Hlavní stránka

Tá Metéora monastiria – ve vzduchu se vznášející kláštery

(07.11.2000)

Je to opravdu výstižný název. Kláštery se vznášejí ve více nežli třistametrové výšce nad okolní krajinou. Skutečně kouzelná místa ticha osamění pro modlitby a meditaci. Zapadající slunce svými zlatově oranžovými paprsky dodává celému komplexu divukrásný až mystický vzhled.

Od 9. století se zde usazovali poustevníci, ale největšího osídlení a duchovního ruchu zde bylo ve 14. století. Pravoslavné kláštery, bohatě vyzdobené ikonami a cennými předměty, vystavěné na vrcholcích nedostupných skal, se staly jedinou účinnou ochranou mnichů před válečnými nájezdy. Do výšin klášterů vedly pouze dřevěné žebříky, či umně zhotovené koše a sítě vytahované svalnatými pažemi mnichů pomocí rumpálů. Okolní ticho rušilo pouze skřípání kladek, podmalované nekonečnými modlitbami mnichů a promísené koncertem miliónů cikád.

Dnes je situace zcela jiná. Celý komplex 24 klášterů z nichž je pouze 5 obydlených, byl zařazen do Listiny památek světového kulturního a přírodního dědictví lidstva UNESCO. A desetitisíce, možná statisíce lidí z celého světa přijíždějí alespoň na chvíli pohledět na krásu klášterů z období pozdní Byzance. A idylické jímavé ticho zasáhl jako uragán turistický průmysl. Se vším všudy..

Projeli jsme vesnicemi Kastraki, minuli Kalambáku a už se Avie dýchavičně drápe do prudkého stoupání. Setmělo se a dole pod námi se rozzářili tisíce světel a neonových reklam v Kalambáce. Za prudkou zatáčkou v místě nejvyššího bodu stoupání se objevil obrovský kotouč měsíce. A před ním siluety skalních věží podmalované osvětlenou Kalambákou hluboko dole. Zastavili jsme těsně na okraji hluboké a temné propasti, téměř ve stejné výšce jako klášter Agia Triada.

“Tak , konečná, dál už nejedu. Přespíme zde, pojíme, popijeme, pozpíváme a možná, že i usneme,” současně s vypnutím motoru se ozval Vladimír palubním telefonem. Musím uznat, Vladimír má vždy velký smysl pro romantiku a neobvyklosti všeho druhu. To druhé ještě mnohokrát později předvedl mnohdy i k nelibosti osádky. 

Agia Triada je téměř na dosah ruky, coby kamenem přehodil osmdesát či stometrovou propast. Silueta kláštera a okolních pískovcových sloupů , věží a špic se rýsuje stále zřetelněji prosvětlované v pozadí vycházejícím měsícem. Tma houstne a na obloze se objevují zářivé hvězdy . Dole, několik set metrů pod námi září světla Kalambáky a Kastraki, občas přes svištění teplého větru jsou slyšet zvuky četných diskoték narušující, bohužel, nádhernou a jímavou atmosféru. Kouzelné okamžiky , které zažíváme při sklence dobrého vína , kterým nás zásobili v dostatečné míře Simča s Honzou ve Znojmě, náhle narušilo kovové skřípání, vrzání a bouchání. Malinké světýlko se pohybovalo nad propastí mezi klášterem a naším skalnatým ostrohem.

“Hele, to jede nějaká lanovka sem k nám”, překvapeným hlasem řekl Petr a pobaveně dodal: “ asi mnichové dostali chuť na dobré znojemské víno”.

Až nyní jsme si všimli rezavého ocelového lana zakotveného železným nosníkem ve skále nedaleko Avie. Z plechové, velmi jednoduché kabinky, do níž by nikdo z nás ani nepomyslel sednout bez obavy o život, vystoupil mladý, asi pětatřicetiletý černovlasý vousatý muž v riflích a bílé košili.

“Hallo, jak se máte a odkud jste? Jmenuji se Stefanos, viděl jsem zde světlo, tak se jedu podívat, kdo tu je”, pravil anglicky a vzápětí totéž zopakoval v němčině. Po vzájemném představení k našemu překvapení dodal lámanou češtinou: “Ahoj, jak se máte, v Brně hezký holky”.

To už jsme vážně zapochybovali, že je to nějaký mnich z kláštera. Ne nebyl. Byl to restaurátor ikon a nástěnných maleb, který pracuje již několik let v okolních klášterech, opatruje jejich poklady. Bydlí v klášteře jako jediný “civilní pracovník”. Má přístup všude, kam se mu zachce. A navíc, před čtrnácti dny byl v Brně na odborné konzultaci a práci. K nám prý jezdí často a tak se naučil několik desítek slov a vět.

Na chvíli se vzdálil a donesl obrovský meloun, my nabídli víno a Stefanos nestačil odpovídat na dotazy týkající se života v klášterech a vůbec na životě v Řecku. Debata se rozproudila a spát jsme šli hodně pozdě. Stefanos slíbil, že nás provede po všech klášterech i přes to, že jsou některé z nich zavřené či veřejnosti nepřístupné. Stalo se a celý den nás vozil svým autem a proháněl po skalách a kamenných schodištích.

Kláštery Varlaám, Agios Stefános, Russanú, Metéora, Agia Triáda a další - jeden zajímavější a malebnější nežli druhý. Nerad jsem se loučil se srdečným, milým a nezištným Stefanem.

Z ochozu ženského kláštera Agios Stefános jsme se ještě společně podívali na úžasnou thessálskou rovinu protékanou řekou Peneios.

“Ahoj, sejdeme se v Brně, Stefane, na oplátku . A díky!”

Rady na cestu:

Do Řecka je běžné spojení všemi dopravními prostředky.

Nejčastější příjezdy k areálu klášterů jsou z východu od Larisy přes Trikalu a do Meteory je asi 80 km a ze západu od Ioanniny do Meteory asi 125 km.

Kláštery jsou v sezóně otevřené denně od 9 ,00-13,00 a od 15,00-18,00 ( Rusanu a Ag. Nikolaos ). Jeden den v týdnu mají pro turisty zavřeno kláštery: Metamorfoseos - úterý, Varlaám - pátek, Ag. Stefános - pondělí, Ag. Trias - čtvrtek. Vstupné se pohybuje kolem 3-4 DM.


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress