Hlavní stránka

Stubai - celoroční lyžování

(30.09.2007)

Z Česka vyrážíme na Innsbruck a tam odbočíme směrem na Brenner. Již po krátkém úseku se za symbolický poplatek přemostujeme "mimo Evropu". Monumentální most dělí dva regiony a za ním začíná jedno ze tří údolí, Stubaital, které nás po 37 kilometrové jízdě malebnou krajinou vede stále se zužujícím se údolím k úpatí stubaiského ledovce.

Na cestě za lyžováním se krátce zastavíme v městečku Fulpmez

Jeho krásný kostel a hlavně hřbitov, ležící v úplném v centru, stojí za návštěvu. Všude neuvěřitelně čisto a upraveno. Citlivě provedená nová výstavba se dobře snáší s původní dřevěnou, přes 200 let starou zástavbou. 

Na náměstíčku ve Fulpmezu je též kancelář regionální turistické centrály. Centrála sama se nachází v Neustiftu, několik málo kilometrů blíže k ledovci a její ředitel pan Pflauder si nenechá vzít příležitost, být turistům osobně nápomocen. 

Krásný kostel a hlavně hřbitov, leží v úplném v centru Fuplmezu

Vybaveni návrhy na ubytování v parahotelrii, které je překvapivě výhodné, vyrážíme do blízkosti ledovce. Malé překvapení nás čeká na konci údolí - jen samé hotely - a tak se vracíme do níže položené vesnice s útulnějším charakterem. 

Náš penzion, jako všechny ostatní, nabízí pěkný pokoj s vydatnou snídaní - ceny se pohybují okolo 30 EUR. Kdo dřív přijde..ten má pokoj i s výhledem. Region začíná být známý a snaží se turisty nezklamat. Přísná kontrola pronajímaných pokojů a bytů zaručuje ubytování na úrovni. 

Parkování u lanovek

Cesta z rozsáhlých parkovišť k lanovce by byla pro mnoho lyžařů, zvláště dětí nepříjemným putováním. …neustále cirkulující autobus převáží lyžaře zdarma od auta až k pokladnám.

Nutno podotknout, že autobus nezná jízdní řád, takže i během dne obsluhuje bez prodlev i ojedinělé zákazníky, což je dost nezvyklé. 

Lyžování

Každodenně používáme skibus zdarma - přesto že je okolo lanovek ohromné bezplatné parkoviště (2500 míst). Kdo vyráží za lyžemi později, musí počítat s autokolonou. Dvojmo postavená lanovka Mutterberg není zrovna okrasou přírody ale zaručuje rychlý transport na vysoko položené pláně. Stubaiergletscher (ledovec) umožňuje lyžování po celý rok a proto je v zimě ve vyšších polohách citelně chladněji než v sousedících sezónních oblastech. Dobrá výzbroj, ale hlavně teplé oblečení je od prosince do března podmínkou...

Nádherné panorama věčně zasněžených štítů, vesměs přes 3000 m, Schussgrubenkogel, Oetztaler Wildspitze, Kleiner Isidor, Daunkogel, to vše je nám odměnou za dalekou cestu. Díky zmíněné nadmořské výšce (1770 – 3200mnm) máme po celou dobu výborný sníh a to již v září! V provozu je ca. 10 sedačkových lanovek...

Na ca. 3000 metrech, na stanici Eisgrat (Ledová hrana) je všem návštěvníkům k dispozici Flashmail - emajl zdarma.

Věčný transport lyží sem a tam lze obejít výhodným pronájmem nejnovějších modelů a zdarma je odložit na mezistanici. Dvouhodinový test carvingových lyží je zdarma.

Odvážnější se spouštějí po strmém svahu, který lze ale povlovně objet….

Za stabilních sněhových podmínek, od listopadu do března lze sjíždět Wilde Grub’n - což je požitkový desetikilometrový sjezd o výškovém rozdílu 1500 metrů. Komu nestačí 30 sjezdovek a stejný počet 4 a 6 místných sedačkových lanovek, ten si rezervuje u Seppa (sepp@bergsteigen-stubaital.at) jednu z tuctu vysokohorských okružních nebo cílových túr. 

Zvláště pro děti a mladistvé je na Daunferneru zařízena bezplatná rychlostní sjezdovka s elektronickým měřením.

Restaurací je v lyžařsté objasti dostatek, velké slunné terasy se přímo nabízejí k odpočinku, vyhrazená místa jsou i pro piknikáře a děti lze nechat hlídat v mateřské školce.

Sjezdovky jsou široké a dobře upravené (minulý rok dostaly 1.cenu za kvalitu sjezdovek) 

Pro horolezce a ty, kteří by se jimi rádi stali, je pod vedením zkušených instruktorů vyhrazena 20 ti metrová ledová stěna. Stupeň obtížnosti VI. Ve Stubaitalu se nezapomíná ani na běžkaře, i když je tato nabídka kvůli terénu omezená… 

Slunné terasy se přímo nabízejí k odpočinku…nebo pikniku (povolen)

Sporty v údolí

V žádném jiném tyrolském údolí jsem neviděl tolik tenisových hal…zatím co se v létě na hoře lyžuje, lze se v údolí koupat, hrát tenis nebo putovat. Samozřejmě, že se i ve Stubaitalu prosadila cykloturistika. Mountainbiky lze všude pronajmout. Bezpočet dobře značených tras je popsáno v brožůrce, která je k dostání v každém hotelu.

Vlastivědné muzeum na cestě do Mieders 

V zimě je denní karta za 33, výhodná je šestidenní permanentka za 138, letní lyžování stojí 27 na den, resp. 122 EUR na týden. Ledovec na Stubai podstatně prodlouží lyžařskou sezónu.

Stubaital získal několik vyznamenání za kvalitu turistické nabídky a ekologického pojetí masového turizmu. Je nositelem Tyrolského Kristalu, Pečetě snoubordistů, Ekologické ceny a dalších …V této oblasti se nepoužívá plastové nádobí, ale pouze sklo a porcelán.


 

G. W. Pollak
Zürich

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress