Hlavní stránka

Kostarikou do Panamy

(02.02.2006)

Čas neúprosně utíkal a proto jsme to z Nikaraguy přes Kostariku vzali velice rychle. Zastavili jsme se jen v hlavním městě San Jose. Kostarika je ze všech středoamerických zemí nejvyspělejší, má velice rozvinutý turistický průmysl, čemuž ovšem také odpovídají místní ceny. Příroda je v této zemi překrásná, bohužel tentokrát na delší zastávku nebyl čas. Druhý den, po 28 hodinách jízdy autobusem, jsme stanuli v Panama City.

Z hlavního města Panamy jsme místním autobusem odjeli na sever a po dvou hodinách jsme projížděli náměstím Colonu, přístavním městem panamského průplavu na jeho karibské straně. Ještě než jsme vystoupili z autobusu, upozorňoval mě jeden místní občan, potomek afrických černochů, že raději nemáme chodit volně po městě, že si od zastávky autobusu máme vzít taxíka rovnou k našemu hotelu.

Colon u panamského průplavu,

Při projíždění městem jsme viděli na půl rozpadlé domy s rozbitými okny, zamřížované výlohy obchodů.Na chodnících a po ulicích se válelo plno odpadků, na každém kroku ležel nějaký opilec. Lidé se po nás, jediných běloších, koukali divně skrze okno našeho pomalu jedoucího, vysloužilého školního autobusu z USA.Jakmile autobus zastavil a my vystoupili, hned se k nám přihnala nějaká žena a řekla nám ať tam nepostáváme a rychle si vezmeme taxíka. Poslechli jsme. Za dolar jsme dojeli až k jachtařskému klubu.

Panama City, staré město,

První člověk, kterého jsme tam potkali byl Australan Mark, který tam se svou jachtou čekal na přeplutí Panamského průplavu. Ten nám začal líčit, jak tam minulý týden někdo pobodal a usmrtil místního universitního profesora pro pár dolarů. Před několika dny byl prý australský jachtař také pobodán a okraden při procházce po náměstí, v poledne. Chudoba, vysoká nezaměstnanost a vysoká kriminalita jsou bohužel nejvýznamnější charakteristikoutohoto města s 50-ti tisíci obyvateli.

Panama City, místní klučina

Je to také město, kde je jachtařský klub, v kterém kapitáni s jejich jachtami zastavují před přeplutím panamského průplavu do Tichého Oceánu. Je to tedy nejlepší místo k hledání a nalezení jachty, která potřebuje posádku na plavbu Pacifikem, což byl můj plán.

Panama City, rodinka a natáčkama

Pár dnů jsem tedy posedával u baru v jachtařském klubu a vyptával se lidí jestli nepotřebují ještě jednoho člena posádky na pokračování své plavby.Zpět do města se mi nechtělo, protože tam opravdu není bezpečno.Přespával jsem tedy na jachtách lidí, se kterými jsem se v baru jachtařského klubu seznámil u piva Panama za $1.

Panama City, Lala Salama, foto z lodi v zálivu

Po třech dnech čekání a vytrvalého vyptávání jsem se konečně seznámil s majitelem a kapitánem jachty Diego, na které jsem pokračoval v mém cestovatelském dobrodružství napříč Tichým oceánem, samozřejmě po proplutí Panamským průplavem.

Stopem přes tři oceány 1 Stopem přes tři oceány 2
Stopem přes tři oceány 3 Stopem přes tři oceány 4
Stopem přes tři oceány 5 Stopem přes tři oceány 6
Stopem přes tři oceány 7 Stopem přes tři oceány 8
Stopem přes tři oceány 9 Stopem přes tři oceány 10
Stopem přes tři oceány 11 Stopem přes tři oceány 12
Stopem přes tři oceány 13 Stopem přes tři oceány 14
Stopem přes tři oceány 15 Stopem přes tři oceány 16
Stopem přes tři oceány 17 Stopem přes tři oceány 18
Stopem přes tři oceány 19 Stopem přes tři oceány 20
Stopem přes tři oceány 21 Stopem přes tři oceány 22
Stopem přes tři oceány 23 Stopem přes tři oceány 24
Stopem přes tři oceány 25 Stopem přes tři oceány 26
Stopem přes tři oceány 27 Stopem přes tři oceány 28
Stopem přes tři oceány 29 Stopem přes tři oceány 30

 

Martin Duda

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress