Hlavní stránka

Do Retzu za památkami, vínem a čerty

(28.02.2017)

Rakouské město Retz, které leží jen několik kilometrů od hranic s Českou republikou, má jen asi 5 tisíc obyvatel. Jejich počet se ovšem dočasně velmi zvyšuje ve významných obdobích, kterými jsou hlavně vinobraní a doba Adventu na konci roku. Do Retzu se tou dobou sjíždí množství turistů, aby byli přítomni slavnostem vína a začátkem prosince vyhlášenému průvodu čertů. Díky krátké vzdálenosti od moravského Znojma sem přijíždí stále víc našinců, takže na historickém náměstí i v ulicích městečka je v té době slyšet snad nejvíc čeština.

Lidé často spojují návštěvu Retzu s prohlídkou Znojma a jeho památek. Významný dolnorakouský Retz, který patří mezi někdejší opevněná příhraniční města, si ovšem zaslouží, aby mu návštěvník věnoval nejméně celý den. A pokud se vydá ochutnávat výborné víno, které se pěstuje v celém blízkém okolí a zdejší vinaři ho prodávají nejen ve vinotékách, ale také historických klenutých sklepích rozsáhlého městského podzemí, vyplatí se i přespat v některém z rázovitých hotelů nebo penzionů. 

Do Retzu přijíždíme autobusem ze Znojma během dopoledne a já si po cestě pročítám znovu informace o městě a jeho bohaté historii, které mi poskytl přítel Jarda Hladík, předseda Klubu cestovatelů Hanzelky a Zikmunda GLOBE z Prosiměřic, jehož syn se přímo v Retzu věnuje vinařství a prodeji vína. Oba vědí, že město má návštěvníkům co nabídnout. A jak později i sám zjišťuji, je toho tolik, že může směle soutěžit s některými mnoha většími a známějšími rakouskými městy, které jsem viděl.

Může se chlubit zejména svou dávnou a často hodně dramatickou historií. Z původní slovanské osady, která se tady nacházela a kterou postoupil v polovině 11. století český vévoda knížecímu rodu Babenbergů, vznikla u obchodní stezky s obilím, solí a vínem vesnice REZZE, kde její majitelé, hrabata z Hardeggu bohatli z mýtného, jehož právo jim udělil český král Přemysl Otakar II. Město Retz bylo postupně opevněno hradbami, byl postaven dominikánský kostel a hrad. A vzniklo také rozsáhlé městské podzemí, které sloužilo hlavně k uskladňování vína. To podzemí má dnes délku téměř 25 kilometrů a veřejnosti je přístupná jen menší část. Ale i to mi později bohatě stačí, abych si udělal představu o unikátní podobě středověkých chodeb a sklepů.

Do historie města zasáhli neblaze čeští husité, kteří Retz dobyli v roce 1425 a samozřejmě vyplenili a vypálili. K proniknutí do městské pevnosti využili právě podzemí - tím, že se prokopali pod hradbami do jedné z chodeb. O něco později, roku 1486 dobyla Retz maďarská vojska krále Matyáše Korvína, ke konci třicetileté války bylo město - právě tak jako například moravské královské město Jihlava - okupováno vojsky švédského krále, které samozřejmě nebohé město také zcela zbídačilo.

Vystupuji na autobusového nádraží, ke kterému těsně přiléhá to vlakové se spojením do Vídně a dalších rakouských měst. Odtud to není daleko do centra, kam se dostávám kolem zdejšího zámku Gatterburg, který stojí od 18. století na místě původního hradu a ve kterém je dnes centrum turistického ruchu a hotel. A také velmi zajímavé Muzeum jízdních kol, kde návštěvník může obdivovat historické bicykly. Ty nejstarší jsou z roku 1820. 

Do Retzu vcházím gotickou Znojemskou severní bránou. Město má také jižní Kremžskou bránu, která je uzavřená a během Adventu jsou v ní nainstalovány velké Betlémské jesličky. Centrem města je docela velké náměstí s krásnými renesančními domy, okrovými a bílými a modrými, jako z filmové pohádky. Asi tím nejhezčím je Verderberův dům z roku 1583, spíše dvojdům, který vypadá jako zámek a který si dal postavit bohatý kupec. Jsou tu ještě další domy významných měšťanů, třeba Malovaný dům se sgrafity a pak i jeden, kde nacházím pamětní desku na pobyt skladatele Franze Liszta. Náměstí doslova vévodí renesanční radnice s vysokou hodinovou věží a ochozem, ze kterého je nádherný výhled na město, okolní vinice a také na nedaleký větrný mlýn ze 17. století, kam se dá při příznivém počasí dojít z města pěšky. Radnici jsem při prvním pohledu považoval za kostel - a moc jsem se nemýlil.

Byla to totiž původně gotická svatyně Panny Marie a na radnici ji přestavěli až v 18. století. Dnes už je radnice jinde, do horních pater si můžete zajít na kávu atd., ale v přízemí zůstal kostel zachován a jak zjišťuji, má nádhernou renesanční a rokokovou výzdobu. Jen o kousek dál na náměstí stojí pěkně zachovaný zdobený pranýř i s "mečem práva" a pak docela pěkné barokní kašny a bohatě zdobený morový sloup.

V době Adventu se tady konají trhy a také tu končí průvody a veselice čertů, které vycházejí od Znojemské brány na náměstí, kde pak křepčí kolem ohně a fotografují se s návštěvníky. Já se ale teď vydávám středověkou uličkou z náměstí k Dominikánskému kostelu, raně gotické trojlodní stavbě z roku 1295, kde nacházím uvnitř krásnou barokní výzdobu a také schránku s ostatky patrona města sv. Placida.

Tady už jsem se ocitl na stezce kolem městských hradeb a blízko vinic, které město těsně obklopují. A mohu se zblízka kochat pohledem na poměrně rozsáhlé zbytky někdejšího mohutného městského opevnění,které tvořily valy,příkop,parkán a vysoká městská hradba. V této části je to malebná Haberfeldova věž, zesílená mohutnými baštami. Procházím pak kolem hradeb. Vracím se do centra, abych ještě navštívil proslulé podzemní chodby v hloubce zhruba 25 metrů pod městem. Předtím absolvuji ale je ještě za jedno euro výstup na radniční věž se skvostným výhledem z ochozu a místnostmi, ve kterých sídlil věžník. 

A pak už sestupují jedním z domů na náměstí do podzemních chodeb a sklepů, ve kterých ochutnávám zdejší výtečné víno. Chodby podzemí a vinné sklepy, ze kterých největší je Lindenkeller, byly vytesány v pískovci a bohatší vinaři si své sklepy a sklípky zpevňovali cihlami. Já teď mohu procházet někdy užšími a nízkými,jindy širšími a často goticky lomenými chodbami s písečným prachem pod nohama, kde musím dávat pozor, abych se neotřel o stěny, protože pískovec se drolí. Z hlavních chodeb se vydávám do odboček, přisvětlených romanticky svíčkami a pak nacházím velké klenuté sklepy, kde kolem sudů a množství složených láhví popíjí návštěvníci víno a ochutnávají k němu různé místní dobroty.

Dalo by se tu ještě strávit hodně příjemných chvil, ale je doba Adventu a chci stihnout pěvecký koncert v sakrální síni bývalé radnice a pak samozřejmě průvod čertů. A tak si umiňuji, že se do Retzu příště podívám v létě, abych vychutnal v klidu jeho památky a snad ještě i na podzim v době vinobraní - protože tohle zajímavé město za to rozhodně stojí.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress