Hlavní stránka

Zell am See, Kaprun, Krimmler Wasserfälle

(10.11.2005)

Na místě dnešního Zell am See založili již roku 743 salzburští mniši osadu Cella in Bisontio, z níž se později stal augustiánský mužský klášter. Dnes je Zell am See evropským centrem zimních sportů s řadou lanovek. Jednou z nich je například ta na Schmittenhöhe vedoucí do výšky 1965 m n. m. Odkud je překrásný výhled jak na jezero pod Vámi, tak i na Vysoké Taury.

Město Zell am See leží v nadmořské výšce 750-2000 metrů nad mořem u břehů jezera Zeller See (plocha zaujímá 4,7 km čtverečných, délka jezera je 4 km, šířka 1,3 km, hloubka dosahuje 70 m) 85 kilometrů jižně od Salzburgu. Ve středisku zimních sportů žije 8 500 stálých obyvatel. Ve vlastním městě je kostel sv. Hyppolita, původně gotický, později byl zbarokizován. Na náměstí je věž Vogturm ze 13. století a renesanční a barokní domy. Velmi pěkné jsou secesní hotely z počátku XX. století.

Sousední středisko zimních sportů a turistiky na severním úpatí masivu Vysokých Taur ve výšce 786 m n. m., 6 kilometrů jižně od Zell am See se jmenuje Kaprun. V obci žije 2600 obyvatel. Kaprun je mimo sportu znám soustavou vodních děl z padesátých let XX. století. Kaprunská hydroelektrárna je přístupná údolím na parkoviště Kaprun Törl (asi 6 km na jih od Kaprunu), kde začíná vysokohorská dráha Gletscherbahn Kaprun I. směřující na jihozápad k chatě Salzburger Hütte (1897 m n. m.) a odtud dále k Alpincentru (2452 m n. m.), kde jsou vysokohorská zařízení, lanovky a vleky na Kitzsteinhorn (3203 m n. m.). Ze stejného parkoviště vedla i dráha Gletscherbahn Kaprun II. směřující k Alpincentru u chaty Krefelder Hütte (2294 m n. m.). Na této pozemní kolejové dráze, která byla vedena 600 metrů na ocelových sloupech a pak více jak 3 kilometry tunelem, došlo dne 11. 11. 2000 v 9:03 hodin k největší katastrofě v Rakousku od konce II. světové války. Po vjetí soupravy do tunelu došlo náhle k požáru tělesa elektrického topení. Ten byl způsoben netěsností, došlo ke vznícení hydraulické kapaliny. Bohužel dveře zůstaly uzavřené a cestující, většinou lyžaři, nemohli ven. Za 10 minut po vzniku požáru dosáhla teplota 1000 °C. Zahynulo 155 lidí buď přímo ve vozech, ale bohužel i ti, kteří když už se dostali ven do tunelu se vydali špatným směrem vzhůru a tak se udusili toxickým kouřem.

Hrůznou katastrofu přežilo 12 lidí, kteří se vydali s horským průvodcem, který je navedl na cestu směrem dolů! Poučení z této tragédie - v případě požáru nikdy nestoupejte vzhůru, dostali byste se do komínu toxických látek a neměli byste šanci přežít. Ač se to možná zdá nelogické postupovat k ohnisku požáru a kolem něj se snažit dostat ven (hořel zadní vůz soupravy), je to jediná možná cesta z takového pekla. Tento průvodce to věděl a tak alespoň několika lidem tímto řešením kritické situace zachránil život.

Soud v roce 2004 všech 16 obviněných osob zprostil viny a tak za tuto tragédii nebyl nikdo potrestán. Jedenáctý listopad se stal pro Kaprun nezapomenutelným mementem. V současné době byla nahrazena bývalá kolejová dráha novou kabinovou lanovkou, tragický tunel byl uzavřen a zakonzervován.

Silnice k hydroelektrárně vede až ke Kesselfall Alpenhausu, kde je parkoviště. Dále lze jet autobusem místní dopravou až k dolní stanici zdviže (plošina je pro 180 osob). Plošina překonává výškový rozdíl 431 metrů v délce 820 metrů. Od horní stanice vede silnice ke spodní přehradě - Limbergersperre s výškou hráze 120 metrů, délka jezera je 357 metrů, objem je 85 mil. m3 vody. Od této přehrady stoupá silnice k horní přehradní nádrži - Mooserboden Stausse s nadmořskou výškou 2040 metrů, dvěma betonovými hrázemi a výškou hráze 110 metrů. Čtyři turbíny horní elektrárny mají výkon 220 MW, za rok lze vyrobit 457 GWh energie. Spodní elektrárna u přehrady Himbergsperre má dvě turbíny o výkonu 112 MW. K největší soustavě vodních děl v Rakousku u Kaprunu patří též štoly (nejdelší je dlouhá 11,5 km) převádějící vodu přes Vysoké Taury a mohutná čerpadla.

V osadě Kaprun je moderní Barbořina kaple z roku 1956. Ta byla vystavěna na památku 150 dělníků, kteří zahynuli během výstavby hydroelektráren. Pietním místem je i část parkoviště, kde místní obyvatelé i příbuzní tragicky zahynulých pasažérů kladou květiny u místa, odkud odjížděla "tragická" souprava na svojí poslední cestu.

Západním směrem od Zell am See přes Mittersill vřele doporučuji zajet asi 4 kilometry za obec Wald, kde se po levé straně Gerlos Alpenstrasse nacházejí Krimmler Wasserfälle (Krimmlerské vodopády). Pozor, vodopády jsou po levé straně, ale vstup je zprava. Je třeba podejít silnici a dojít k místu, kde vody dopadají do potoka Krimmler Ache. Krimmlerské vodopády jsou největšími rakouskými, ale i evropskými kaskádovými vodopády. Jsou čtvrté nejvyšší po Salto Angel ve Venezuele (979 metrů), Tugela Falls v Republice Jižní Afrika (948 metrů) a Yosemite Falls v USA (739 metrů). Voda zde volně padá po kaskádách 400 metrů až do již zmíněného potoka. Třístupňové vodopády napájí vodou z ledovců horní tok řeky Salzach. Podél vodopádů vede turistická vyhlídková cesta, po které se musíte vydat a "kochat" se fantastickou podívanou na padající vody. Všem vřele tento nádherný pohled doporučuji.

A pak vrátíte-li se přes Mittersill zpět do Zell am See a v Brucku an der Grossglocknerstrasse odbočíte vpravo a vyjedete si po vysokohorské Grossglockner Hochalpenstrasse k nejvyšší rakouské hoře Grossglockner (3798 m n. m.), budete jistě okouzleni pohledem z parkoviště Franz-Joseph-Höhe (2369 m n. m.) na tuto majestátní dominantu.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress