Hlavní stránka
Stambacher

Trapani - námořní pevnost Sicílie

(19.05.2013)

Míjíme několik mořských zátok - salinas - s malebnými větrnými mlýny, které připomínají Holandsko. Ale jsme daleko na jihu, na pobřeží západní Sicílie, kde se těží z mořské vody sůl a míříme k jednomu z nejvýznamnějších měst této oblasti.

Trapani, které leží na sicilském pobřeží, má zhruba 62 tisíc obyvatel a také velké letiště, které přijímá i charterové lety z mnoha evropských měst. Také z Prahy, přestože pravidelné linky většinou přistávají na mnohem větším mezinárodním letišti v Palermu. 

Trapani

Náš autobus projíždí moderním předměstím a brzy nato se nám otevírá pěkný pohled na přístav nákladních lodí i zaoceánských výletních parníků. Jsme teď na okraji historického města, ležícího na protáhlém poloostrově srpovitého tvaru. 

Trapani

Starobylé a malebné Trapani, které tu z původní rybářské osady vznikalo už od starověku, mělo už od počátku pro tuto část Sicílie velký význam. Jihozápadní pobřeží, které má blízko k břehům Afriky, bylo totiž po celá staletí napadáno piráty a nejrůznějšími nepřáteli, kteří tu tušili snadnou kořist. A tak se už Římané v době své nadvlády snažili tato místa opevnit. Větší opevnění pak vznikala o něco později, kdy v 9. století zaútočili na sicilské pobřeží Saracéni a mnoho měst a osad vyplenili. 

V opevňování pak pokračovali Normané a následně i sicilští králové a později i Španělé a králové Sicílie a Neapole z rodu Bourbonů, kteří vládli ostrovu až do roku 1860. Tehdy se nedaleko odtud vylodil známý italský bojovník Garibaldi, který Sicílii dobyl a připojil tím k nově vytvořenému italskému království. 

Trapani

Teď stojíme u jeho kamenné sochy, hledící z vysokého podstavce na protější přístav. Jsme na Garibaldiho náměstí na okraji parku, plného palem a nejrůznějších středomořských květin s pěknou mramorovou fontánou uprostřed. Do města není daleko a tak se vydáváme do historického centra po mramorem dlážděné ulici kolem hospůdek a kaváren, které jsou neustále obležené turisty. 

Trapani

Ulice nás přivádí až k městské bráně a za ní na hlavní třídu starého města, na ulici Victora Emanuela, kolem níž se rozkládají ty nejkrásnější a nejzajímavější památky Trapani - většinou kostely a paláce šlechticů či měšťanů. Míjíme renesanční Palazzo Riccio se zdobeným vchodem, za nímž se ukrývá skvostné nádvoří s lodžiemi a arkádami. Ulice, dlážděná bělavým mramorem, nás pak přivádí k zřejmě nejvýznamnější budově města, kterou je Palazzo Cavarretto s fasádou, připomínající zdobený dort, která je korunována sicilskou orlicí a dvojími hodinami. V nádherném paláci je dnes městská radnice.

Trapani - radnice

Opouštíme středověké ulice a uličky, kterých je nespočet - a všechny jsou dlážděné mramorem a kupodivu čisté, bez odpadků či papírků. Po starém schodišti pak na konci jedné z příčných ulic vystoupáme na nábřežní promenádu a dojdeme na staré městské hradby. 

Trapani

Odtud se nám otevírá nádherný pohled na záliv Trapani s kopci v pozadí za zátokou a se středověkými hradbami. Procházíme po nich až ke staré pevnosti, která připomíná španělské a maurské stavby v severní Africe, včetně palem na jejím nádvoří. A také střílen, odkud byla kdysi namířena děla, která chránila záliv a toto město proti pirátům a saracénům. 

Trapani

Jen kousek odtud na okraji města je námořní muzeum se zajímavými exponáty, které ještě víc přibližují historii. Vracíme se zpět, abychom navštívili ještě několik kostelů, protože ty jsou tady nejkrásnější a navíc poskytují v odpoledním horku stín i trochu chladu. 

Trapani

Jesuitský kostel Chiesa del Collegio, katedrála a pak další kostel s typickým kulatým oknem a nezbytnou zdobenou fontánou na nádvoří... Ale jsme už unaveni a tak vítáme odpočinek u kavárny s typickou italskou pizzou a výbornou silnou kávou, jaká se připravuje snad jen tady. A je to snad to nejhezčí a nejpříjemnější zakončení naší prohlídky, jakou dokáže připravit asi jen sicilské Trapani.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress