Hlavní stránka

Do jižního Řecka za přírodními krásami, ale i za golfem

(15.11.2011)

Peloponés je typickým cílem pro individuální turistiku, stále se vyznačuje typickou pohostinností, která ale v poslední době bohužel trochu utrpěla...

Ubytování je v této oblasti vesměs v soukromí, což pro velkou část Evropanů není prázdninovým snem... Řekové se jako soukromí hostitelé snaží přímo nadstandardně o pohodu návštěvníků, když už se tedy podařila rezervace, což není samozřejmost. Spolehlivost se v Řecku nepíše velkými písmenky.

Sportovní vyžití se omezovalo ještě do nedávna na plavání, putování a cyklistiku. Návštěva historických míst a vykopávek se může též velmi snadno proměnit v putování a sportovní výkon jaký známe z orientačních závodů. Signalizace, šipky a jejich aktualizace je totiž v Řecku zatím nedostatkové zboží.

Hledali jsme místní atrakci, vodopád u Jalovy, který není na hlavní cestě vyznačen vůbec, za to cedulí přibývá přímo úměrně směrem k cíli - odměnou je pak opravdu romantický vodopád, hluboko v lese...

Poblíž Kalamaty se nacházejí nové vykopávky - Messinia, bývalá řecká metropole byla objevena teprve nedávno. Návštěva stojí za to, ale že by někde pro tento zážitek dělali reklamu? Hrad v Methoni se pomalu rozpadá. Co vydrželo témeř dvě tisíciletí poničili za války Italové a teď Řekové tím, že se o stavební substanci nestarají. Pracovní den dělníků na stavbě se sestává z posezení u jídla a pití... Vstupenky se neprodávají, o hradu se na místě nic nedozvíte. Pevnost má přitom historii počínající v antice, pak za Benátčanů, Franků a konečně Turků...

Ze sportů přibylo surfování na několika dobře vybavených základnách, např. ve Finikundě. V jiných lokalitách si ale nepůjčíte ani kolo. V prázdninových resortech lze zapůjčit i motorový člun a plachetnici. Bohužel i vodní skútry. Na tenis je vesměs příliš horko nebo větrno, přesto se už kurty v nabídce objevují - patří hlavně větším hotelům. Na některých plážích je dokonce volejbalová síť.

Poslední výkřik civilizace je golf. Co se zdálo téměř nemožné dokázal jeden místní matador... Jedná se o ctižádostivý projekt bohatého Řeka Vassilise C. Constantakopoulose v jižním Řecku. Jeho životopis se čte jako napínavý román.

Chudý odešel z Řecka, nechal se najmout jako námořník, brzy se vypracoval na mástra a pak kapitána a od roku 1974, po koupi první malé lodi expandoval přímo raketově. Dnes má světové transportní impérium Costamare Shipping Company. Capetano Vassilis léta (od r. 1982) nenápadně zkupoval pozemky, podobně jako bratři Schlumpfové zkupovali bugatky, aniž by rozpoutali cenovou hysterii. "Kapitán“ Vassilis, jak se mu v Messinii říká, se v kraji narodil a rozhodl se investovat téměř čtyři miliardy euro do stavby hotelů a golfových hřišť, kultivace, meliorace a největšímu přesunu vyspělých olivovníků v historii. 8000 staletých olivovníků nechal nejprve shromáždit ve školkách, aby přečkaly pár let stavby resortu a pak vyzdobily to, co se dnes jmenuje Costa Navarino Dunes a Bay.

Líbezná, přímořská a na řecké poměry hodně zelená část Peloponésu se pro golfová hřiště přímo nabízí. Překážek měla realizace několik a to nemalých. Potíž byla s ekologickou snášenlivostí, logistikou a personálem. Ne že by nebylo dostatek potenciálních zaměstnanců, ale těch, kteří by vyhovovali vysokým nárokům je v této oblasti věru po málu, což platí nejen o servisu, ale i o managementu, který pochází z daleka, nebo z ciziny.

O resortu Costa Navarino jsme se dozvěděli na internetu. Lokalita se nachází na západním výběžku Peloponésu, ca. 60 km jihozápadně od Kalamaty. Jižní Peloponés je naším oblíbeným cílem a tak bylo na bíledni, že se tam vypravíme. První pokus se nepodařil - pro nebydlící a nepřihlášené vstup zakázán. Využil jsem tudíž novinářské průkazky a po několika mailech a pak telefonátech se náš záměr podařil.

Vstup do přísně střeženého Navarino Dunes nám umožnil sám obchodní ředitel Michael Loizou. Costa Navarino není k žurnalistům zrovna dvakrát nakloněné místo, ale k dobru mě přišla znalost řečtiny, kterou Řekové u cizinců vysoce hodnotí. Během téměř celodenní návštěvy vyšlo najevo, že Michael je Kypriot vyrostlý v Anglii. Profesionálně vedená prohlídka a množství informací by stačilo na knihu… pozorně jsem naslouchal a záhy jsme se stali takřka přáteli.

Golfová hřiště Dunes a Bay

Mezi Pylosem a Romanou vznikla dvě golfová hřiště, první v Řecku která jsou na světové úrovni. Obě jsou "signovaná“ a jsou způsobilá pro mezinárodní soutěže, ale i pro amatéry téměř všech úrovní. Bernhard Langer, dvojnásobný vítěz US Masters a Ryder Cupu dizajnoval Dunes Course. Příkladně využil rozmanitosti terénu, nekonečné terénní vlny a krásu přírody zabudoval do hřiště, jehož jednotlivé jamky golfisté hned tak nezapomenou, jak hrdě podotkl Michael Loizou, náš stálý průvodce. Rozmanitost terénu využil Langer do perfekce a kde chyběla, tak ji prostě nechal dodělat buldozery.

Hřiště má od předních odpališť délku 5000 metrů a od zadních 6500 a je 72 par. Sezónu zahájily dva významné turnaje, Aegean Open a Nick Faldo Tournament. Hřiště samo pak potvrdilo ba i překonalo očekávání - některé výhledy do přírody, např. pohled na antickou Acropolis nad smaragdovou zátokou Voidokilia jsou definitivně nezapomenutelné.
Clubhouse o ploše 3500 m2 je postaven v rustikálním stylu a nabízí vše co si golfisté přejí. Od bistra až po bankety a eventy po turnajích. Areál disponuje téměř neomezenou kulinářskou nabídkou. Zbývá doufat, že se personál ukáže taktéž z nejlepší stránky.

Bay Golf má jiný charakter. Hřiště plánoval odborník světového renomé, Robert Trent Jones II. Po šest dlouhých pobytů dohlížel na stavbu a podílel se na pilování její kvality i v detailech. Pre-opening byl v říjnu, oficiální otevření bude v únoru. Hráčům slouží zatím provizorní Klubhaus. Hřiště se vine kolem centrální vyvýšeniny a tak jsou jednotlivé jamky, jedna od druhé diskrétně schované. Několik jamek má v pozadí přístav Pylos, skály, zátoky, plachtařskou marinu, prostě scenérie jako s filmů.

Celý koncept je odlišný od Dunes, kde je hotelová část mimo hřiště. Do svahu, pod zem zabudovaný pěti hvězdičkový hotel s trávou pokrytými střechami se bude rozprostírat přímo v hřišti. I velký restaurant s výhledem na celou zátoku a klubhaus jsou centrální součástí infrastruktury. Celý Bay Golf je komplex 27 jamek. Bay Golf 18 jamek je na par 71 a má od Pro-odpališť délku 5760 m.

Obě hříště mají sice velké greeny, přesto nejsou lehké a mají své záludnosti. Buď jsou ve svahu, nebo jsou masivně chráněné bunkry. Hra podél moře bude také vyžadovat velkou koncentraci… tak je okolní pevnina a mořská zátoka krásná.

Kvalita trávy je vynikající i po celé sezóně. Dunes a Bay používají zimní a letní osivo. Profesionální péči zajišťuje společnost Troongolf, která se stará pouze o nejlepší světová hřiště.

Buggy (se zásobou ledu pro nápoje) je v greenfee a i jinak je servis vynikající. Po hře jste očekáváni personálem s chladnými froté, vonících po levanduli - mezi tím vám jiní umyjí hole a zaparkují buggy. Úslužnost, vlídnost a kompetentní informace jsou samozřejmostí. Sportovní potřeby lze vypůjčit a nebo zakoupit, od báglu až po deštník a dokonce za výhodné ceny.

Zavlažování je zajištěno dešťovou vodou ze dvou umělých jezer a je vyřešeno systémem trubek položených v zemi. Trubky měří neuvěřitelných 128 km, což znamená, že jich je všude ca. 25 vedle sebe, pod celým hřištěm. Množství vody dodávané zavlažovací síti je řízeno počítačem, který má čidla rozmístněná po celém terénu. Systém dostává i automaticky meteorologická data z internetu a vše zpracovává za účelem optimálního, efektivního a ekonomického zavlažování. Golfová zeleň se ošetřuje ekologicky, veškeré produkty musí projít prověrkou biologické nezávadnosti. Nesmí škodit floře ani fauně, leda selektivně a musí být biologicky odstranitelné.

Ubytování

Dvou hotelový komplex je postavený ve dvou stylech. Superluxusní hotel Luxury Collection - the Romanos, svou kvalitou a vkusem hned tak nikdo nepředčí. Vybrané materiály - mramor a dřevo, nikde okázalé, na efekt použité doplňky jak bývá dobrým zvykem na blízkém a dálném východě. Luxusy Collection má maximálně dvě patra, terasovité i kubické apartmány, ty v přízemí mají vlastní bazén, přístupný z obýváku. Vrcholem nabídky je diskrétní prezidentská vila o 600 m2 obytné plochy a pohledem na moře a nekonečné pískové pláže - nájem má samozřejmě několik nul… Na pláži mě trochu rušily dlouhé a početné řady lehátek, ale při pohledu vlevo: 5 km písečná pláž a vpravo 15 km, mě světobol přešel. Pravda je, že lehátka nebyla téměř obsazená.

Není pak divu, že je v Costa Navarino na 300 bazénů všech velikostí, včetně laguny, skoro jako v Benátkách - s mořskou vodou, rozumí se. Klid a soukromí pro své hosty je hlavním cílem tohoto hotelu. Členité restauranty, řecký a mezinárodní je umístněn, včetně soukromých oddílů s vlastním kuchařem na ostrůvcích… italský a americký doplňují nabídku.

Jako v lázních

Oba hotely mají vlastní nad- a podzemní lázeňský areál. Bazény s různou teplotou vody. V nabídce jsou nejen masáže, ale i lékařsky dohlížené terapie. Thalassotherapy je dnes zase v trendu, jako bývala v blízkém antickém nestorově Paláci. Fitnes centra zaokrouhlují paletu možností tréninku a relaxace.

Westin je hotel postavený z kamene a má starodávně zbarvenou omítku. Co do třídy je na podobné úrovni jako The Romanos, ale s rodinným charakterem - aniž by někde služby utrpěly. Tento komplex je bohatší o obchodní centrum, golf pro shop, půjčovnu sportovního vybavení, kavárny, amfiteátr, najde se tu americká a italská restaurace a nechybí ani kino pro náročného diváka.

Kongresové centrum je součástí hotelové strategie světového specialisty Starwoodhotels. Hlavní sál pojme až 2500 účastníků, pro menší události se zmenší kulisovými stěnami.

Trochu stranou je údolí pro děti - pravý ráj plný atrakcí. Integrované tobogány, sítě, bazény, vířivky a samozřejmě profesionální dohled. Pro oba hotely jsou k dispozici jesle a školka. Mezi hotely cirkulují menší a větší elektromobily, jako známe z golfu. Oba hotely jsou pod managementem Starwoodhotels, což je garancí kvality.

Celý komplex je energeticky nezávislý. Vodu pro celý resort, zavlažování golfového hřiště a vodní zásoby čerpá ze dvou uměle založených jezer s kapacitou 700000 m3 - jen 2% spotřeby vody pro hotel se čerpá z řeky. Elektrickou energii bude vyrábět ve vlastní fotovoltaické centrále o výkonu 22 MW ze slunce a teplo získává pumpami. Ochranu přírody realizuje finanční podporou ornitologických společností a podporou výzkumu a ochranou želv. Jejich ochrana slaví úspěch například novým osídlením v Romanou. Pro hosty je v hotelu velká vědecká a populární knihovna a observatoř.

Velký projekt, odvážného kapitána, který stál zatím 1,2 miliardy euro, tímto ale z daleka nekončí. Další tři lokality budou postupně napojeny na Navarino Dunes. Nejblíže, jak logisticky tak termínově je Navarino Bay. Jde o hotelový komplex s důrazem na ekologii. Jen rozloha 5500 m2 jeho zemí pokrytých a trávou zarostlých střech je v Evropě jedinečná.

Další "Navarina“ jsou již ve stavbě nebo vybavené všemi povoleními a jsou ve stádiu finálního plánování. Po dokončení všech resortů bude přesazeno 16000 olivovníků, 8000 citrusových stromů a 200000 keřů, což je světový unikát. Projekt Capetano Vassilise klade velký důraz na zeleň a je důležitým sponzorem akce Miliarda stromů (the Billion Tree Campaign koordinovanou programem Spojených Národů (UNEP).

Díky projektu se tradiční obyvatelé pobřeží, želva Caretta caretta, zase vrátila na zdejší pobřeží. Navarino je sponzorem "Sea Turtle Protection Society of Greece", a umožňuje jí využívat nejmodernější techniky pro monitorování jejich pohybu. Costantocopoulos sponzoruje Hellenic Ornithologic society pro ochranu místního výskytu afrického chameleona, který jinde v Evropě nežije. V oblasti resortu žije 271 druhů ptactva a jejich počet se stavbou hotelu nezmenšil. 

Doprava na jižní Peloponés

Hlavním dopravním uzlem zůstanou zřejmě Athény, z Prahy létá v sezóně low cost linka Travel service do Kalamaty, což je velmi výhodné spojení. Znovu zavedená letecká linka Aegeen Airline (jejíž je V.C. spolumajitelem) do Kalamaty dělá z této oblasti lehce dosažitelnou destinaci. Nová silnice a luxusní autobusy zpříjemní jinak daleký příjezd. Pro nejnáročnější jsou v Athénách k dispozici dvě helikoptéry, které Capetano Vassilis daroval ochráncům přírody a hasičům, ale v době kdy nejsou ve službě dopravují golfisty přímo do hotelu. Je také podána žádost o povolení letů pro hydroplány… 

V současné době je v obou hotelech 800 lůžek a hotel je obsazen od červena. O hosty se stará téměř 800 zaměstnanců. Hlavní jazyk je řečtina a angličtina, příští rok se počítá s větším podílem němčiny. Ředitel golfového provozu Petros Tourgaidis vyrůstal v Německu a přináší spoustu zkušeností z této destinace. Zbývá věřit, že se managementu podaří udržet kýženou úroveň, což je pro znalce Řecka ta nejcitlivější neznámá…

Pobyt se chýlí ke konci, zůstávají jen pozitivní dojmy a jedno je jisté, nebyl jsem tam naposled. 


Foto: 
autor, S. Pollak, dres. Knaizlovi, Temes, S. Svoboda, manželé Sýkorovi


 

G. W. Pollak
Zürich

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress