Hlavní stránka

Čerti a dobré víno v Retzu

(26.01.2016)

Od začátku prosince, kdy se v rakouském městě Retz, které leží jen 12 kilometrů od Znojma, kousek za českými hranicemi, sice uplynulo už trochu času, ale přesto mi to nedá, abych se ve vzpomínce nevrátil k zajímavým a trochu i morbidním slavnostem a akcím, které se tam každoročně tou dobou konají.

Město Retz není velké - má jen něco přes čtyři tisíce obyvatel - o to zajímavější a delší je ale jeho historie. Retz byl založen ve 13. století jako osada a později i pohraniční hrad, který nabyl značného významu za českého krále Přemysla Otakara II., který mu udělil významná práva. 

Patřil Babenbergům a další rakouské šlechtě, roku 1425 byl dobyt a vypleněn husitskými vojsky a pak za třicetileté války i Švédy. Má rozsáhlé podzemí a také z části zachované hradby se dvěma branami, jižní Kremžskou a severní Znojemskou. Známé jsou také vinice kolem města, které produkují vyhlášené výborné víno, jako ostatně celý širý kraj kolem na rakouské i české straně. 

Ve městě je možné vidět a navštívit zajímavé gotické a renesanční budovy, ve zdejším zámku muzeum jízdních kol a prohlédnout si podzemí. Ale hlavně v době Adventu také shlédnout koncerty, výstavy betlémů a uměleckých řemesel, projít podzemí a ochutnat v jeho sklípcích dobré víno. A pak vidět a prožít na vlastní kůži i to hlavní - proslulý Perchtin průvod neboli Strašidelný běh čertů a démonů z oblasti Kamptal. Tady se mohou návštěvníci vrátit až kamsi do dob ranného středověku do zvyků a obyčejů, jejichž prvopočátky bychom mohli hledat asi někde ještě v pohanských dobách a vyprávěních bájných starců. 

Při průvodu čertů se používají staré tradiční masky, mnohdy zděděné po předcích. Láká nás samozřejmě něco takového vidět a tak využíváme nabídky jedné z cestovních kanceláří a vyrážíme jejím autobusem z Jihlavy do Retzu. Pohodlí takové cesty má ovšem i své nevýhody - omezený čas a také zpoždění, protože rakouská policie vrací všechny autobusy od bran Retzu zpět a musíme tak použít hlavní silnici. Město je přeplněné turisty, rychle se stmívá a tak vyrážíme kolem zámku do centra na náměstí s malebnými domy - v jednom z nich, jak hlásá pamětní deska, bydlel hudební skladatel Franz Liszt - na adventní trhy, kde se můžeme posilnit jelení klobásou od zdejších myslivců a vínem ze sklepů pod náměstím. A také můžeme navštívit starou městskou radnici s vysokou vyhlídkovou věží a krásnou malovanou renesanční síní, kde se prodávají drobné dárky a odkud je pěkný výhled na náměstí se zachovalým středověkým pranýřem, na kterém nechybějí ani řetězy s okovy k připoutání odsouzenců.

Ale to už přichází tma a s ní se náměstí a přilehlá ulice, vedoucí od Znojemské brány, plní rozjařenými lidmi. Právě zvenčí touto bránou do města má vejít průvod čertů a dalších prapodivných bytostí. A za chvíli skutečně vcházejí. Za doprovodu bubnů, trubek a zvonění se v záři "pekelného ohně" objevují na zdi věže siluety křepčících rohatých čertů. 

Plameny šlehají a čerti křepčí divoce kolem vozu, který řídí pekelný kočí a za kterým kráčí smrtka s mohutnou kosou a pak ponocný - strážce pekelné brány - muž s bílým obličejem, halapartnou a rezavou lucernou. Masky čertů jsou opravdu děsivé, pekelníci v záři plamenů vyrážejí divoké skřeky a místy děsí návštěvníky ženského pohlaví, které před symbolickými šlehy býkovci chrání jejich muži. Všichni se nakonec smějí, zábava je na obou stranách a každý se snaží ulovit nejlepší snímek toho nejděsivějšího čerta. Masky jsou opravdu působivé, rohy některých pekelníků všelijak dlouhé a zakroucené, huňaté kožichy zdobené pořádnými řetězy... 

Průvod pokračuje na náměstí, kde pak končí uprostřed adventního tržiště čertovským tancem kolem pořádné vatry. Tady se pak ještě někteří z čertů posilují svařeným vínem a fotografují se na závěr s návštěvníky. Samozřejmě si takové foto na památku nedáme ujít ani my. Pohádkový den v Retzu tím definitivně končí, autobusy čekají a my se s ostatními návštěvníky vracíme zpět z bájí a mýtů středověku do současnosti 21. století. Ale nadlouho v nás zůstává ten kouzelný a nezapomenutelný zážitek, který nám na chvíli dal zapomenout na všechny starosti moderní doby a přenesl nás někam do pohádek.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress