Hlavní stránka

Čertova věž - Devil’ s Tower

(18.02.2002)

Projíždíte-li z Jižní Dakoty prérií s dominantním pelyňkem tříprstým (Artemisia tridentata) k západu do Wyomingu po dálnici č. 90 a zabočíte-li asi 20 mil (32 km) po příjezdu hranice obou jmenovaných států ve městě Sundance na státní silnici č. 14 doprava, dostanete se po 22 mílích jízdy náhorní plošinou a národním lesem (Black Hills National Forest) k Čertově (či Ďáblově) věži, k Devil’ s Tower.

Američané nejsou jednotni v psaní tohoto názvu: někdy píší Devil’ s Tower, tj. Čertova věž, někdy Devils Tower - Věž čertů. Jestliže se “Černohorský národní les” (jak by bylo možno originální název přeložit do češtiny) rozprostírá v nadmořských výškách 1100-1300 m, pak Devil’ s Tower se z této náhorní roviny tyčí do výšky 2291 m n.m.

Tento monumentální skalní blok představuje magmatem naplněný sopouch pradávné sopky, která tu stála v době před 60 miliony let. Vše, co bylo okolo magmatu, zub času (především blízká řeka Belle Fourche a její přítoky, obecně pak slunce, voda a střídání teplot) za ty desítky milionů let ohlodal, jen onen sloup ztuhlého magmatu zůstal trčet vysoko nad okolní krajinou.

Čertova věž byla a je posvátným místem Indiánů. Poprvé byla slezena v roce 1893. A v roce 1906 byla vyhlášena prezidentem Theodorem Rooseveltem prvním národním monumentem USA.

Z botanicko (-lesnického) hlediska je okolí skály porostlé prořídlým porostem borovice těžké (Pinus ponderosa) s příměsí severoamerického jalovce (Juniperus scopulorum), s vtroušeným topolem osikovitým (Populus tremuloides), který je podobný naší osice, ale má mnohem menší listy. Dále se tu vyskytuje několik druhů dubů a slivoní.


 

Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress