Hlavní stránka

Salzkammergut - Gmunden, Traunsee, Bad Ischl, Hallstatt

(28.12.2005)

Po přejezdu státních hranic mezi českým Dolním Dvořištěm a rakouským Wulowitz jsme nejdříve vjeli na dálnici Linz-Salzburg, po projetí Linzem jsme u osady Steyrmühl odbočili vlevo směrem k jezeru Traunsee. Před námi bylo hornorakouské město Gmunden se třinácti tisíci obyvateli (2004).

Střed města leží 70 km jihozápadně od Linze a 80 km východně od Salzburgu. V letech 1301-1850 bylo město střediskem Solné komory, od 19. století jsou zde klimatické a solné lázně. Gmunden byl odedávna překladištěm soli, nejprve z Hallstattu, později ze solných dolů v Ischlu a Ebensee. U řeky vytékající z jezera Traunsee stojí dodnes budova celního úřadu Kammerhof postavená Habsburky. Vybíralo se zde clo za každý gram soli vyvážené po řece Traun k Dunaji. Této celnici vděčí kraj kolem horního toku řeky za jméno Salzkammergut (Solná komora).

Jezero Traunsee

patří mezi největší jezera Solné komory - je dlouhé 12 kilometrů, až 3 kilometry široké a 191 metrů hluboké. Na jeho východní břehu (my jeli po západním) je vrchol Erlakogel (1570 m n. m.) nazývaný někdy Spící Řekyně, dále vrcholy Hochkogel (1483 m n. m.) a Traunstein (1691 m n. m.). Před námi vedoucí silnice byla místy vylámána ve skále a vede několik metrů nad hladinou jezera. Velmi hezký je pohled na vesnici Traunkirchen ležící na malém poloostrově jezera Traunsee. Západně směrem na Salzburg se nachází největší rakouské alpské jezero Attersee, jež je 20 kilometrů dlouhé a 3 kilometry široké.

Bad Ischl

je dvanáctitisícové lázeňské město na soutoku řek Traun a Ischl, 55 kilometrů východně od Salzburgu. Za vlády Františka Josefa I. bylo město střediskem společenského a kulturního života evropského významu. Pobývali zde např. J. Brahms, J. Strauss, F. Lehár, A. Bruckner i mnoho panovníků z řady evropských zemí.

Léčivá voda obsahuje 27 % kuchyňské soli. Lázeňská zástavba pochází z období biedermaieru. Centrem města je náměstí Ferdinand Auböckplatz s farním kostelem a starou budovou Trinkhalle z roku 1831. Severně od centra za řekou Ischl je Kaiserpark a v něm Kaiservilla, v níž často pobýval František Josef I. a císařovna Alžběta. Dnes je v Císařské vile muzeum.

Hallstatt

Hallstatt je městečko v nadm. výšce 508 metrů. Žije v něm 1 200 obyvatel (2004) a rozkládá se na břehu Hallstattského jezera na úpatí masívu Dachstein, v Solné komoře, 15 kilometrů od Bad Ischlu.

Nejstarší archeologické nálezy ukazují na osídlení již před rokem 2500 př. n. l. Nálezy vystavené ve zdejším muzeu pocházejí z 8.-4. stol. př. n. l. - kultura hallstattská z doby bronzové. Hallstattský solný důl je v provozu od roku 1511.

Zajímavostí města je jeho poloha na terasách na příkrém břehu jezera. Schodové ulice jsou lemovány desítkami starých domů, jejichž architektonickou krásu znásobuje množství květin, zejména muškátů. Na svahu stojí i městská radnice na hlavním náměstí. Typickou siluetu města představuje štíhlá věž evangelického kostela, hezký je i katolický hřbitovní kostel, gotická stavba z let 1505-15.

Hallstätter See

Je jedním z nejkrásnějších alpských jezer s délkou 8 kilometrů, široké je 1-2 kilometry, hloubka dosahuje až 125 metrů. Na jezeře je v provozu lodní doprava. Nad jezerem se tyčí jednak masiv Dachsteinu (2995 m n. m.) a 1030 metrů vysoký Salzberg, v němž jsou nejstarší solné doly na světě. Ty lze navštívit lanovkou ze stanice Rudolfsturm blízko pohřebiště z doby hallstattské. Prohlídka trvá asi 1,5 hodiny.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress