Hlavní stránka

Novozélandská cesta 1

(26.04.2007)

Na Nový Zéland letíme 8. ledna malajskými aeroliniemi – jako šestice turistů s českým vedoucím – z vídeňského letiště Schwechat. Mezpřistání po 12 hodinách letu je v Malajsii (letiště Kuala Lumpur je asi 100 km od hlavního města; v městečku Serembeni následuje 10hodinová pauza). Přistání v Aucklandu, největším městě Severního ostrova N.Z., přichází po dalších 12 hodinách letu.

Cestou bylo možno pozorovat velké australské pouště (s mnoha suchými koryty příležitostných toků). V Aucklandu se musíme podrobit několikahodinové kontrole (mikroskopická analýza stěrů ze stanů a pohorek). Naši šestici potkává další zdržení: náš vedoucí je hned po příletu zatčen novozélandskou policií; nám může po krátkém hovoru mobilem poslat jen několik oxeroxovaných mapových listů. Druhý den se vrací zpět do ČR. Důvod: neměl předem vyřízenou a úřady N.Z. schválenou pracovní příležitost (tj. vedení či průvodcování naší malé skupiny).

Na letišti v Aucklandu také přebíráme náš dopravní prostředek - Ford Transit. Tím jsme pak najezdili po obou ostrovech přes 7500 kilometrů. Ještě před půlnocí se dostáváme - po nutném nákupu potravin na nejbližší 3 dny - do obce Puhoi (severně od Aucklandu), kterou v roce 1863 zakládala skupina asi 200 Čechů z Plzeňska.

Mezi prvními zastávkami na Severním ostrově je Matakohe - Kauri Museum. Kauri je maorský název damaroně jižní (Agathis australis), jejíž porosty kdysi pokrývaly převážnou část Severního ostrova; zejména mezi lety 1870 a 1910 jich však byla většina vytěžena; dřevo bylo použito na výrobu stavení, nábytku, sochařských výtvorů, nádobí atd. Vedle dřeva kauri se od počátku 19. století těžil a zpracovával také kaurikopál, tj. pryskyřice, kterou damaroně  (zejména po úmyslném poranění kořenů či kořenových náběhů) vylučují. Hrudky kaurikopálu se zpracovávají podobně jako v Polsku jantar při výrobě náhrdelníků, přívěsků a dalších ozdobných předmětů.

V Throuson Forest máme možnost obdivovat zbytky porostů kauri v terénu včetně nejznámější damaroně - Tane Mahuta (God of the Forest, bůh lesa) o celkové výšce 51,5 metrů, obvodu kmene 13,8 metru a objemu kmene 244,5 metrů krychlových.

Po přejezdu trajektem z obce Rawene do Kohukohu pokračujeme k nejsevernějšímu bodu Northlandu, jímž je Cape Reinga, s mnoha rozsáhlými písečnými přesypy.

Od prvního dne obdivujeme červeně kvetoucí "novozélandské vánoční stromy" - pohutukawa (Metrosideros excelsa), desítky hektarů kvetoucí manuky (Tea Tree, Leptospermum scoparium), všude hojné porosty "pampové trávy" - Cortaderia jubata (toe-toe), množství bíle a modrofialově kvetoucí liliové rostliny Agapanthus australis (pocházející z Jižní Afriky) a další liliové rostliny: dokvétajícího, 3 až 5 metrů vysokého lenovníku Phormium tenax. Naší pozornosti neunikají ani skupiny či porosty stromových kapradin (dorůstajících výšky 6-20 m) z rodů Dicksonia a, ale i další druhy dřevin, jichž je na Novém Zélandu přes 240 druhů.

Cestou zpět navštěvujeme městečko Kerikeri s nejstarší kamennou budovou na Novém Zélandu - Stone Store, z roku 1821, která byla součástí druhé evropské misijní stanice na Novém Zélandu. Na opačném břehu řeky Kerikeri leží rekonstruovaná maorská obec Rewa's Village, jejíž stavení byla vyrobena z místních rostlinných materiálů.

15. ledna přijíždíme do historického místa Waitangi, kde byla 6. února 1840 podepsána smlouva mezi zástupci britské vlády a 50 maorskými náčelníky; jde vlastně o zakládací listinu Nového Zélandu. Projíždíme nejsevernější město Nového Zélandu - Whangarei a navštěvujeme Kiwi House, kde můžeme v šeru pozorovat nelétajícího ptáka kiwiho jižního (Apteryx australis).

Přes Auckland a Thames cestujeme na poloostrov Coromandel a k večeru se dostáváme na Hot Water Beach, kde máme možnost (16. ledna, kdy v ČR většinou mrzne) koupat se večer v horkých pramenech v písku. Další den docházíme za odlivu po pláži, vedle porostů stromových kapradin a introdukované severoamerické borovice paprsčité (Pinus radiata)- na Novém Zélandu hojně vysazované - do Katedrálové jeskyně (Cathedral Cove) s 30 metrovým vstupem a obdivujeme pískovcové skály v okolním moři.

Všechny díly:

Novozélandská cesta 1
Novozélandská cesta 2
Novozélandská cesta 3
Novozélandská cesta 4


 

Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress