Hlavní stránka

Zajímavosti o Islandu

(28.07.2002)

Víte, že Island ... * měří téměř 103 000 km čtverečných? * ... je obýván jen 265 tisíci obyvateli? * ... vznikl sopečnou činností zhruba před 60 miliony roky? * ... leží přímo na švu, podle něhož se rozestupuje Atlantický oceán? * ... má několika set sopek, z nichž přes 250 je dosud aktivních? * ... zažil v historické době velké výbuchy sopky Hekla 17krát a jen ve 20. století čtyřikrát? *

A víte, že Island na jihovýchodě hostí největší evropský ledovec Vatnajökull, který má rozlohu přes 8400 km2 a maximální mocnost okolo 450 m? * ... má mezi desítkami svých vodopádů i nejvyšší vodopád Evropy - Glymur, vysoký 200 m? * ... pyšní se nejmohutnějším evropským vodopádem, jímž je Dettifoss, široký 100 m, vysoký 45 m: jím proteče bezmála 200 m3 vody za sekundu? * ... znamená pro své obyvatele neustálý boj s přírodními živly, se zimou, krutými vánicemi, epidemiemi, s přírodními katastrofami, způsobovanými sopečnou činností, povodněmi, posuny ledovcových mas, zemětřeseními? * ... má od roku 930 druhý nejstarší parlament na světě (Althing), který existuje dosud? * ... přijal křesťanství v roce 999, ale mnoho Islanďanů dodnes věří pohanským bohům, nadpřirozeným silám, kouzlům, duchům? * ... má 3 národní parky: Jökulsárgljúfur, Skaftafell (s několika krásnými vodopády) a Fjallbak? * ... dosahuje nejvyšší výšky sopkou Hvannádalshnúkur vysokou 2119 m? * ... byl osídlen irskými mnichy v 7.století, teprve o 100 let později se tu objevili a usadili norští Vikingové? * ... uznává jako symbolické datum založení státu rok 874, kdy tu přistál Viking Ingolfur Arnasson, který také založil město Reykjavík? * ... byl v roce 1262 přinucen podřídit se norské koruně; * ... podléhal od roku 1387, kdy ztratili i Norové nezávislost, až do roku 1918 Dánsku? * ... je v zásobování (zejména potravinami) závislý na jiných zemích? * ... byl vždy vývozcem vlny, ovčích kůží, sušených ryb, rybího oleje, bílých sokolů, islandského plemene koní? * ... znal po staletí jako jediný stavební materiál rašelinu, drny, hlínu a úlomky lávy? * ... zaujímá první místo na světě v intenzitě využívání kreditních karet? * ... je pro turisty jednou z nejdražších zemí? * ... vykazuje nejvyšší podíl zaměstnaných v lovu a zpracování ryb? * ... byl koncem druhé světové války základnou více amerických vojáků než činil počet jeho obyvatel? * ... nikdy nedisponoval vlastní armádou a přesto se stal v roce 1949 zakládajícím členem NATO? * ... je na prvním místě ve světě, pokud jde o hustotu vnitrostátní letecké dopravy? * ... má velké přírodní bohatství v termálních pramenech, které mj. vytápějí všechna města * ... byl v roce 1980 dějištěm světově významného jednání R. Reagana a M. Gorbačova; vila Höfdi, kde jednání probíhalo, je nejnavštěvovanějším místem v Reykjavíku? * ... má nejnižší kojeneckou úmrtnost na světě? * ... je obýván náruživými čtenáři; islandská nakladatelství vydávají ročně přes 1000 titulů knih? * ... má díky Golfskému proudu mírnější zimy než New York? * ... obohatil jazyky celého světa pojmem gejzír, podle Geysiru u Reykjavíku?


 

Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress