Hlavní stránka

Thira (Santorini) - místo, kde kdysi možná byla bájná Atlantida

(11.05.2006)

Úředním jménem na mapách označovaná Thira (Santorini) je nejjižnějším ostrovem souostroví Kyklady (severně od 36 rovnoběžky severní šířky) v Krétském moři. Je považována za nejhezčí a nejzajímavější řecký ostrov se sopečným vrcholem v 566 metrech nad mořskou hladinou.

Pestré barvy pevniny, průzračné modré moře a strmé skály poseté typickými bílými stavbami vytvářejí nezapomenutelný dojem. Současná podoba je důsledkem obrovského sopečného výbuchu asi před 3 500 lety (ostrov Thira bývá považován za ztracenou bájnou Atlantidu). Tehdejší katastrofální výbuch v této oblasti dnešní jihovýchodní Evropy bývá označován za příčinu zániku mínojské kultury na Krétě.

Tohoto ostrova se týká mnoho legend a bájí. Původně se jmenoval Stronghyle, později byl známý jako Calliste nebo Theka (toto jméno mu dal Theras, syn Antesiona, thébského hrdiny a následníka krále Kadma). Theras byl regentem ve Spartě a ochráncem svých synovců Proclese a Eurysthena. Když tito chlapci dospěli Theras Spartu opustil a usadil se na ostrově Calliste. Časem z pojmenování Theka vznikl současný název Thira.

Thira

Jméno Santorini souvisí s místním kostelem svaté Ireny. Cizí námořníci nazývali tuto patronku ostrova Santa Irini, z toho se postupem času vytvořilo jméno Santorini.

Thira

Před miliony let řecký poloostrov tvořil spolu s Ionskými ostrovy, ostrovy v Egejském a Krétském moři souvislý suchozemský masiv až k Malé Asii. Dnešní ostrovy vznikly jako důsledek geologických jevů, kdy mohutné seismické vlny podporované silnými větry zaplavily nižší části nově vznikající pevniny. Právě Thira byla formována převážně lávou a popelem. Původně byla okrouhlá (proto tehdejší název Stronghyle), později během období "seismického klidu" porostla bujnou vegetací a došlo zde díky příhodným přírodním podmínkám k rozvoji ojedinělé civilizace Středomoří. A právě jednou z nich mohla být i civilizace Atlantidy.

Thira

Od dob Platona byl osud bývalé Atlantidy převyprávěn mnoha autory. Platon tvrdil, že Atlantida byla velký a obdivuhodný stát, pod jehož vlivem se rozvíjely sousední ostrovy až k pobřeží Egypta a Libye v Africe a směrem na západ až po evropské Tyrhensko. Platonem popisovaná Atlantida byla královstvím se dvěma ostrovy, větším a menším. V království bylo deset měst, Platon zmiňoval dvě - Metropolis a Královské Město. Z popisu a morfologie Metropole je zřejmé, že mluvil o Stronghyle, charakteristika Královského Města připomíná pláň Messara na střední Krétě. Za menší ostrov byla považována dnešní Thira, za větší jižnější Kréta.

Trajekt

Zájemci o historii i přírodní krásy si jistě nenechají ujít možnost navštívit tuto bájnou řeckou lokalitu v Krétském moři a pokochat se nejen modrobílou krásou zdejšího ostrova.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress