Hlavní stránka

Vienna International Airport (VIE)

(13.12.2006)

Řada našich občanů odlétá na svojí dovolenou (služební cestu) nejen z pražské Ruzyně, Brna-Tuřan či Ostravy-Mošnova, ale také z rakouského letiště Schwechat u Vídně.

Tento článek má za cíl informovat čtenáře o tom, jak se dostat na toto mezinárodní letiště poté, kdy se již jakýmkoliv způsobem dopravil do Vídně. Ve druhé polovině článku budou informace o vlastním letišti, zejména z pohledu odletu z Vídně.

K cestě z centra Vídně na letiště Vienna International Airport-Schwechat lze využít několika možností dopravy. Lze použít City Airport Train, autobus Airport Express, rychlodráhu S 7, Vienna Airport Service nebo taxi.

City Airport Train odjíždí každou půlhodinu z centra města (zastávka Landstrasse/Wien Mitte), stejně tak opačným směrem z letiště do centra. Jízdní doba je 16 minut. Jednosměrná jízdenka stojí 9 €, zpáteční 16 €, u průvodčího s Vienna Card je za 7,50 €. Ve stanici Wien Mitte (Wien 3, Invalidenstrasse/Marxer Brücke) se lze odbavit k letu a obdržet palubní vstupenku (nástupiště s označením City Airport Train). Další informace jsou dostupné na www.cityairporttrain.com.

Autobusy Airport Express společnosti Vienna Airport Lines z centra odjíždějí z Wien 1, Morzinplatz/nábřeží Franz-Josef-Kaiser. Jízdní doba je 20 minut, v provozu je od 5 hodin ráno do 24 hodin, jezdí každých půl hodiny. Jednosměrná jízdenka stojí 6 €, zpáteční 11 €.

Schnellbahn S 7 (rychlodráha) dopravuje na (i z) letiště za výhodnou cenu. K Vienna Card nebo k jiné síťové či jednotlivé jízdence Wiener Linien si stačí přikoupit dodatkovou jízdenku "Aussenzonen" (vnější zóna) za 2 € a označit jí před nástupem do vlaku rychlodráhy. Bez Vienna Card je třeba zaplatit za 2 zóny 4 € nebo 3 € v předprodeji. Na vlaku směrem na letiště musí být uvedena konečná stanice Wolfsthal. Opačným směrem z letiště jezdí rychlovlaky do stanic Wien Mitte, Wien Nord nebo Floridsdorf. Uvedené cenové relace jsou platné k 31. 8. 2006.

Dalšími, ale méně výhodnými možnostmi dopravy jsou buď použít Vienna Airport-Service nebo taxislužbu.

Následující informace popisují čtyři patra letiště (Ebene /Level/ -1, Ebene /Level/ 0, Ebene /Level/ 1 a Ebene /Level/ 2).

V -1 patře (příjezdovém) je pouze Supermarket, jsou tam parkoviště pro osobní automobily, autobusy, stanice rychlodráhy, eskalátory k Terminálům 1, 1A a 2.

Příletové patro (0) Arrival level tvoří: prostor pro pasovou kontrolu, brány pro tuzemce, celnice, ztráty a nálezy, turistické informace, obchody, směrem ven sestup k supermarketu a k rychlodráze, parkoviště autobusů a další parkoviště, stanoviště taxi, kavárna Wien, restaurace a bufet, zahradní restaurace atd.

Odletové patro (1) Departure level: Na tomto pro nás rozhodujícím patře jsou Gaty A (vlevo), Terminal 2 (vpředu), Terminály 1 a 1A (napravo od terminálu 2) Gaty B a Gaty C (vpravo od příchodu, prodejních přepážek leteckých společností). Pro VIP hosty je nalevo zvláštní výtah a Business centrum, podél terminálu 2 se nacházejí pasové kontroly. Brány (Gates) A jsou zatím rozmístěny tak, že úplně na konci vlevo jsou A1-A8, hned za vchodem (kolem terminálu 2 vlevo) do toho Gatu jsou A10-A19 a A44-A50. Gates B jsou situovány vpravo od terminálu 2 a po průchodu bezpečnostní kontrolou (Security check) jsou B22-B43. Vedle nich jsou čekací haly pro rakouské letecké společnosti a brány pro tuzemce. Pokračujeme-li vlevo od Gatů B, dostaneme se ke Gates C. Zde jsou C55-C61 a úplně na konci C51-C62.

Patro 2 je pouze "čekací" s halami a restauracemi (Grand Danube Lounge, Diners Club, Business Lounge Emirates, Star Aliance Lounge atd.).

O zhruba šedesáti obchodech na letišti se nezmiňuji, domnívám se, že při odletu není cílem nakupování. Tak hezký a bezpečný let z Vienna International Airportu.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
22:55 12.08.ralf bardy PROBLEM 
06:31 13.08.Josef Broz   Re: PROBLEM 
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress