Hlavní stránka

Mt. Rushmore National Monument

(30.06.2002)

Druhý den po výjezdu z Denveru (Colorado), po přenocování v kempu poblíž Guernsey (Wyoming) jsme se dostali ke známému a slavnému národnímu památníku Mount Rushmore. Tento památník, jenž přezdívají Svatyně či Oltář demokracie (Shrine of Democracy), symbolizuje nezávislost, spravedlnost, rovnost a svobodu. Nachází se v Černohorském národním lese (Black Hills National Forest), který má průměrnou výšku 1800 m.

Jde o obrovský, žel ne zcela dokončený, reliéf ve skalní stěně (z pevné bílé žuly) hory Mt. Rushmore, zobrazující tváře čtyř amerických prezidentů - velikánů americké civilizace: George Washingtona, Thomase Jeffersona, Abrahama Lincolna a Theodora Roosevelta. Do žulové skály tu začal v roce 1927 tesat sochař Gudzon Borglum (narozen r. 1867 v Idaho jako syn dánského Mormona) s mnoha spolupracovníky dílo unikátních rozměrů: hlavy jsou vysoké 169-180 metrů. Práce trvala šest a půl roku - ovšem čistého času, jinak byla ukončena teprve 14 let po zahájení. V době velké krize ve třicátých letech byly hlavním problémem finance. Celkové náklady dosáhly výše okolo 1 milionu dolarů.

Pohled na hlavu G. Washingtona byl formálně slavnostně zpřístupněn v roce 1930; následovaly hlavy T. Jeffersona (1936), A. Lincolna (1937) a T. Roosevelta (1939). Práce na památníku byly zastaveny 7 měsíců po Borglumově smrti a v předvečer vstupu USA do druhé světové války (v říjnu 1941).

Pro zajímavost ještě několik čísel - rozměrů Washingtonovy hlavy: celková výška je 555 stop (=169,2 m), šířka oka je 11 stop (3,35 m), výška nosu 20 stop (6,1 m), šířka úst 18 stop (5,49 m).

V současné době je památník a veřejná vybavení jeho areálu (administrativní budova, prodejny a jídelny, amfiteátr, sochařské studio, orientační a informační středisko pro návštěvníky) ve stadiu rekonstrukce, přesto je bezplatně otevřeno 24 hodin denně a po celý rok. Celý reliéf je také v létě po 21. hodině po celou noc osvětlen.


 

Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress