“ Christchurch, které se zotavuje po ničivých zemětřeseních z minulých let, nebo sedmý Hobart na Tasmánii. Britský průvodce neopomenul zmínit na čtvrtém místě Londonderry/Derry v Severním Irsku, které bude britským městem kultury pro rok 2013 a mimo jiné v něm bude oznámen vítěz prestižní Turnerovy ceny pro britského umělce do 50 let.

Pátý je uváděn Beijing, osmý kanadský Montreal, devátá Addis Abeba a na desátém místě je uváděno argentinské město Puerto Iguazú s 18 kilometrů vzdálenými, opravdu úžasnými (asi nic lepšího jsem neviděl) argentinsko-brazilskými vodopády Iguazú.

Žebříčku deseti nejzajímavějších regionů vévodí francouzský ostrov Korsika, kde se příští rok vůbec poprvé pojedou první etapy jubilejního stého ročníku Tour de France. Velkou proměnou podle průvodce prošla Negevská poušť v Izraeli (2. místo), kde je dnes možné najít ekologické vesnice, lázně nebo vinice. Na třetím místě skončila dosud odlehlá nepálská oblast Mustang, označovaná někdy za poslední zapomenuté království. Díky nové silnici, spojující ji na severu s Čínou a na jihu se zbytkem Nepálu, se prý nyní konečně otevře turistům. Na sedmé místo průvodce umístil nádherné rakouské Korutany. Desítku vybraných regionů uzavírá Kampánie, údajně nejnavštěvovanější kout jižní Itálie.

Tak jste dostali nabídku, nezbývá než si vybrat a jet. Šťastnou cestu a bezpečný návrat.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress