Hlavní stránka

Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Seznam článků autora na www.ingema.net

Novozélandská cesta 4

19.05.2007

V pátek 11. února večer odjíždíme několikadenními dešti promočeni do kempu u již zmíněného jezera Te Anau. Další den následuje opakování návštěvy Queenstownu. V neděli 13. února podnikáme výstup horskými porosty pabuků k nejpěknějším, nejfotogeničtějším vodopádům - Routeburn Falls. Po návratu se přesouváme do průsmyku Linde Pass (965 m n. m.), kde v dešti kempujeme.

V diskusi 1 příspěvek Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Novozélandská cesta 3

11.05.2007

Po večerním přejezdu ze Severního ostrova Nového Zélandu. stanujeme (poprvé na Jižním ostrově) nedaleko přístavního města Picton.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Novozélandská cesta 2

04.05.2007

Přes Taurangu dojíždíme do oblasti lázeňského města Rotorua - páchnoucího na velkou vzdálenost sirovodíkem. Jde o oblast termálních pramenů - včetně dvou desítek gejzírů - v lesním parku Whakarewarewa.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Novozélandská cesta 1

26.04.2007

Na Nový Zéland letíme 8. ledna malajskými aeroliniemi – jako šestice turistů s českým vedoucím – z vídeňského letiště Schwechat. Mezpřistání po 12 hodinách letu je v Malajsii (letiště Kuala Lumpur je asi 100 km od hlavního města; v městečku Serembeni následuje 10hodinová pauza). Přistání v Aucklandu, největším městě Severního ostrova N.Z., přichází po dalších 12 hodinách letu.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Víte, že na Islandu ... (druhá část) *

25.11.2002

... je pouze 1000 km čtverečných zemědělsky obdělávaných ploch, což tvoří necelé jedno procento rozlohy? * ... je 20 tis. km čtverečných pastvin? * ... zaujímají ledovce 12 000 km čtverečných ? * ... lávová pole pokrývají území o rozloze 11 000 km čtverečných ? * ... na 4000 km čtverečných se vyskytují “písky”, což je většinou silně zvětralá láva? *

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Národní parky Chorvatska

04.11.2002

V první polovině září jsem měl možnost navštívit většinu (5 z 8) národních parků Chorvatska. S výjimkou NP Briuni, Risnjak a Mljet to byly následující parky: Plitvická jezera, Kornatské ostrovy (Kornati - dnes rozdělené ve dva NP: Kornati a Telasčica), Krka a Paklenica.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Yosemitský národní park

25.08.2002

Jedním z velkých národních parků USA je 3080 kilometrů čtverečných velký Yosemite National Park. Leží uprostřed Kalifornie, asi 250 km východně od San Franciska, na západním úbočí pohoří Sierra Nevada. Park se rozprostírá ve velkém rozpětí nadmořských výšek: od 600 po téměř 4000 m; nejvyšší vrchol - Mt.Lyell na jihovýchodní hranici parku - dosahuje 3997 m.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Yellowstonský národní park

11.08.2002

Zakládací listinu Yellowstonského národního parku, koncipovanou jako ochranu přírodních hodnot v neporušeném stavu na věčné časy a jejich zpřístupnění pro celý národ, podepsal prezident Grant 1. března 1872

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Zajímavosti o Islandu

28.07.2002

Víte, že Island ... * měří téměř 103 000 km čtverečných? * ... je obýván jen 265 tisíci obyvateli? * ... vznikl sopečnou činností zhruba před 60 miliony roky? * ... leží přímo na švu, podle něhož se rozestupuje Atlantický oceán? * ... má několika set sopek, z nichž přes 250 je dosud aktivních? * ... zažil v historické době velké výbuchy sopky Hekla 17krát a jen ve 20. století čtyřikrát? *

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Národní park České Švýcarsko

14.07.2002

Mezi českými cestovateli a obdivovateli přírodních krás České republiky není jistě mnoho těch, kteří dosud nenavštívili Pravčickou bránu, Tichou soutěsku, Divokou soutěsku či Růžovský vrch a další krajinné a přírodní krásy Labských pískovců (CHKO) a jejich centrální a reprezentativní části - Českého Švýcarska (NP).

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Mt. Rushmore National Monument

30.06.2002

Druhý den po výjezdu z Denveru (Colorado), po přenocování v kempu poblíž Guernsey (Wyoming) jsme se dostali ke známému a slavnému národnímu památníku Mount Rushmore. Tento památník, jenž přezdívají Svatyně či Oltář demokracie (Shrine of Democracy), symbolizuje nezávislost, spravedlnost, rovnost a svobodu. Nachází se v Černohorském národním lese (Black Hills National Forest), který má průměrnou výšku 1800 m.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Návštěvou na Podkarpatské Rusi

16.06.2002

Je poslední zářijová neděle. Právě jsme se vrátili ze zájezdu do krajin, které kdysi skládaly nejvýchodnější zemi Československa.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Petra, antické město v pouštních skalách

02.06.2002

Jednou z nejpozoruhodnějších zastávek na naší cestě třinácti zeměmi tří kontinentů byla jordánská Petra. - Jak charakteristické jméno! Vždyť petra v řečtině znamená skálu. Město ve skalách vzniklo při důležité cestě obchodních karavan a dlouhá staletí kvetlo vybíráním mýtného a poskytováním služeb obchodníkům. Jaké karavany tu jezdily? Mezi jižní Arábií a východním Středomořím se provozoval bohatý obchod s aromatickými pryskyřicemi, kadidlem a myrhou. Kadidlo bylo používáno hojně v Egyptě při náboženských obřadech a při balzamování, myrha byla na Blízkém východě přidávána do drahého kadidla a do parfémů. Přitom hlavní oblastí arabské produkce kadidla bylo království Hadramaut na jihu Arabského poloostrova. (Mimochodem, uvědomme si velikost Arabského poloostrova: jeho rozloha je se svými 3 miliony km2 rovna téměř třetině rozlohy Evropy a vzdálenost z Hadramautu do Petry je vzdušnou čarou okolo 2000 km!)

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Národními parky státu Utah

19.05.2002

Přijeli jsme do Utahu od kalifornského Údolí smrti přes Las Vegas a dostali jsme se nejdříve do národního parku Zion. Ve srovnání s jinými národními parky USA je to jeden z těch "menších": má rozlohu pouze 596 km čtverečních. Je tvořen druhohorními pískovci s převládajícími hnědočervenými a červenohnědými odstíny (příměs železa a manganu). Větší část území NP má ráz skalního města s monumentálními stěnami. Je tu více než 50 vodopádů. Nejnavštěvovanější částí je Zion Canyon, 14 km dlouhý kaňon vyhlodaný řekou Virgin. Prošli jsme jej celý - jen 3 km normálně, po úzkém břehu řeky, dalších 11 km bylo třeba se brodit přímo řečištěm... Kaňon je sevřen skalními stěnami až 600 m vysokými a dalšími až 400 metrů mocnými žlutavě zbarvenými sedimenty nad nimi. Dno kaňonu je kryto pestrou vegetací, kterou však lze fotografovat jen několik desítek minut denně, jinak je ve stálém stínu.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Schwarzenberský plavební kanál

05.05.2002

V letech 1974-1993 jsem měl téměř každoročně možnost pohybovat se v šumavských lesích, na území lesních správ Nová Pec, Plešný a Stožec. Tehdy tyto tři lesní hospodářské celky "za vodou" (tj. na jih od řeky Vltavy, resp. od Lipenské přehradní nádrže) byly součástí tzv. hraničního pásma a byly bývalou pohraniční stráží přísně s nesmlouvavě sledovány (obehnány na každičkém metru 32 vodorovnými a šikmými řadami ostnatého drátu až do výše 3 m, z nichž některé byly napájeny elektrickým proudem ...). Spravovalo je (po stránce lesního hospodaření) bývalé podnikové ředitelství Vojenských lesů a statků v Horní Plané; a v projektovém ústavu tohoto státního podniku jsem byl téměř 22 let zaměstnán.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Před 100 lety zemřel dr. Emil Holub

28.04.2002

Kdo ze zájemců o zeměpis a cestování, kdo z obdivovatelů černého kontinentu - Afriky - by neznal jméno jednoho z nejpřednějších českých cestovatelů - velikánů, osobnosti mezinárodního významu, lékaře - humanisty MUDr. Emila Holuba? E. Holub se narodil 7. října 1847 v Holicích nedaleko Pardubic jako syn lékaře a lékárníka Františka Holuba; zemřel 21. února 1902 ve Vídni, v rodišti své choti Růženy roz. Hofové.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Národní park Grand Canyon

22.04.2002

Řeka Colorado spolu s několika svými přítoky (Green, Dirty Devil, Escalante, San Juan aj.) vytvořila na svém středním toku systémy kaňonů, z nichž některé jsou součástí národního parku Canyonlands (založeného v r. 1964; rozloha 1041 km2) v jihovýchodní části státu Utah; část je jich (dále po toku Colorado a po jejím přehrazení) zatopena (do dnešní úrovně až v r. l980) a je tak vytvořena Glen Canyon N.R.A. (národní rekreační oblast) s 298 km dlouhým jezerem Powell (o ploše 647 km2). Hladina tohoto jezera leží v nadmořské výšce 1127 m. Jezero bylo pojmenováno po veteránu občanské války majoru Johnu Wesley Powellovi, který jako první v roce 1869 se svými 8 přáteli na 4 člunech celým kaňonem řeky Colorado proplul.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Vzpomínky (botanika) na Korsiku

08.04.2002

Po prvním korsickém noclehu na pláži uprostřed záplavy zlatožlutých květenství Halimium halimifolium a mnoha dalších druhů středomořských rostlin následovala prohlídka Bastie, bývalého hlavního města Korsiky. V úterý 17.6. nás čekal výstup na nejvyšší vrchol ostrova, Monte Cinto (2710 m n.m.) nebo aspoň do jeho okolí. Procházeli jsme porosty desítek druhů rostllin, z nichž nejhojnějšími byly např. korsické endemity kručinka Salzmannova (Genista salzmanii) a dřišťál etnenský (Berberis aetnensis), nápadnými pak routa korsická (Ruta corsica), čeměřice korsická (Helleborus lividus ssp. corsicus), na prameništích velkokvětá masožravá tučnice korsická (Pinguicula corsica), ale zejména podél vodotečí a na dnech horských žlebů křovitá olšovka zelená vonná (Duschekia viridis suaveolens) a mnohem vzácnější olše srdčitá (Alnus cordata) - vedle desítek dalších druhů rostlin.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Země uprostřed Prstence ohně - Indonésie

25.03.2002

Indonésii tvoří tři hlavní souostroví: Velké Sundy, Malé Sundy a Molukky. Do Velkých Sund patří Sumatra, Jáva, Kalimantan (Borneo) a Sulawesi (Celebes). Malé Sundy tvoří několik ostrovů střední velikosti (Bali, Lombok, Sumbawa, Sumba, Flores, Timor a další) a množství malých ostrovů. Pokud jde o Molukky, středně velkými ostrovy jsou Halmahera, Buru, Seram aj., malých ostrovů je tu opět velmi mnoho. Indonésii patří také západní polovina ostrova Nová Guinea (Irian Jaya).

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Osmý div světa - na Luzonu

18.03.2002

Největším z filipínských ostrovů je Luzon. Vyznačujíce se velmi vlhkým rovníkovým podnebím, krátkými, ale na vodu bohatými řekami a lateritickými, vulkanickými a aluviálními půdami.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Egyptské Západní oázy

04.03.2002

Jak je všeobecně známo, Nil je nejdelší řekou nejen Afriky, ale celého světa. Spolu s Kagerou (která pramení na území Rwandy a sama měří 850 km) tvoří tok dlouhý 6671 km - a jeho povodí je větší než čtvrtina Evropy, měří 2,87 mil. km2. Zemědělsky obdělávané aluvium Nilu je dlouhé okolo 2000 km, v jižní části Egypta je široké 1-3 km, v severní části 20-25 km, v nejširší partii - v deltě Nilu - je široké až 200 km. Samotná delta Nilu zaujímá plochu 24 tisíce km2 (což je bezmála rovno velikosti Moravy).

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Čertova věž - Devil’ s Tower

18.02.2002

Projíždíte-li z Jižní Dakoty prérií s dominantním pelyňkem tříprstým (Artemisia tridentata) k západu do Wyomingu po dálnici č. 90 a zabočíte-li asi 20 mil (32 km) po příjezdu hranice obou jmenovaných států ve městě Sundance na státní silnici č. 14 doprava, dostanete se po 22 mílích jízdy náhorní plošinou a národním lesem (Black Hills National Forest) k Čertově (či Ďáblově) věži, k Devil’ s Tower.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Albánie: blízká a přece tak vzdálená…

30.01.2002

Blízká? Ano, 2krát bližší než Moskva, 3krát bližší než Lisabon nebo Lofoty, 4krát bližší než Reykjavík je Tirana či další části Albánie od České republiky.

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress