Hlavní stránka

Řecko

Anglický název: Greece, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Řecko' na www.ingema.net

Ostatní:

Benzin 1.80 Eur, nafta 1.70 Eur (rok 2011)
ceny ale silně kolísají jak regionálně, až o 20 centů, tak časově
Super olovnatý, jen na výjímečných čerpacích stanicích

Telefony:
112 – univerzální číslo integrovaného záchranného systému
100 – Policie (v okolí Athén 109) řecky ASTINOMIA
166 – První pomoc
1016 – Lékařská pohotovost
199 – Hasiči
104 – silniční služba ELPA
171 – Turistická policie, mimo Athény: 210171
10400 – silniční asistenční služba ELPA
při nehodě okamžitě volat policii a zajistit si svědky
může pomoct: Čedok +420 724 626 775

Povolené rychlosti:
město 50, mimo město 90, dálnice 120 km/h.
Na rychlostních silnicích max. 110 km/h.
Cestování po Aténách je ve všední dny téměř nemožné, to neplatí o víkendech.

Za jizdu po dálnicích se vybírá mýtné, průměrný poplatek je asi 0,9 eura za 100 km (2002).
 

Dovolená v Řecku 6x jinak: Ostrovy skrývají termální prameny, želvy, cyklistické stezky...

07.07.2016

Řecko, a především jeho ostrovy, nabízí celou řadu tradičních i méně známých lákadel a oprávněně patří mezi nejvyhledávanější dovolenkové destinace českých turistů. Díky jeho rozmanitosti se můžete do Řecka vydat i několik let za sebou a pokaždé objevíte něco nového. Navíc ceny pobytů do Řecka letos klesají. Průměrná cena prodaného zájezdu do řeckých letovisek byla letos v červnu oproti loňsku nižší dokonce o 1 530 Kč. Čtyřčlenná rodina tak za dovolenou ušetří přes 6 000 korun.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Z archeologického muzea na pahorek Lykavitos

12.08.2014

V centru Athén je několik zajímavých muzeí, z nichž každé stojí rozhodně za několikahodinovou návštěvu. Jedním z nich je také Muzeum Agory, které jsme navštívili už při prohlídce někdejšího řeckého tržiště nedaleko Akropole. Je tu ovšem ještě muzeum kykladského umění s nádhernými, téměř abstraktními sochami a keramikou z období několika set let před Kristem. A pak Benákisovo muzeum a Byzantské muzeum, vše plné originálních předmětů a skvělých fresek a mozaik, které rozhodně naplní radostí srdce každého milovníka helénského umění i pozdějších období. Protože jsme časově omezeni a chceme přesto vidět vzácné a zajímavé řecké památky, volíme nakonec Národní archeologické muzeum.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Tři setkání s evzones

14.06.2014

Do Athén přijíždíme navečer a z terasy na střeše hotelu nedaleko centra se nám naskýtá krásný pohled na osvětlenou Akropoli. A také na ulice a náměstí, kde je ještě docela živo. A tak se rozhodujeme využít času a vydáváme se metrem, které v hlavním městě poskytuje nejrychlejší a vcelku i nejlevnější možnost k návštěvě zajímavých míst, na náměstí Syntagma. Téměř nikdo z návštěvníků Athén neopomene toto nejznámější náměstí navštívit - nejen snad proto, že leží v luxusní čtvrti Kolonaki, plné typických řeckých restaurací, kaváren a obchůdků, ale hlavně právě proto, že jen tady u velkolepé budovy řeckého parlamentu lze vidět typické evzones.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Putování za dětmi z Pirea

06.03.2014

Kdo by neznal tu známou pěknou písničku o dětech z Pirea, které se toulají po břehu a "moře jim nohy omývá"? Už když jsem ji kdysi poslouchal jako kluk, představoval jsem si modravé mořské vlny a bosé nohy řeckých dětí, které se v tom moři brouzdají na okraji písečné pláže. A moc jsem jim to moře záviděl, protože mi bylo jasné, že v totalitě, která ze všeho nejméně přála cestování, se do vysněného řeckého přístavu zřejmě nikdy nepodívám. A najednou to bylo tady.

V diskusi 1 příspěvek Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Agora - srdce starověkých Athén

26.01.2014

Stojíme na hradbách athénské Akropole. Je odtud nádherný výhled na město a většinu významných míst, které chceme v Athénách navštívit. Nejbližším z nich je Agora, někdejší starověká tržnice-dnes velkolepé archeologické naleziště, na kterém se nachází zbytky dávných staveb, ale také zcela zachovaný starověký chrám a rekonstruovaný palác, ve kterém je umístěno zajímavé muzeum.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Den ve starém Korintu

05.01.2014

Po pár dnech pobytu v Athénách se nám zdá, že jsme už dost obstojně poznali hlavní město a jeho nejdůležitější památky.Využili jsme k tomu týdenku na městskou dopravu za přijatelnou cenu 14 Euro, která nám umožnila rychlé cesty metrem - dokonce i k přístavu Pireus, kde je jedna z konečných stanic podzemní dráhy. Počasí nám přálo a my doufali, že meteorologům, kteří na zítřek věštili oblačno a deště, jejich předpověď nevyjde. Měli jsme totiž v plánu návštěvu starověkého Korintu a také Korintského průplavu, který vlastně odděluje pevninské Řecko od poloostrova Peloponés.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Do jižního Řecka za přírodními krásami, ale i za golfem

15.11.2011

Peloponés je typickým cílem pro individuální turistiku, stále se vyznačuje typickou pohostinností, která ale v poslední době bohužel trochu utrpěla...

V diskusi 0 příspěvků G. W. Pollak
Zürich

Mnišská republika Agio Óros (Athos) - exotika jen pro muže

08.08.2011

Po celá století je Agio Óros mystickým místem pravoslavné církve, nad kterým drželi ochrannou ruku byzantští císaři, moskevští carové, srbská knížata i moldavští vévodové.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Agio Oros - Svatá hora Athos

07.08.2008

S kolegou, s nímž jsme se nalodili, právě vyplouváme na dosti velkém trajektu, pojmenovaném po světci Panteleimonovi, z řeckého přístavu Ouranopolis na třetím "prstu" Chalkidiki. Všichni cestující včetně ortodoxních popů a mnichů jsou již na palubě, když už zbývá jen, aby trajekt "pohltil" velký kamion, řízený (čtete dobře) mnichem oblečeným v černém hábitu.

V diskusi 0 příspěvků Bohumír Krepčík
Zeměpisné sdružení

Leros - ostrov, kam se určitě vrátím

19.02.2008

Leros patří do skupiny Dodekanes. Celý ostrov vyzařuje klid a mír. Zrovna takoví jsou i jeho obyvatelé.

V diskusi 0 příspěvků G. W. Pollak
Zürich

Petralona: Na návštěvě u nejstarších Evropanů - Řecko

11.10.2007

Zimní Řecko neskýtá zahraničním návštěvníkům zrovna přízeň počasí, na kterou jsou zvyklí v červenci a srpnu. Polární fronta počátkem roku dost často visí nad zemí Helénů a hojné deště zvlažují krajinu přivyklou jižnímu slunci. Soluň na "horním" konci Řecka ovšem může ledacos nabídnout, pokud jde o římské, byzantské a osmanské pozoruhodnosti, případně ruch a světla velkoměsta.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Kolejka
Zeměpisné sdružení

Můžeme se těšit? Akropole v Athénách, Řecko

03.07.2007

Psát o Řecku, Athénách, Akropoli a zejména o Parthenónu, to by opravdu bylo nošením sov do Athén. Materiálů o chrámu panenské Athény je jistě více než kamenů, z nichž je objekt sestaven. A přesto je téma Parthenónu stále živé a nemůže ani nás ponechat v klidu.

V diskusi 0 příspěvků Květa a Jaromír Polákovi
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Učený spor o Termopylách, Řecko

14.05.2007

S láskou a úsměvem vzpomínám mého učitele dějepisu na znojemském Gymnáziu. Byl jím neobyčejně vzdělaný, milý, sportovně založený, velmi oblíbený, neúnavný snad ve všem, co činil, poctivý a vzácný člověk s velkým porozuměním, učitel s velkým U – Jakub Trnka. Jednou v hodině dějepisu jsme my Tři králové, jediní tři kluci v jinak ryze dívčí třídě, věnovali vážnému problému, která dívka ve třídě je hezčí. Každý z nás měl svoji favoritku, kterou hodlal nekompromisně prosazovat. A to tak, že jsme upoutali pozornost nejen třídy, ale i profesora Trnky. Pan profesor se svým charakteristickým zaujetím zrovna vyprávěl něco o antické Spartě.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Prespanské jezero v ohrožení.

27.06.2006

Jezera Velká Prespa a Malá Prespa (řecky Megalé Prespa a Mikré Prespa) leží na hranicích Řecka, Makedonie a Albánie. Zatímco Velká Prespa (285 čtverečných kilometrů) patří z větší části Makedonii, podstatně menší a mělčí malá Prespa je převážně řecká.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Thira (Santorini) - místo, kde kdysi možná byla bájná Atlantida

11.05.2006

Úředním jménem na mapách označovaná Thira (Santorini) je nejjižnějším ostrovem souostroví Kyklady (severně od 36 rovnoběžky severní šířky) v Krétském moři. Je považována za nejhezčí a nejzajímavější řecký ostrov se sopečným vrcholem v 566 metrech nad mořskou hladinou.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Welcome to Matal Gorge

07.11.2002

Vítejte v Matalské soutěsce, hlásá nápis dvoumetrovým písmem na opěrné zdi pod restauracemi, kavárnami, diskotékami i bufety na jižní straně zálivu v Matale. Pochází ze šedesátých let. Přímořské letovisko na jižním pobřeží Kréty si tehdy prožilo svůj čas vrcholné slávy, avšak dodnes si zachovalo mimořádnou atmosféru, kterou sem tehdy přinesli z celého západního světa hippies.

V diskusi 0 příspěvků Květa a Jaromír Polákovi
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Théra, možná zbytek bájné Atlantidy

29.09.2002

Téměř celý den se proplétáme mezi ostrovy a ostrůvky Kyklád. Avie odpočívá v podpalubí a my na horní palubě trajektové lodi Olympia Expres. Opalujeme se a kocháme fantastickými pohledy na skaliska a ostrovy s občasnými bílými domky jako korálky ztracenými v hnědi vyprahlé vegetace. A to vše v ostrém kontrastu s modří nebe a moře. Míhají se nám vzpomínky na ostrovy Paros, Naxos a Ios, kde všude jsme v minulých dnech přistáli. Až nakonec jsme u cíle dnešní plavby.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Sir Arthur Evans a mínojský Knossós

04.08.2002

Je poledne a slunce pálí víc, nežli je zdrávo. Od rána se touláme areálem archeologických vykopávek starobylého města Knossósu na Krétě. Jsem plný dojmů a zážitků z prolézání všech možných míst jež spatřily světlo světa po mnoha staletích pohřbených pod vrstvami popele a trosek. Některé z nich se tyčí v udivující kráse, jakoby sem ani nepatřily. Ovšemže sem patří, ale je to rekonstrukce částí sloupů a sálů z betonu a nalezeného původního stavebního materiálu.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Asprokavos, nejjižnější místo ostrova Korfu

16.07.2001

V jižní části ostrova v okolí střediska Kavosu je převážně mírně zvlněný terén hustě porostlý olivovníky s plochými písčitými plážemi. Přesto však i milovníci atraktivního členitého pobřeží mohou asi 10 km jižně od Kavosu objevit vysoké mořské útesy, které jsou lemovány romantickými plážemi. Takový charakter má nejjižnější výběžek ostrova Korfu mys Asprokavos.

V diskusi 1 příspěvek Karel Kirchner
Zeměpisné sdružení

Tá Metéora monastiria – ve vzduchu se vznášející kláštery

07.11.2000

Je to opravdu výstižný název. Kláštery se vznášejí ve více nežli třistametrové výšce nad okolní krajinou. Skutečně kouzelná místa ticha osamění pro modlitby a meditaci. Zapadající slunce svými zlatově oranžovými paprsky dodává celému komplexu divukrásný až mystický vzhled.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Náhorní planina Omálos a soutěska Samaria na Krétě

07.10.1999

Středomořský ostrov Kréta je největší z řeckých ostrovů. Leží asi 100 km jihovýchodně od poloostrova Peloponnésos. Délka ostrova je asi 350 km a jeho šířka nepřesahuje 50 km. Je součástí obrovského oblouku tvořeného desítkami ostrovů , který spojuje jižní Řecko s Malou Asií. Geologický podklad tvoří velká vápencová skála se třemi izolovanými horskými krasovými masivy na povrchu. Na východě je to Díkty (2148 m), uprostřed ostrova Idi Óros tvořící nejvyšší pohoří ostrova (2456 m) a v západní části Kréty Lefka Óri (2452 m). Horské hřbety jsou silně rozervané, tvoří stovky kaňonů, soutěsek a hlubokých zářezů. Národní park Samari George nebo Samaria se nachází přibližně v jihovýchodní části pohoří. Lefka Óri.

V diskusi 0 příspěvků Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress