Hlavní stránka

Země uprostřed Prstence ohně - Indonésie

(25.03.2002)

Indonésii tvoří tři hlavní souostroví: Velké Sundy, Malé Sundy a Molukky. Do Velkých Sund patří Sumatra, Jáva, Kalimantan (Borneo) a Sulawesi (Celebes). Malé Sundy tvoří několik ostrovů střední velikosti (Bali, Lombok, Sumbawa, Sumba, Flores, Timor a další) a množství malých ostrovů. Pokud jde o Molukky, středně velkými ostrovy jsou Halmahera, Buru, Seram aj., malých ostrovů je tu opět velmi mnoho. Indonésii patří také západní polovina ostrova Nová Guinea (Irian Jaya).

Proč se říká, že Indonésie je zemí Prstence ohně? Protože je součástí půlměsíce ostrovů vzniklých sopečnou činností, táhnoucích se odtud přes Filipíny a Japonsko k Havaji.

Z historie jen několik stručných poznámek: 7.-11. stol. stát Sriwijaya pod vlivem Indie, 13.-16. stol. muslimský stát Majapahit, později vliv a nadvláda Portugalska, od konce 16. stol. Nizozemska. Nizozemské koloniální panství bylo přerušeno jen v letech 1801-14 Brity a 1941-45 Japonci. Po skončení 2. světové války vyhlášena nezávislost. Prvním prezidentem byl Sukarno (1949-68), po něm zvolen pětkrát Suharto, který po masových protestech odstoupil v květnu 1998.

V 7. století, v době říše Sriwijaya, byl vybudován na Jávě velkolepý buddhistický památník - chrám Borobudur (některé literární prameny však uvádějí jako datum dostavění tohoto chrámu rok 880 před n. l.). Z doby říše Majapahit jsou uváděny památníky a chrámy Prambanan u Yogyakarty a Penataran - oba komplexy rovněž na Jávě.

Země má velké bohatství rostlinstva, které je svým rázem řazeno do indomalajské ostrovní oblasti paleotropů, na východě s australskými prvky. Na jižním Kalimantanu a východní Sumatře jsou rozsáhlé bažinaté mangrovy. Do nadmořské výšky 1500 m jsou rozšířeny husté deštné pralesy. Z Indonésie je uváděno přes 30 (dle některých pramenů až okolo 40) tisíc rostlinných druhů ve 2400 rodech. Z živočichů bylo zjištěno více než 500 druhů savců (z toho na 200 druhů endemitů), okolo 1500 druhů ptáků, na 1000 druhů plazů a obojživelníků a obrovská množství druhů bezobratlých živočichů (brouků, motýlů aj.). Z hlediska ochrany přírody jsou zajímavé údaje, že na 140 druhů živočichů Indonésie je dnes chráněno před vyhynutím na ploše větší než 190 tis. km2 (v národních parcích, pralesních, mořských aj. rezervacích atd.).

Uvedu alespoň několik jmen těch nejznámějších z více než 30 národních parků a velkoplošných rezervací Indonésie. Na Sumatře je to Gunung Leuser (s rehabilitačním centrem pro orangutany, s tygry, slony, gibony aj.), dále např. Way Kambas (jediné místo, kde se v Indonésii cvičí sloni). Na Kalimantanu: Mt. Pa-lung (tropické deštné pralesy s mangrovníky, giboni, orangutani, chobotnaté opice). Na Sulawesi: Lore Lindu (s černými lemury, trpasličím buvolem aj.), Bunaken Manado Tua (s korálovými zahradami v podmořském ráji). Na Jávě je národních parků nejvíce: Ujung Kulon (s posledními jávskými nosorožci aj.), Penajung Pangandaran (s korálovými zahradami), Taman Safari (s orangutany, lvy, tygry, žirafami aj.), Pulau-Dua (s ptáky přilétajícími z Afriky, Asie a Austrálie, aby tu zahnízdili), Pulau Rambut (ostrovní ptačí rezervace), Blambanga (rezervace psa Ajaks s huňatým ocasem), Meru Betru (rezervace jávského tygra) aj. Na Bali: Balibarat (poslední domovina špačka rodu Rotschild s velkolepými útesy a srázy).

Z dalších zajímavostí je možno doporučit:

Na Sumatře: velkou mešitu Baiturrahman a starou pevnost Indra Patar - obě ve městě Banda Aceh, jezero Toba v obrovském sopečném kráteru, plovoucí domy a obchody na řece Musi v Palembangu, hlavní město Medan (s velkou mešitou s černými kupolemi). - Na Jávě: hlavní město Djakartu, Bandung (“Paříž Jávy”), bývalé hlavní město Solo (Sura-karta) s královskými paláci Pura Mangkunegaran a Kasunanan), chrámy Borobudur a Prambanan, kráter hory Bromo (2392 m), horské lázně Selecta a Songgoriti, výlet lodí ze západního pobřeží k sopce Krakatau (známé výbuchem v r. 1883), Sultánův palác a Vodní zámek v kulturním centru Jávy - Yogyakartě. - Na Sulawesi: pevnost Ujung Pandang z r. 1545, jezera Tondano a Poso, vodopády Kali, Salopa a Sulewana, výlet lodí na Togianské ostrovy s korálovými útesy), výlet deštným pralesem na Gunung Klabat (2022 m), oblast Tanatoraj (s domy s mohutnou bambusovou střechou). - Na Lomboku: královské zahrady Puri Mayura, vodopád Sindenggile, výlet na sopku Rinjani.

Indonésie je obrovská (rozlohou téměř pětina Evropy) a různorodá země, domov více než 200 milionů lidí, země velkých kontrastů - od magrovníkových porostů a palmových pláží přes džungle a deštné pralesy po vysoké hory, pokryté sněhem a ledovci. Současně může dnešnímu návštěvníkovi nabídnout i velmi významné pozoruhodnosti kulturní a historické.


 

Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress