Hlavní stránka
Stambacher

Rakousko

Anglický název: Austria, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Rakousko' na www.ingema.net

Ostatní:

Povolené rychlosti:
město 50, mimo město 100, dálnice 130 km/h.
V noci mezi 22.00 a 5.00 hod je max. rychlost na dálnicích omezena na 110 km/h.
Blikající zelené světlo na semaforu oznamuje, že brzy padne červená.

Telefony:
policie - 133
první pomoc - 144
hasiči - 122
žlutí andělé - 120

Od 1.1.2008 se musí jezdit i přes den s rosvícenými tlumenými světly a při plánování zimní dovolené nezapomeňte na zimní pneumatiky. Povinné jsou již od listopadu.

Dálnice a většina rychlostních komunikací v Rakousku je zpoplatněna. Desetidenní známka stojí 7,70 eur, dvouměsíční 22,20 eur a roční 73,80 eur (2008). Také se platí zvlášť ještě za některé alpské dálnice, průjezdy tunely a horské silnice.
 

Odpočinek slavných a chlouba staré monarchie

20.01.2024

Jsme ve Vídni, kdysi sídle císaře, parlamentu a jiných důležitých centrálních institucí někdejšího Rakousko - Uherska, kam dodnes přijíždějí turisté z celého světa za skvostnými památkami, které se tu nahromadily za staletí trvání významné podunajské monarchie, která zanikla na sklonku roku 1918. Její existence byla propojena i s našimi zeměmi. Ještě dnes najdeme ve Vídni mnoho českých jmen, protože spousta našinců sem odcházela za prací. A byli vítáni.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Bad Ischl - oblíbené sídlo císaře i Sissi

27.03.2023

Překročil jsem most přes říčku se zjevnými stopami minerální vody a za zády mám lázeňské město Bad Ischl se zhruba 15 tisíci obyvateli, které je známé hlavně tím, že ho navštěvoval v druhé polovině 19. století a ještě i začátkem 20. století předposlední Rakousko-Uherský císař a také český král František Josef I. Jezdil sem dost často i se svou ženou, původně bavorskou princeznou, císařovnou Alžbětou zvanou Sissi.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Svatý Wolfgang na konci roku

23.12.2022

Městečko vře jako přeplněný kotel. Blíží se oslavy narození Ježíška a pak další radovánky na konci roku. Průzračné jezero, ve kterém mohu u břehu pozorovat docela velké ryby a pár labutí, se třpytí odleskem světel parníku, který míjí velkou, téměř dvacet metrů vysokou vánoční lucernu, plující na platformě na jezeře.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Na hory autem? Praktický průvodce pro řidiče

20.12.2018

I letos vyrazí tisíce českých turistů na hory. Za lyžařskými zájezdy vyjíždějí nejčastěji do Itálie a Rakouska, drtivá většina z nich pak volí vlastní dopravu autem. Jak se na takovou cestu připravit, jaké poplatky můžete očekávat a na co je potřeba si dát pozor? Přinášíme přehled toho nejdůležitějšího.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Železná opona na zámku Weitra

03.09.2018

Do půvabného středověkého dolnorakouského města Weitra přijíždí každým rokem stále víc turistů také z České republiky. Míří sem ti, které láká blízké lázeňské město Gmünd se slanými minerálními prameny. A návštěva lázní se dá snadno spojit s jen o pár desítek kilometrů vzdáleným městem, které patří k rázovitým opevněným menším rakouským městům v blízkosti českých hranic.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Do Retzu za památkami, vínem a čerty

28.02.2017

Rakouské město Retz, které leží jen několik kilometrů od hranic s Českou republikou, má jen asi 5 tisíc obyvatel. Jejich počet se ovšem dočasně velmi zvyšuje ve významných obdobích, kterými jsou hlavně vinobraní a doba Adventu na konci roku. Do Retzu se tou dobou sjíždí množství turistů, aby byli přítomni slavnostem vína a začátkem prosince vyhlášenému průvodu čertů. Díky krátké vzdálenosti od moravského Znojma sem přijíždí stále víc našinců, takže na historickém náměstí i v ulicích městečka je v té době slyšet snad nejvíc čeština.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Čerti a dobré víno v Retzu

26.01.2016

Od začátku prosince, kdy se v rakouském městě Retz, které leží jen 12 kilometrů od Znojma, kousek za českými hranicemi, sice uplynulo už trochu času, ale přesto mi to nedá, abych se ve vzpomínce nevrátil k zajímavým a trochu i morbidním slavnostem a akcím, které se tam každoročně tou dobou konají.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Hellbrunn

15.12.2010

Hellbrunn, letní sídlo salcburských arcibiskupů, je v podstatě salcburským předměstím. Nechal ho postavit v manýristickém stylu arcibiskup Markus Sittikus.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejlepším městem pro život byla v roce 2009 Vídeň

15.06.2010

Každoročně americká společnost Mercer Consulting sestavuje žebříček měst s nejvyšší kvalitou života. Tento žebříček je sestavován na základě 39 kritérií rozdělených do 10 základních skupin.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Miskový svatý kámen u Retzbachu

28.10.2009

Po vstupu České republiky do EU se rozšířily naše možnosti i v otázce poznávání zajímavých lokalit za hranicemi. Jedním z nejzajímavějších a zcela originálních míst ve znojemské oblasti protkané cyklostezkami, často s vinařskou tématikou, je Heiligestein, místo nacházející se už v Rakousku.

V diskusi 0 příspěvků Květa a Jaromír Polákovi
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Bad Kleinkirchheim - lyžování a termální lázně

14.12.2008

K lyžování je ve zdejších lázních přichystáno 103 kilometrů sjezdových tratí v nadmořské výšce 1100 až 2100 metrů, vše uprostřed pohoří Nockbergen.

V diskusi 1 příspěvek Lumír Pecold

Schladmingskými Taury cestou 702

18.07.2008

Krásné a divoké hory po necelých pěti hodinách rychlé jízdy (z Prahy) nabízí mnoho pěkných výletů a hlavně výstup na nejvyšší horu celého pohoří - Hochgolling (2 862 m.n.m.). Pokud ale vaším cílem není jen "nahoru a dolů", doporučuji centrální trasu "Arnoweg" číslo 702, kterou potom můžete jít i týden, aniž byste museli sestoupit do údolí.

V diskusi 0 příspěvků Lída Puldová

Bad Blumau, Hundertwasser - Rakousko

05.06.2008

V jižním Rakousku, ve Štýrsku, se skrývají jedny zvláštní lázně. Postavil je bláznivý architekt Hundertwasser (ano, kdo by neznal jeho "Hundertwasserův dům" ve Vídni!). Byl totiž jednou jeden zazobaný chlapík, Rogner se jmenoval. Měl ulitejch asi tak dvě miliardy na naše a nevěděl do čeho je vrazit a tak si vzpomněl na pana architekta a vymysleli lázeňský komplex pro tak přibližně tři tisíce lidí.

V diskusi 0 příspěvků Lída Puldová

Lech na Arlbergu - zimní jednička

19.01.2008

Arlberg byl kdysi těžko schůdný průsmyk a fungoval jako historické i politické dělítko. A co dnes? Arlberg je pokladnice Rakouska a Lech je lyžařská destinace, která je milovníkům vysokohorské turistiky dobře známa.

V diskusi 0 příspěvků G. W. Pollak
Zürich

Krampusrummel, Rakousko

05.12.2007

Lyžařský areál pod Kitzsteinhornem se honosí možností celoročního lyžování na ledovci, a tak i když na samém začátku sezóny v údolích ještě není sníh, tady se prohánějí po svazích nedočkaví lyžaři. Ledovec pod 3 203 metrů vysokým špičatým štítem byl historicky prvním místem, kde bylo v Rakousku vybudováno lyžařské středisko na ledovci, a přímo ze zdejších sjezdovek je nádherný výhled jak na Vysoké Taury, tak do údolí s jezerem Zeller See. Na začátku prosince se ovšem v okolí jezera často válejí mlhy a krajina obkroužená vysokými štíty jakoby dostala pohádkový ráz. Chuchvalce mraků a běžící nejasné stíny v mlžném oparu se s příchodem tmy v představách snadno změní ve strašidelné běsnění čertů a démonů.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Stubai - celoroční lyžování

30.09.2007

Z Česka vyrážíme na Innsbruck a tam odbočíme směrem na Brenner. Již po krátkém úseku se za symbolický poplatek přemostujeme "mimo Evropu". Monumentální most dělí dva regiony a za ním začíná jedno ze tří údolí, Stubaital, které nás po 37 kilometrové jízdě malebnou krajinou vede stále se zužujícím se údolím k úpatí stubaiského ledovce.

V diskusi 0 příspěvků G. W. Pollak
Zürich

Rakouské spolkové země

23.05.2007

Když vás někdo pošle do Burgenlandska, nebo vám řekne aby jste navštívili Vorarlbersko - budete vědět hned, kam se vydat?

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Kaprun - Rakousko

22.12.2006

Lyžařský areál pod Kitzsteinhornem se honosí možností celoročního lyžování na ledovci a tak ani nezvykle teplý začátek letošní zimy tu nikoho nezaskočil.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Vienna International Airport (VIE)

13.12.2006

Řada našich občanů odlétá na svojí dovolenou (služební cestu) nejen z pražské Ruzyně, Brna-Tuřan či Ostravy-Mošnova, ale také z rakouského letiště Schwechat u Vídně.

V diskusi 2 příspěvky Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Horní Rakousy - Steyr, Enns, Mauthausen, KZL Mauthausen

17.08.2006

Horní Rakousy, nebo chte li Horní Rakousko (německy pak Oberösterreich), je spolková země na severu Rakouska. Její metropolí je Linec (německy Linz), ležící na řece Dunaj, ale za návštěvu bezesporu stojí také Steyr, Enns a Mauthausen.

V diskusi 1 příspěvek Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Spital am Semmering - Stuhleck - Dolní Rakousko

17.02.2006

Lyžařské středisko vzdálené nějakých 230 km od Brna je pravým rájem lyžařů. Dvě velkokapacitní sedačkové lanovky "Stuhleckbahn" a "Promibahn" tvoří jakousi dopravní páteř celého areálu, kterou doplňuje dalších 6 vleků.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Rakousko

16.02.2006

Německý název Österreich je doložen poprvé roku 996 v podobě Ostarrichi - východní říše. Název se vztahoval na tu část území, která se dnes nazývá Dolní Rakousko. Zajímavostí je ovšem také vznik českého názvu Rakousko.

V diskusi 3 příspěvky Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Salzkammergut - Gmunden, Traunsee, Bad Ischl, Hallstatt

28.12.2005

Po přejezdu státních hranic mezi českým Dolním Dvořištěm a rakouským Wulowitz jsme nejdříve vjeli na dálnici Linz-Salzburg, po projetí Linzem jsme u osady Steyrmühl odbočili vlevo směrem k jezeru Traunsee. Před námi bylo hornorakouské město Gmunden se třinácti tisíci obyvateli (2004).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Grossglockner Hochalpenstrasse a Heiligenblut

08.12.2005

Slavná silnice na Grossglockner byla budována ve 20. letech XX. století. Tehdy šlo o uválcovanou, štěrkovou silnici širokou 3 metry s výhybkami na dohled.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Zell am See, Kaprun, Krimmler Wasserfälle

10.11.2005

Na místě dnešního Zell am See založili již roku 743 salzburští mniši osadu Cella in Bisontio, z níž se později stal augustiánský mužský klášter. Dnes je Zell am See evropským centrem zimních sportů s řadou lanovek. Jednou z nich je například ta na Schmittenhöhe vedoucí do výšky 1965 m n. m. Odkud je překrásný výhled jak na jezero pod Vámi, tak i na Vysoké Taury.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Hainburské vrchy - Rakousko

14.01.2005

Při pohledu od slovenského Děvína, od soutoku Moravy s Dunajem, se díváme na zalesněné kopce za Dunajem na rakouské straně. Jsou to Hainburské vrchy (Hainburger Berge), nazvané podle půvabného městečka Hainburg an der Donau. Dlouho jsme se na ně mohli jenom dívat přes Dunaj, který tu 40 let tvořil železnou oponu mezi dvěma politickými systémy a překonat jej mohl leda nadšenec na motorovém rogalu, případně na rychlém motorovém člunu. Nyní je můžeme snadno navštívit autem nebo i na kole, tak jsou blízko. A nemusíme si dělat starost s ubytováním, protože na návštěvu nám bohatě postačí jeden pěkný den.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Schönbrunnskými zahradami - Rakousko, Vídeň

25.07.2004

Barokní zámek je obklopený vzácným parkem ve francouzském stylu o rozloze téměř dvou kilometrů čtverečních, což je mimochodem plocha asi čtyřikrát větší než rozloha státu Vatikán.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Schönbrunnskými interiéry - Rakousko, Vídeň

11.07.2004

Romantická procházka císařskými apartmány, která každého návštěvníka provede několika staletími, začíná za masivními dveřmi na konci Modrého schodiště. Zde, v západním křídle paláce, byly soukromé komnaty císaře Františka Josefa I. a jeho ženy Alžběty. Poté, co návštěvník dále projde recepčními sály, vkročí do překrásných pokojů Marie Terezie. Návštěvu prvního patra uzavírají pokoje velkovévody Karla.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Schönbrunn - Rakousko

27.06.2004

Letní palác panovníků rakousko-uherské monarchie je jedním z nejvelkolepějších a nejnádhernějších barokních paláců ve střední Evropě, přestože se realizoval jen zlomek původního záměru. První plány zámku navrhl Fischer z Erlachu, ale v 18. století jej téměř od základu přestavěl Nikolaus Pacassi.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress