Hlavní stránka

Z Fidži na Nový Zéland

(28.03.2005)

Z Fidži jsem nakonec odplul na jiné lodi než mi byla nabídnuta kamarádem mých kamarádů. Jemu nakonec přiletěl známý z Nového Zélandu a tak mě nemohl vzít. Jeden den dopoledne mi řekl, že s ním mohu plout a večer už tomu bylo jinak. Bylo to sklamání, protože já se musím za každou cenu dostat na Nový Zéland, abych stihl loď do Chile. Naštěstí jsem druhý den našel jinou loď.

Novozélandský kapitán a majitel lodi Black Watch II, Ian Matheson se po šesti měsících plavby vrací na Nový Zéland a i když posádku nepotřeboval, rád mě přibral do party. Z Nového Zélandu mu ještě přiletěli dva kamarádi a tak jsme na plavbu 1000 mil do země ptáka Kiwi byli čtyři, Ian, Brett, Quentin a já.

Obyvatelé Fidži na nic nespěchají a tak ani člen celní kontroly, který nás 25. října odbavoval neměl v plánu nikam spěchat. Vypluli jsme kolem poledne. Nebe bylo modré a slunce do nás pěkně pálilo. Brett, jako vášnivý rybář, narafičil dva rybářské pruty na záď lodi a hned od vyplutí pokoušel štěstí. Netrvalo dlouho a už z vody tahal metrovou makrelu.Ke svačině/večeři jsme tedy měli syrovou rybu ve stylu sushimy v citrónové šťávě.Po proplutí mezi posledními ostrůvky a vyplutí do spárů vod jižního Pacifiku se zvednul vítr na 25 uzlů (jeden uzel = 1 námořní míle nebo také 1.8km/hodinu).Vítr nám foukal z jiho-východu a spolu s vlnami nám mířil na levobok přídě. Někdy se vítr zvedl až na 30 uzlů a vlny se pomalu zvětšovali. Loď s sebou házela do stran a většinou byla nakloněna 45 stupňů k hladině. Já jsem po dvou měsících na Fidži konečně vyplul na širé moře a tak jsem byl radostí celý bez sebe. Bylo to krásné po dlouhé době si hrát s vlnami a klidně si plout uprostřed obrovského oceánu. Užíval jsem si krásy oceánu a uklidňujícího zvuku odrážející se vody od stran lodi do té doby než se vedle mě objevil Quentin. Vyběhl z podpalubí předklonil se přes zábradlí a začal řvát jako tygr. Při tom hlasitém řvaní z něj také začala lítat ta makrela. Aha, mořská nemoc. No to se stane a nedá se s tím nic dělat. Člověk si to prostě musí prožít, když už to na něj vleze. Chudák u toho zábradlí strávil dlouhou chvíli. Celou dobu hekal a řval, i když už v sobě neměl ani makrelu, ani citrónovou šťávu, ani rum s kolou, který mu před chvílí tak chutnal.Po chvíli z podpalubí vyšel kapitán, aby přes palubu vyklopil kbelík s jeho makrelou a říkal: "Martine, já jsem si také musel trochu odplivnout, ale až budeš chtít vystřídat, tak dej vědět. Jasan, kápo, dík.

Pluli jsme rychlostí 8 uzlů a plavba pěkně utíkala. Nakonec mě ve 21:00 hodin vystřídal Brett, kterého mořská nemoc ušetřila a já jsem se mohl jit trochu vyspat. Kapitán a Quentin byli ve špatném stavu a tak jsem Bretta musel ve 2:00 ráno zase vystřídat já. Vítr byl pořád silný a vlny už byly 3-metrové. Za denního světla to není takový problém, ale v noci je člověk bez pomoci měsíce vůbec nevidí. Někdy se proto stalo, že se přede mnou vynořila bílá stěna, která mě objala svou mokrou a studenou silou a nechala mě tam stát jen tak promočeného. Po vyčerpávajících dvou hodinách mě hlídky jsem šel konečně spát. Quntin proležel celý druhý den plavby a když neležel, tak zvracel. Člověk by mu moc rád pomohl, ale bohužel se nedá nic dělat. Chudák si to musí vytrpět.

Předvídavost je něco co se člověk při takové plavbě rychle naučí. Když člověk vaří doma, nemusí se soustředit na nic jiného než na to, jak nakrájet cibuli, kolik dát do pánve oleje, atd.Na lodi je to poněkud jiné. Člověk musí předpokládat pohyby lodi. Když někdo stojí u plotny na lodi, která je nakloněna 45 supňů, musí předpokládat, že když dá máslo jen tak na pult, že ho bude pravděpodobně seškrabávat z okna na druhé straně lodi. Takové máslo se musí pěkně zapřít mezi bochník chleba a stranu pultu. Rovnováha je také silně ovlivněna a tak nejlepší je opřít se zadkem o nějakou stěnu, jednu nohu si zapřít do polic pod dřezem a druhou co nejdál na druhou stranu. Takhle tam člověk stojí jakoby byl připraven na ranní rozcvičku s rozkročenýma nohama a přitom kouká co bude muset chytit při úderu další vlny.

Stopem přes tři oceány 1

Stopem přes tři oceány 2

Stopem přes tři oceány 3

Stopem přes tři oceány 4

Stopem přes tři oceány 5

Stopem přes tři oceány 6

Stopem přes tři oceány 7

Stopem přes tři oceány 8

Stopem přes tři oceány 9


 

Martin Duda

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress