Hlavní stránka

Nikaragua

(11.01.2006)

V hlavnim městě Nikaraguy - Managua - se na nás po našem vystoupení z busu vrhlo asi deset taxíkářů a všichni neúnavně opakovali: "Kam to bude, pane, kam to bude, pane". Všude za mnou chodili a slovo NE asi vůbec neznali. Nakonec jsme vlezli do auta chlapíkovi, který nás vůbec nechtěl a byl pokoj.

Z taxíku jsme vlezli do mikrobusu a po hodince jsme už byli ve městě Granada, což je velice krásné koloniální městečko na břehu jezera Nicaragua.

Granada, odpocinek

V Granadě bylo plno batůžkářů a tak jsme po pár dnech vypadli trajektem na ostrov Ometepe, který tvoří dvě sopky. Obyvatelé ostrova jsou velmi chudí. Většina se živí zemědělstvím a jen několik turismem, který v této rozvojové zemi pomalu, ale jistě roste. Jedna z místních holek se mně svěřila, že pracuje každý den a za měsíc si vydělá US$ 60. Nedostatek peněz a skromný život jim ale evidentně nebrání v tom se neustále usmívat a být spokojení. Myslím, že jim je lépe než lidem v USA, Evropě, či Austrálii, kde společnost vytvořila život založený na vlastnictví materiálních věcí. Lidé jsou v Nikaragui velice usměvaví a moc milí. Na břehu ostrova jsme se ubytovali v hostelu, kde se mi batohem prokousala krysa, aby se dostala k mým sucharům. Na břehu bylo každé ráno vidět ženy jak perou v jezeře oblečení své rodiny a muži nedaleko dávají pít svým koňům. Díky blátivému dnu má jezero hnědošedou barvu.

Isla Ometepe, vulkán Concepcion

Kolem ostrova je vydlážděna, poměrně pěkná, silnice, po které každý den jezdí školní autobus, několik linkových autobusů a čas od času nějaký ten mikrobus s turisty, tedy batůžkáři. Jiný druh turistů tam nejezdí, protože infrastruktura tam není natolik vyvinuta, aby uspokojila náročnějšího turistu.

Isla Ometepe, španěský turista kupuje zeleninu

Většinu linkových autobusů na ostrově Ometepe a vlastně v cele střední Americe tvoří staré, vyřazené školní autobusy z USA. Jedním z nich jsme se nechali dopravit na druhou stranu ostrova, abychom se ubytovali na kávovníkové farmě, odkud jsme druhý den ráno v 5:00 hodin podnikli výstup na sopku Maderas.

Sopka Maderas

Tento vulkán je dávno vyhaslý a jeho stěny jsou pokryty hustým pralesem. Sopečný kráter je plný vody a tvoří jezero. Spolu s Loweym z Austrálie, Robertem z Německa a Gregem z USA jsem ještě za tmy vyšlápl k sopce po travnatých pastvinách pod sopkou.

Ani baterka nezabránila tomu, abychom si všichni postupně šlápli do ještě krásně teplého kravského lejna. Pastviny se brzo změnily v les s úzkou blátivou pěšinkou. Pomalu se rozednívalo a my jsme zjistili, že celá sopka je zakryta hustou, ranní mlhou.

Čím výše jsme stoupali tím mokřejší a blátivější byl povrch hory. Nahoře u kráteru jsme se už museli prodírat skrze spletené větve a kořeny stromů rostoucích nad zemí, zablácení od ucha až k uchu.

Isla Ometepe, dceruška s maminkou v zelinářství

Do útrob kráteru už žádná cesta nevedla. Spletené větve bujné vegetace nám posloužily jako úchyty při skoro vertikální cestě k jezeru uprostřed kráteru. Díky mlze, která by se dala krájet jsme viděli jen na pár kroků. Najednou jsme vyšli z pralesa a před námi se rozkládala blátivá pláň a za ní známky jezera. Mlha nám ale neumožnila výhled na jezero. Bylo teprve 9:00 hodin ráno a mlha se postupně v průběhu dne rozplyne.

Isla Ometepe,Concepcion

Čekat se nám ale nechtělo. Z pěti hodinového návratu na kávovou plantáž si nejvíce pamatuji bláto, mlhu, zapletené kořeny a větve a rychle rostoucí tropické vedro a dusno. Byl to ale krásný výlet.

Stopem přes tři oceány 1 Stopem přes tři oceány 2
Stopem přes tři oceány 3 Stopem přes tři oceány 4
Stopem přes tři oceány 5 Stopem přes tři oceány 6
Stopem přes tři oceány 7 Stopem přes tři oceány 8
Stopem přes tři oceány 9 Stopem přes tři oceány 10
Stopem přes tři oceány 11 Stopem přes tři oceány 12
Stopem přes tři oceány 13 Stopem přes tři oceány 14
Stopem přes tři oceány 15 Stopem přes tři oceány 16
Stopem přes tři oceány 17 Stopem přes tři oceány 18
Stopem přes tři oceány 19 Stopem přes tři oceány 20
Stopem přes tři oceány 21 Stopem přes tři oceány 22
Stopem přes tři oceány 23 Stopem přes tři oceány 24
Stopem přes tři oceány 25 Stopem přes tři oceány 26
Stopem přes tři oceány 27 Stopem přes tři oceány 28
Stopem přes tři oceány 29

 

Martin Duda

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress