Hlavní stránka

Itálie

Anglický název: Italy, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Itálie' na www.ingema.net

Ostatní:

Severoitalská města, například Milán a Turín, vyhlašují v zimě při špatných rozptylových podmínkách mezi 8.00 a 20.00 hod 'smogový alarm'. Znamená to, že v sudých dnech nesmí po ulicích jezdit auta s poslední sudou číslicí na SPZ, v lichých dnech se zákaz týká aut s poslední lichou číslicí na SPZ. Zákaz se týká i turistů a pokuta za porušení zákazu je 75 eur.

Rychlosti: město 50, dálnice 130 km/h. Na rychlostních silnicích 110 km/h.

Při cestě do Itálie si dejte pozor hlavně na rychlost a jízdu pod vlivem alkoholu (více než 0,5 promile). Zdejší pokuty jsou jedny z nejvyšších v Evropě. Za překročení rychlosti o 20 km/h zaplatíte až 150 euro a za jízdu pod vlivem alkoholu minimálně 500 eur.

Telefony:
policie - 112
první pomoc - 118
hasiči - 115
žlutí andělé - 116

Dálniční poplatky v průměru 5 euro na 100 km. Navíc se platí za některé alpské tunely.
 

Terst čeká na své objevení

25.01.2021

Když se řekne Terst, pak si většinou představíme spíš starší historii orientovanou do období Rakousko-uherského mocnářství. Na svých cestách do Itálie nebo k Jadranu toto město míjíme. Přesto, ač mimo hlavní trasy, stojí za to se sem podívat.

V diskusi 0 příspěvků Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Na hory autem? Praktický průvodce pro řidiče

20.12.2018

I letos vyrazí tisíce českých turistů na hory. Za lyžařskými zájezdy vyjíždějí nejčastěji do Itálie a Rakouska, drtivá většina z nich pak volí vlastní dopravu autem. Jak se na takovou cestu připravit, jaké poplatky můžete očekávat a na co je potřeba si dát pozor? Přinášíme přehled toho nejdůležitějšího.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Erice - středověká pohádka z kamene

31.07.2013

Jsme na severozápadním pobřeží Sicílie. Z pobřežní promenády přímořského města Trapani a z hradeb pevnosti, která uzavírá záliv, se nám nabízí nádherná vyhlídka na mořské pobřeží. A také na vzdálený vysoký kopec už kus ve vnitrozemí, na jehož vrcholu vysoké hradby obepínají domy, střechy a věže kostelů. Je to město Erice.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Sicilské pasti a antipasti

10.07.2013

Skeptik nad tímto nápisem poznamená, že největší italskou pastí jsou otevřené dluhové nůžky, které reálně hrozí ušmiknutím jižanské boty od zbytku evropského společenství. Realista konstatuje, že není nutné zbavovat se boty, když brod je v nedohlednu. Idealista mlčky převaluje na patře vydařený ročník Prosecca a přemýšlí, kdo vynalezl zmrzlinu, když ne Italové…

V diskusi 0 příspěvků Pavla Slepičková

Klenoty katedrály v Palermu

09.06.2013

Propletli jsme se úspěšně chaotickou městskou dopravou sicilského hlavního města s mnoha troubícími a páchnoucími auty a motocykly. Máme za sebou prohlídku nejzajímavějších památek starého města uvnitř někdejších hradeb a teď míříme do zdejší slavné katedrály.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Trapani - námořní pevnost Sicílie

19.05.2013

Míjíme několik mořských zátok - salinas - s malebnými větrnými mlýny, které připomínají Holandsko. Ale jsme daleko na jihu, na pobřeží západní Sicílie, kde se těží z mořské vody sůl a míříme k jednomu z nejvýznamnějších měst této oblasti.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Klášter tisíců mumií v Palermu

09.04.2013

Vyšli jsme z palermské katedrály, která je snad nejkrásnější a nejzajímavější památkou hlavního města Sicílie. V jejích nádherných prostorách jsme kromě mnoha dalších uměleckých skvostů mohli vidět korunu sicilské královny z 12. století a velkolepé hroby dávných sicilských králů. Vycházíme na hlavní ulici a proplétáme se chaotickou městskou dopravou s troubícími a páchnoucími auty a motorkami k parku u královského paláce a pak pěknou bránou Porta Nuova ven z městských hradeb. K ukončení prohlídky města nám chybí ještě jedna zajímavá kuriozita, jakou si dá ujít jen málokterý návštěvník Palerma - pokud mu ovšem nevadí ponořit se na chvíli do světa dávno mrtvých obyvatel města.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Segesta - antický klenot Sicílie

01.02.2013

Jednou z nejvýznamnějších památek, která láká všechny návštěvníky západní Sicílie, je bezesporu antická Segesta. - někdejší hlavní město Elymů. Přistěhovalci z Anatolie se ve zdejší pohostinné krajině, chráněné kopci a na dohled od moře, usadili už pár století před naším letopočtem.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Modena otevřela muzeum Enza Ferrariho od Jana Kaplického

21.03.2012

Italský ministr turismu Piero Gnudi v sobotu 10. března 2012 slavnostně přestřihl pásku v novém Muzeu Enza Ferrariho, které je posledním realizovaným projektem česko-britského architekta Jana Kaplického a jeho londýnského studia Future Systems. Muzeum v severoitalské Modeně, jež do dálky svítí jasně žlutou zvlněnou střechou, bude nyní lákat návštěvníky, kteří se zajímají o slavného konstruktéra a rychlá auta se vzpínajícím se hřebcem ve svém znaku.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Cinque Terre - perla Ligurie

24.06.2010

Původně jsme Cinque Terre chtěly navštívit před pár dny na cestě z Janova, ale nepřálo nám počasí. Padající provazy deště nás odradily od celodenní túry národním parkem, který je od roku 1997 chráněný UNESCEM. Namísto toho jsme sedly na vlak a odjely do prosluněné Florencie a nechaly na sebe dýchat renesanci na každém kroku. Do národního parku jsme se tedy dostaly až na druhý pokus.

V diskusi 0 příspěvků Klára Lakomá

Neapol neboli Napoli - Itálie

19.10.2009

Milionová kampánská metropole a třetí největší italské město je co do počtu obyvatel městem, které tvoří společně se svými předměstími druhou největší konurbaci v zemi hned po milánské. Je také sedmou nejlidnatější metropolitní oblastí Evropy se 4,4 miliony obyvatel žijících na ploše 2229 km čtverečných.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Julské Alpy se italsky nazývají Alpi Giulie

02.07.2009

Z větší části leží toto vápencové pohoří na území Slovinska a do Itálie zasahuje pouze svou menší částí. Geografická různorodost Julských Alp je ovšem opravdu velká. Najdete tu alpské pastviny, vápencové plošiny, vysoké skalní štíty i skalnaté pobřeží.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Savojské Alpy a Mont Blanc, italsky Massiccio del Monte Bianco

25.06.2009

Savojské Alpy patří bezesporu k nejznámější části Alp. Většina jejich území leží ve Francii. Na italské straně zabírají Savojské Alpy jen nepatrnou, ale významnou část své rozlohy. Obdobné je to také s částí Savojských Alp ležící ve Švýcarsku.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Průsmyk Velkého svatého Bernarda

09.04.2009

Na průsmyku Grand-St-Bernard leží velká sněhová pole ještě na konci srpna a to se už nezadržitelně blíží zase doba kdy tu začne padat nový sníh. Tady ve výšce 2469 metrů ho za zimu napadne klidně i 25 metrů a teploty se mnohdy přiblíží až k -30 stupňům Celsia.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Grajské Alpy

04.04.2009

Jedno z nejkrásnějších evropských pohoří. Francouzsky se jim říká Alpes Grees, ale na území Francie zasahuje tato významná horská skupina jen zcela nepatrně - tzv. Haute Maurienne. Téměř celé Grajské Alpy leží v Itálii - Alpi Graie - včetně nejvyššího vrcholu Gran Paradiso (4061 m n.m.).

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Walliské Alpy nazývají Italové Alpi Pennine

21.03.2009

Svou rozlohou je to nejrozsáhlejší oblast hlavního alpského hřebene patřícího do nejmohutnějšího horského masivu Evropy. Zároveň je to také turisticky nejpopulárnější pohoří Evropy. Walliské Alpy jsou součástí Vnitřních krystalických Alp a patří k nim řada čtyřtisícových vrcholů. Po hřebenu tohoto pohoří vede státní hranice mezi Itálií a Švýcarskem, která pohoří dělí na severní (švýcarskou) a jižní (italskou) část.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Tarvisio zapadané sněhem

15.02.2009

Když napadne přes noc metr sněhu, neporadí si sním ani na ledacos zvyklí italští horalé. Od rozednění se snažily rolby s nevelkým úspěchem upravit alespoň část sjezdovky a kabinovou lanovku dokázala obsluha vykopat ze závějí až kolem poledne.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Kottické Alpy

25.09.2008

Francouzsky je toto území nazýváno Alpes Cottienes italsky pak Alpi Cozie a jde o alpskou horskou skupinu ležící na rozloze 6900 km čtverečných na území Francie a Itálie. Až do konce 19. století se tu mluvilo téměř výhradně francouzsky, ale pramení tu řeka Pád - nejdelší v Itálii. Oblast je známá nejen svými horskými štíty, ale také dobrým jídlem a vínem.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Přímořské Alpy

18.09.2008

Přímořské Alpy jsou na francouzských mapách uváděny jako Alpes Maritimes, italsky se jim pak říká Alpi Marittime a nejdete je přímo nad rušnou Riviérou. Zabírají území o rozloze 7 000 kilometrů čtverečných a díky tomu, že stoupají od moře až do třítisícových výšek, se tu najde velmi rozmanitá fauna i flóra. Rostou tady například nejrozsáhlejší plochy modřínových lesů ve Francii.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

I quatro mori, čtyři hlavy na sardinské vlajce

11.09.2008

Bílá vlajka s červeným křížem a hlavami čtyř maurů vlaje tu na plotě autobazaru, tu zase ve společnosti italské vlajky a ohvězdičkované standardy Evropské unie, jinde ji třímá v ruce figurína kuchaře zvoucí do místní restaurace. Tři černé hlavy na bílém poli jsou každopádně tak jiné, než symboly na známých vlajkách, že vzbuzují plno otázek.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Ferrara - Castello Estense

19.08.2008

Nesmazatelné stopy na tváři Ferrary zanechala především dynastie d´Este. Tento šlechtický rod se zmocnil vlády nad městem v pozdním 13. století a udržel si ji až do roku 1598. Jejich hradní sídlo, se dodnes tyčí v centru města a připomíná doby, kdy tady neomezeně vládli, než byli vypuzeni do Modeny. Na jedné straně to byli bezohlední mocipáni, na druhé také osvícení mecenáši renesančních umělců. Za hradními zdmi panovaly mnohdy nevybíravé způsoby. Nicoló III. tu nechal například zavraždit svou manželku za milostné pletky s nemanželským synem Ugem. Stejně dopadl i její milenec. Ercole I. (1407-1505) se zase pokusil otrávit svého synovce, který se chtěl ujmout vlády. Pokus se nezdařil a synovec ho nakonec nechal popravit. Ve stejné době ale zdejší dvůr přitahoval takové osobnosti jako byl Petrarca, Tizian a další skvěli umělci. Ercole I. také nechal celé město přestavět a to se zařadilo mezi nejkrásnější renesanční města Evropy.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Pisa - ze seznamu Světového dědictví UNESCO

26.06.2008

Jan Werich o Pise kdysi prohlásil: "Podle mého názoru, do Pisy se má jet jen za věcným účelem. Za dědictvím, za tetou, nebo tak. Jinak stačí koupit si kdekoli pohlednici se šikmou kampanilou. Nebo také nekoupit. Jediné, co stojí trochu za podívanou, je fotografické běsnění, kterému při pohledu na nepovedenou věž propadají turisté téměř bez výjimky." Myslím, že ty čtyři bílé a rozměrné stavby netypicky rozmístěné na pověstném "Poli zázraků" přeci jen za návštěvu stojí. Vystavěli je zde v období mezi 11. a 13. stoletím a ne nadarmo patří ke klenotům pisánské románské architektury. Nejznámější šikmá věž se začala stavět v roce 1173 a naklánět se začala už když se stavělo třetí patro. Baptisterium je nejmohutnějším v Itálii a budovat se začalo v roce 1153 v románském stylu - kopule je ale už gotická. Triumfem pisánské architektury lze nazvat zdejší dóm a pozoruhodný je také někdejší hřbitov Camposanto se starořímskými sarkofágy.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Zelený čtvrtek v Caltanissettě - Sicílie

20.03.2008

Čtvrtek před Velikonocemi je v křesťanských církvích už od 4. století velkým svátečním dnem. Jeho ústřední událostí je památka na poslední večeři Ježíše s učedníky, jeho modlitba v Getsemanské zahradě a jeho zajetí. Procesí o Zeleném čtvrtku je také nejvýznamnější událostí Svatého týdne v Caltanissettě.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Noční procesí v Ispice - Sicílie

13.03.2008

Ústředním bodem, kde začíná i končí, je bazilika Santa Maria Maggiore. Na sloupech a zdech tu jsou v celých trsech vždy svíčka, panenka a lístek. Když se v Ispice narodí malé dítě maminka nikdy nezapomene přinést do kostela nastrojenou panenku jako poděkování. Je to zvláštní, nezvyklá, ale sympatická výzdoba chrámového prostoru, kde se právě scházejí obyvatelé městečka, aby společným procesím uctili památku Ježíše Krista.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Ivrea - když se na ulici vaří fazole

08.02.2008

V místech kde se Via Elio Guarnotta setkává s ulicí Arduino stojí na malém náměstíčku cihlově červený chlapík s miskou a lžící. Pro nezasvěceného je to jen prapodivná socha, nad kterou asi pouze zakroutí hlavou. Pro místní je to po celý rok symbolická postava, ale když začíná karneval, zaplní se v neděli dopoledne celé náměstíčko lidmi s úplně stejnými miskami a můžete být svědky jak se všichni s chutí ládují fazolemi.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Ivrea

04.02.2008

O tomhle městě se v turistických průvodcích mnoho nedovíte. Někdy se o něm sice říká, že je branou do pohoří Gran Paradiso. Co je to ale za bránu, když leží vlastně mimo hlavní cesty a samotné Gran Paradiso odtud pravděpodobně ani neuvidíte. Ten přezíravý "nadhled" je k tomuto městečku ale nanejvýš nespravedlivý, vždyť první zmínka o něm pochází z roku 100 př. n. l., svého času byla Ivrea dokonce hlavním městem Itálie a dodnes se tu dochovaly nejen zajímavé památky, ale i pozoruhodné zvyky.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Let anděla v Benátkách

28.01.2008

Piazzetta je malé náměstí před Dóžecím palácem. Z jedné strany ústí u zvonice na náměstí San Marco a z druhé strany je ohraničeno dvěma obrovskými sloupy, které označovaly hlavní vstup do Benátek v době, kdy bylo město přístupné pouze z moře. Právě tento prostor je hlavním jevištěm i hledištěm při letu anděla.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Capri - Itálie

23.01.2008

V Neapolském zálivu Tyrhenského moře, při západním pobřeží jižní části Itálie, se 40 kilometrů od Neapole nachází turisticky vyhledávaný vápencový ostrov Capri.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Florencie

25.07.2007

Když se třicetiletá Tina, učitelka z amerického Středozápadu, vydala na cesty prostřednictvím cestovní kanceláře, měla na návštěvu Evropy vyhrazeno sedm dní. Čtvrtého dne ráno přijela celá skupina turistů do Florencie a vydala se za prohlídkou pamětihodností. Z paláce Uffizi k Ponte Vecchio, z paláce Pitti do Dómu, a to všechno bez přestávky. V okamžiku, kdy Tina vstoupila večer do hotelové haly a spatřila tu zase jen historické starožitnosti, začala hystericky křičet. Když ji dopravili do nemocnice, nevěděla ani kde je, ani v jakém století. Lékaři z nemocnice Santa Maria Nuova konstatovali typický příklad onemocnění, které si pojmenovali jako Stendhalův syndrom.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Ravenna, Itálie

21.06.2007

Hlavní město provincie a sídlo arcibiskupa. Jedno z nejkrásnějších měst Itálie proslavené především mezi milovníky staré architektury a vzácných uměleckých děl, které nabízí přehled raně středověkého umění. Původně byla Ravenna přístavem, nyní je spojena s mořem 10 km dlouhým kanálem.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Napoleon na Elbě

16.11.2006

Napoleonova rezidence Villa dei Mulini (Mlýnský dům) otevírá návštěvníkům pohostinnou náruč k prohlídce (děti do 18 let a důchodci přes 65 let zdarma). Pohled z malé zahrady vysoko nad příkrým srázem, kde cypřiše, palmy, vavříny a jiná zeleň evokují sny, jakým se asi oddával psanec Napoleon, než po desíti měsících pobytu na Elbě vyrazil k novým břehům.

V diskusi 0 příspěvků Alena Šimková
Zeměpisné sdružení

Urbino

23.03.2006

Za svůj jedinečný rozkvět vděčí toto město hlavně vévodovi Federicu da Montefeltro. Byl to dobrodruh, znalec střelných zbraní a žádaný vůdce žoldnéřů, který šel od jednoho vítězství k druhému a za své služby si nechával královsky platit. Takto získané peníze pak investoval do svého malého impéria.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Villa Romana del Casale - Sicílie

26.01.2006

Bikiny, jak je známe dnes, se staly světovou módou po válce. Dvoudílné plavky z potištěné bavlny navrhl Francouz Louis Réard. Původním povoláním byl sice automobilovým konstruktérem, ale když 5. července 1946 předvedl na módní přehlídce svou kreaci plavek, stal se z něho známý návrhář, který se zapsal nesmazatelně do dějin módy.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Alberobello

22.12.2005

O zdejších stavbách nazývaných ´trulli´ se říká, že je místní obyvatelé vymysleli proto, aby vyzráli na výběrčí daní. Daň se totiž platila z domu, a za dům bylo považováno stavení, které mělo střechu. A tak lidé v Apulii začali stavět příbytky se střechami vyskládanými z kamenů do vysokého kužele. To vše bez malty, takže když hrozilo nebezpečí, že majitel domu bude muset platit, rozebral vršek kužele a dům byl rázem bez střechy, a tedy úředně neobyvatelný.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Sicilští pastevci

24.11.2005

Sicílie je ostrov velký asi jako Morava se Slezskem. Turistických lákadel je tu ovšem nepočítaně - antické památky, sopky, barokní města, úžasné pobřeží - jen velmi zřídka se proto vydá někdo z návštěvníků ostrova mezi místní pastevce žijící v horách Peloritani. Nakonec i místní mezi ně zavítají jen zcela výjimečně a mezi obyvateli Palerma, Messiny nebo jiného sicilského města byste lidi, kteří někdy byli na pastevecké usedlosti v horách, hledali jen velmi těžce.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Archeologické lokality Pompeje, Herculaneum a Torre Annunziata mají společný především svůj vznik.

27.04.2005

Láva a sopečný popel sopky Vesuv zničily tato města a pod jejich povrchem se dochovalo vše co nestačili dávní obyvatelé na útěku odnést. Zachovaly se tak nejen celé domy, ale také řada předmětů denní potřeby i fresky na zdech vypovídající o umění té doby. Na Seznam světového dědictví UNESCO byla tato místa zapsána v roce 1997. Na fotografii je freska "Venuše v mušli".

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Zlaté děti ze San Pier Niceto - Sicílie

21.03.2005

Procesí "zlatých dětí" patří zcela jistě k nejpozoruhodnějším oslavám Velikonoc v Evropě. Malí caparti, oblečení jako andílci, pochodují uličkami města nazdobení asi jedním metrákem zlata.

V diskusi 2 příspěvky Lumír Pecold

Kamenná maska z ostrova Torcello - tapeta..

16.03.2005

Benátky společně s celou Benátskou lagunou byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 1987. Většina návštěvníků ovšem míří jen do Benátek samých a tak krásy a pozoruhodnosti ukryté na četných ostrovech laguny jim často zůstávají skryty, jako tato kamenná maska z ostrova Torcello. Ostrov byl osídlen mezi 5. a 6. stoletím. V době svého největšího rozmachu, než ho zastínily Benátky, tu žilo kolem 20000 obyvatel.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Květná neděle v Gangi - Sicílie

15.03.2005

Květná neděle v Gangi, to je každoročně především velkolepá oslava na památku slavného vjezdu Krista do Jeruzaléma.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Maškary ze San Fratella - Sicílie

08.03.2005

Středa před Božím hodem velikonočním byla v lidovém podání nazývána jako škaredá, černá nebo sazometná, protože to byl den, kdy se v chalupě vymetaly komíny. Podle tradice to je také den, kdy se nesmíte škaredit a mračit, jinak se budete mračit po všechny středy v roce. Těžko říct, jestli podobné pranostiky určují také dění v San Fratellu, ale bujaré veselí, které tu vládne v tyto dny, by jistě bylo pro místní obyvatele předzvěstí jen samých úsměvů.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Pompeje leží na úpatí sopky Vesuv.

02.03.2005

Její erupce v roce 79 našeho letopočtu město doslova pohřbila pod kameny a lávou. Zdaleka ještě nebylo odkryto celé město, ale to co se dochovalo je jakousi archeologickou konzervou vypovídající o životě lidí na počátku našeho letopočtu. Pompeje byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 1997.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

O Benátkách už bylo napsáno množství superlativů.

19.01.2005

Jedinečné jsou zdejší památky, ale především atmosféra města. K těm nejkouzelnějším pak patří chvíle kdy začíná soumrak a město se rozzáří tisíci světel. Benátky byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 1987.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Italská vlajka

05.10.2003

Italská vlajka má 206 let, ale teprve letos stanovila Itálie přesně odstíny jednotlivých barev. Nutno dodat, že tak učinila jako první země Evropské unie. Napříště tedy tři svislé pruhy na italské vlajce musí tvořit zeleň luční, běloba mléčná a červeň rajčatová.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Pompeje

24.08.2003

To ráno 24. srpna roku 79 slibovalo nádherný den zalitý sluncem. Pak se země zachvěla a před polednem se z nitra Vesuvu ozval ohlušující rachot. Před očima zděšených lidí se vrchol hory propadl a zbortil. K nebi vyšlehl oslnivý plamen. Hora burácela a k nebi vytryskl ohromný černý sloup dýmu. V několika minutách vyrostla nad Vesuvem děsivá kouřová pinie.

V diskusi 2 příspěvky Lumír Pecold

Kam z Florencie za koupáním

04.02.2002

Itálie patří nesporně k historicky nejnavštěvovanějším a nejvděčnějším zemím světa. Jezdí se sem především za koupáním v teplém moři a za historickými a kulturními památkami, na třetím místě by už s velkým odstupem mohla následovat vysokohorská turistika v Alpách, zejména v Dolomitech. Historií a kulturou snad ze všech dějinných období jsou nabitá především dvě velká města: Řím a Florencie. A v obou může být docela problém, chcete-li skloubit návštěvu historických a kulturních pamětihodností s příjemným osvěžením z přírodního koupání.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Národní park Gran Paradiso.

21.01.2002

Gran Paradiso je nejstarším italským národním parkem. Byl zřízen už v roce 1922 králem Vittoriem Emanuelem III. v Alpách na místě tradičního loveckého revíru italských králů. Vznikl vlastně jako rozsáhlá lovecká rezervace na ochranu populace kozorožce horského, který byl vinou intenzivního lovu v 19. století téměř vyhuben a zde našel své poslední útočiště. Národní park Gran Paradiso, v překladu "velký ráj", dnes zaujímá plochu 730 km čtverečných. Na francouzské straně Alp na něj bezprostředně navazuje další národní park - Vanoise.

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Dolomity

20.12.2001

Prásk, prásk. Broky švihly do křoví snad jen dva metry od naší skupinky a rány se nesou ozvěnou od bílých skal. Vyjeveně hledíme na divoce gestikulujícího mužíka v tyrolském klobouku, jak nadává a poskakuje na zápraží Refugio sonino s kouřící brokovnicí v ruce. Nerozumíme mu ani slovo a vůbec nechápeme, co jsme mu provedli. Na otázky však zřejmě není vhodná chvíle, raději nasedáme do aut a ujíždíme uzoučkou džípovou cestou do údolí k Pala Pavera.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

La Sila

01.10.2001

Pohoří La Sila dostalo svůj název podle rozsáhlých lesů (z lat. silva = les). Je skutečně celé pokryto hlubokými, hustými a krásnými smíšenými lesy, jaké bychom na jihu Itálie nečekali.

V diskusi 0 příspěvků Adolf Patera
Zeměpisné sdružení

Pobřežím Tyrhénského moře

13.08.2001

S přibývajícími stovkami kilometrů pod horkým letním sluncem většina lidí zpravidla touží být již na vysněném místě a na krásy krajiny, kterou projíždí, nereaguje. Lze to však napravit, odbočit např. z dálnice a spatřit krásná místa, vynikající památky a nalézt ideální místa k odpočinku. Naše doporučení se bude týkat jižní Itálie.

V diskusi 1 příspěvek Adolf Patera
Zeměpisné sdružení

Skalní kresby v údolí Val Camonica

25.09.1998

Sedím ve stínu mezi stromy, pozoruju řadu travnatých palouků, kde stíny kontrastují s bílými kmeny bříz a marně přemýšlím co za síla a jaké pohnutky přiměly pradávné obyvatele tohoto údolí aby do zdejších ledovcem vyhlazených balvanů vyryli to nepřeberné množství obrázků. Kamennými nástroji bod po bodu, vryp vedle vrypu vznikaly jednotlivé kresby v ohlazeném tvrdém šedivém kameni.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress