Hlavní stránka

Dovolená v Řecku 6x jinak: Ostrovy skrývají termální prameny, želvy, cyklistické stezky...

(07.07.2016)

Řecko, a především jeho ostrovy, nabízí celou řadu tradičních i méně známých lákadel a oprávněně patří mezi nejvyhledávanější dovolenkové destinace českých turistů. Díky jeho rozmanitosti se můžete do Řecka vydat i několik let za sebou a pokaždé objevíte něco nového. Navíc ceny pobytů do Řecka letos klesají. Průměrná cena prodaného zájezdu do řeckých letovisek byla letos v červnu oproti loňsku nižší dokonce o 1 530 Kč. Čtyřčlenná rodina tak za dovolenou ušetří přes 6 000 korun.

Ostrovy v Řecku jsou oblíbené po celém světě

Řecké ostrovy se tradičně umisťují v žebříčcích tuzemských i zahraničních médií a odborných portálů, které doporučují místa, kam vyrazit na dovolenou. Například v letošní hitparádě britského deníku Telegraph se do TOP 10 nejlepších prázdninových ostrovů v Evropě zařadila Kréta a Korfu, stejný deník ocenil mezi nejlepšími 10 malými destinacemi také řecký ostrůvek Koufonisia a oblast Paleochora na Krétě. 

V žebříčku renomovaného cestovatelského portálu TripAdvisor, který vyhlásil TOP 10 nejlepších destinací v Řecku, se umístilo dokonce 8 lokalit ležících mimo řeckou pevninu. "O tom, že je o řecké ostrovy velký zájem, svědčí i fakt, že pobytové zájezdy do těchto lokalit patří vůbec k nejprodávanějším. Například letos v červnu tvořily 32 % z celkové poptávky českých turistů a ceny pobytů jsou nižší než loni," sdělil Michal Tůma, marketingový ředitel největší české internetové cestovní agentury Invia, v jejíž nabídce jsou především týdenní letní pobyty na řecké ostrovy.

Příjemné klima a rozmanité pláže

Řecké ostrovy, kterých je více než 2 tisíce a leží v pěti různých mořích - Egejském, Jónském, Krétském, Thráckém a Středozemním -, oslovují turisty z celého světa především svou rozmanitostí. Každý ostrov je jiný, odkrývá návštěvníkům specifickou atmosféru i přírodní a historické poklady. Ostrovy oproti pevninským letoviskům poskytují též vlhčí a méně horké klima i příjemný vánek, což turisté ocení především v tropických teplotách. Jedním z hlavních lákadel jsou skvostné pláže, které se od sebe navzájem liší. 

Zatímco na pláži Platys Gialos nebo Kambos na tichém ostrově Lipsi najdete písek omývaný tyrkysovou vodou, na Myrtos Beach na Kefalonii můžete strávit volno v dechberoucí skalnaté soutěsce. Ostrov Skiathos zase nabízí 65 pláží, mimo jiné populární 1 200 metrů dlouhou Koukounaries Beach nebo nudistickou pláž Banana Beach. Ostrovy lákají rovněž milovníky potápění a šnorchlování. Například kolem ostrova Milos můžete nerušeně pozorovat mořské ryby, delfíny, a dokonce i tuleně.

Ostrovy jsou vstupenkou do bohaté historie i turistiky

Na řeckých ostrovech nechybí ani pozůstatky velkolepé historie, která se tu po celá tisíciletí odehrávala. Rhodos zve návštěvníky do 14. a 15. století, maličký ostrov Delos byl zasvěcený antickým bohům, zelený ostrov Korfu zase vypráví o dobách Benátčanů. Řada lidí si v posledních letech oblíbila provozovat na ostrovech také pěší túry a cykloturistiku. "Ostrovy jsou totiž z velké části propleteny upravovanými turistickými i cyklistickými stezkami, které vedou náhorními plošinami, kaňony, lesy, říčními a mořskými meandry i zapadlými vesničkami. 

Kréta, čerpadla na vodu (foto: Pecold)

Kréta, čerpadla na vodu (foto: Pecold)

Například Kréta nabízí výhled do krajiny poseté větrnými mlýny nebo nejdelší evropskou stezku, Rhodos láká do 5 kilometrů dlouhého Údolí motýlů. Pro odpočinkový cyklovýlet je ideální ostrov Kos, pro horskou cyklistiku pak ostrov Thasos," doporučil Michal Tůma z internetové cestovní agentury Invia, jež na letošní léto nabízí přes 130 tisíc pobytů na řecké ostrovy.

Poptávky po zájezdech se každým dnem zvyšují

Řecké ostrovy jsou oblíbené též díky široké nabídce různých typů ubytování. Vyhledávaná turistická letoviska disponují většinou hotelovými ubytovacími kapacitami, a to zpravidla od dubna do října. Cestovní kanceláře jsou během letních prázdnin schopny zajistit ubytování také dle náročných individuálních požadavků. Řecké ostrovy totiž jako jedna z mála evropských destinací nabízejí rovněž mezi Čechy populární zájezdy v podobě All Inclusive za dostupnou cenu. I nyní, na startu hlavní sezóny, lze najít vhodné ubytování tohoto typu. Například ostrov Kos, jenž tradičně patří mezi nejvyhledávanější řecké ostrovy, kam se turisté i opakovaně rádi vracejí, aktuálně disponuje širokou nabídkou pobytů za výhodné ceny.

6 nejatraktivnějších destinací v Řecku

Ostrov Kos

Ostrov Kos patří mezi Dodekanéské souostroví v Egejském moři. Jako rodiště slavného lékaře a zakladatele moderní medicíny Hippokrata odhaluje bohatství historických památek i turisticky atraktivních lokalit. Díky sopečnému původu se zde nachází množství termálních pramenů, k dispozici je i mnoho pěších a cyklistických stezek. Díky větru v jižní části ostrova si tu libují milovníci vodních sportů.

Ostrov Kréta

Oblíbená Kréta láká především na historické památky z byzantských a benátských časů, mezi nimiž vévodí pozůstatky mínojského paláce Knóssos. Ujít byste si neměli ani výlet do rozlehlých náhorních plošin nebo vesničky Matala s proslulou červenou pláží, kde v polovině minulého století pobývali hippies. Turistickým lákadlem je také Údolí mlýnů vedoucí podél potoka Kotsifou na planině Agios Ioannis nebo soutěsky Tripiti a Samaria.

Kréta, Heraklion, benátský přístav s pevností (foto: Pecold)

Kréta, Heraklion, benátský přístav s pevností (foto: Pecold)

Ostrov Rhodos

Rhodos, který turistům slibuje až 340 slunečných dnů v roce, ukazuje středověké i antické pamětihodnosti. Historickou vizitkou je již samotné hlavní město Rhodos, jehož centrum je od roku 1988 zapsáno do seznamu UNESCO. Minout byste neměli ani přístav Mandráki, kde stál Rhódský kolos, jeden z divů světa. Raritu pak představuje pláž spojená s ostrůvkem Prasonisi, u něhož se slévají dvě moře a který láká milovníky surfingu. Jedno z nejkrásnějších míst je pak Údolí motýlů nebo město Lindos, na jehož vrcholu stojí okázalé ruiny chrámu Athény Lindské.

Ostrov Korfu

Smaragdový ostrov Korfu oplývá bohatým porostem olivovníků, cypřišů, pinií, orchidejí a kompquatů, trpasličích pomerančů, které jsou pro ostrov typické. Zdejší prostředí si oblíbila též rakouská císařovna Sisi, která tu ráda trávila čas na letním zámečku Achillion, jenž je dnes přístupný veřejnosti. Krásné výhledy nabízí hrad Angelokastro nebo nejvyšší hora ostrova Mount Patrokrator s 906 metry, na jejímž vrcholu se nachází klášter ze 17. století. Z ostrova Korfu se též můžete vydat na výlet do Albánie, na jejíž pobřeží se dostanete lodí již za hodinu.

Ostrov Zakynthos

Pro ostrov Zakynthos, třetí největší ostrov v Jónském moři, jsou charakteristické modré jeskyně u mysu Skinári a světoznámá pláž Navagio s vrakem pašerácké lodi. Ostrov nabízí rovněž přírodní sirné mořské lázně Xýngia s teplotou 18 °C a je domovem vzácné karety obecné. Za podívanou stojí také starobylé vesnice Volines, kde se dodnes zachovala tradiční řemesla, nebo Maherado s kostelem, ve kterém najdete kouzelnou ikonu černé madony.

Ostrov Lefkada

Malý ostrůvek ležící v Jónském moři sice nedisponuje takovým historickým bohatstvím jako ostatní řecké ostrovy, zato si užijete širokou paletu přírodních krás. Jednou z dominant je laguna u hlavního města Lefkas, kde hnízdí různé druhy ptactva, nebo mys Levkatas s majákem, jenž slibuje překrásnou podívanou. Ostrov je též posetý řadou starobylých vesnic s domy z kamene nebo dřeva, z nichž některé jsou pod ochranou UNESCO.


 

Markéta Kohoutková

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress