Hlavní stránka

Prespanské jezero v ohrožení.

(27.06.2006)

Jezera Velká Prespa a Malá Prespa (řecky Megalé Prespa a Mikré Prespa) leží na hranicích Řecka, Makedonie a Albánie. Zatímco Velká Prespa (285 čtverečných kilometrů) patří z větší části Makedonii, podstatně menší a mělčí malá Prespa je převážně řecká.

Jedná se o rozlehlá krasová jezera, částečně i tektonického původu, obklopená poměrně vysokými horami, s řadou působivých krajinných scenérií. Jezera se tradičně využívají k rybolovu a nověji také k rekreaci. Voda z jezer se využívá k zavlažování v zemědělství i pro průmyslové účely. V několika posledních letech je ale zaznamenáván významný a trvalý pokles hladiny, která je ve Velkém Prespanském jezeře v současnosti 7 metrů pod nejvyšší úrovní zaznamenanou v roce 1963.

Takový pokles má dalekosáhlé důsledky pro celý jezerní ekosystém i pro obyvatele na pobřeží, protože průměrná hloubky jezera je pouze 15 metrů. Významný přírodní rezervoár vody je tak v ohrožení a mohl by být v blízké budoucnosti nenávratně ztracen, pokud by se nepodnikla patřičná opatření na jeho ochranu.

Nový projekt vědecké sekce NATO má za cíl objasnit mechanismus poklesu hladiny a ztráty vody v jezeře. Pro orgány místní správy by měl připravit praktická doporučení k trvale udržitelnému hospodaření a využívání jezera a celého regionu. Ve společném projektu se tak setkávají účastníci ze sousedních zemí, které se jinak nemají příliš v lásce - Řecka, Makedonie a Albánie.

(Podle NATO Science Committee News No. 68)


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress