Hlavní stránka

I quatro mori, čtyři hlavy na sardinské vlajce

(11.09.2008)

Bílá vlajka s červeným křížem a hlavami čtyř maurů vlaje tu na plotě autobazaru, tu zase ve společnosti italské vlajky a ohvězdičkované standardy Evropské unie, jinde ji třímá v ruce figurína kuchaře zvoucí do místní restaurace. Tři černé hlavy na bílém poli jsou každopádně tak jiné, než symboly na známých vlajkách, že vzbuzují plno otázek.

Sardinie, nebo spíše Sardinské království jehož Sardinie byla součástí, je ovšem spojena také se vznikem dnešní oficiální vlajky Itálie. Barvy zelená, bílá a červená se objevují na vlajce někdy na konci 18. století. Posléze se vlajka s prostou zeleno-bílo-červenou trikolóru stala v roce 1848 vlajkou Sardinského království. Ve středu se ovšem nacházel znak Sardinské dynastie Savojů. V roce 1861, kdy po spojení italského severu s jihem vzniklo Italské království (italsky Regno d'Italia), byla vlajka převzata i pro tento státní útvar. Italské království bylo prvním sjednoceným italským státem, který se rozkládal po celém Apeninském poloostrově od dob Římské říše a ke sjednocení došlo právě pod vládou savojské dynastie, jediného královského rodu italského původu. 

Ještě před koncem druhé světové války došlo k vyhlášení Italské sociální republiky na území obsazeném Němci poté, co byl Mussolini sesazen a italská vláda přešla na stranu Spojenců. Vlajka s erbem Savojů zanikla s osvobozením zbytku Itálie. Po vyhlášení republiky byl královský erb z vlajky odstraněn a zůstala jen trikolóra.

Bílá vlajka se čtyřmi hlavami reprezentovala Sardinii už ale daleko dříve. První spolehlivé zprávy týkající se tohoto nevšedního erbu pocházejí z první poloviny 15. století. O to těžší je hledat nitky nesporné symboliky této standarty. Červený kříž na bílém pozadí evokuje přesvědčení, že má něco společného s řádem svatého Jiří, ale co ty hlavy čtyř Maurů s uvázanými šátky a hledící vpravo?

Jedna teorie mluví o tom, že hlavy znázorňují poražené arabské krále. Jiná možnost hovoří o tom, že jsou to symboly pro otroctví a poddanost ostrova. V čase se mění nejen výklady symboliky této vlajky, ale mění se i vlajka sama. Nejdříve čtyři hlavy hleděly různými směry, pak tu byly hlavy různě korunované až přišly na řadu hlavy s páskou přes oči a nakonec s šátkem kolem čela. Do 18. století byly na vlajce čtyři hlavy s očima zavázanými šátkem a hledící vlevo. V roce 1952 se tento symbol stal pro Sardinii oficiální, ale také se začal opět pozměňovat až k dnešní podobě. Diskuse se vedly o významu pásky přes oči a někde si vlajku přizpůsobili svým představám až nakonec v roce 1999 zvítězila verze s "pirátským" šátkem uvázaným na čele a směr pohledu byl ustálen vpravo.

A tak se korouhev, která po staletí reprezentovala Sardinii, konečně dočkala svého oficiálního uznání.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress