Hlavní stránka

Sicilští pastevci

(24.11.2005)

Sicílie je ostrov velký asi jako Morava se Slezskem. Turistických lákadel je tu ovšem nepočítaně - antické památky, sopky, barokní města, úžasné pobřeží - jen velmi zřídka se proto vydá někdo z návštěvníků ostrova mezi místní pastevce žijící v horách Peloritani. Nakonec i místní mezi ně zavítají jen zcela výjimečně a mezi obyvateli Palerma, Messiny nebo jiného sicilského města byste lidi, kteří někdy byli na pastevecké usedlosti v horách, hledali jen velmi těžce.

Hory Peloritani se zvedají přímo od pobřeží v místech, kde přes Messinskou úžinu připlouvá na Sicílii nejvíce návštěvníků. Možná proto všichni spěchají dál za všemi těmi lákadly ostrova a v horách nad Messinou turistu téměř nepotkáte.

Hory Peloritani

V okolí horských vesniček, kde většinou končí cesty, se pěstují citrusové plody, obilniny, vinná réva, olivy, ovoce a vyrábějí se mléčné výrobky všeho druhu. Na horských loukách se chová dobytek, ovce a kozy. Typický zdejší sýr a tvaroh je pochoutkou, na kterou místní nedají dopustit.

Dojení koz  Sicilská koza

Nicola Nastasi říká, že na jeden kilogram sýra potřebuje 5 litrů ovčího mléka, pokud použije mléko kozí, tak ho musí mít 7 litrů, a kravského mléka je zapotřebí na kilo sýra nejméně 9 litrů. Se svým stádem je schopen vyrobit maximálně 4 kg sýra za den. Jeho pastevecká základna vysoko v horách se blýská nerezovým vybavením, ale postup výroby sýra zůstal stejný, tak jak ho dělali už jeho předci.

Nicola Nastasi

Mléko se zahřeje na ohništi a pak se přidá do kotle syřidlo vyrobené z žaludku malého kůzlátka nebo ovečky v době, kdy ještě pije mléko.  Žaludky se potom uloží do soli, rozkrájejí se na kousíčky s trochou octa a pak se použijí na výrobu tvarohu.

Po vysrážení mléka se hmota z kotle dá do proutěné formy, prosype kuličkami pepře a zhutní uplácáním. Přebytečná syrovátka odteče mezi proutím a vzniknou tak bochníky budoucího sýra.

Proutěná forma na sýr

Do zbylé syrovátky se přidá zbytek mléka, opět se zahřeje a znova se přidá syřidlo - tentokrát ovšem vyrobené z nalámaných fíkovníkových větviček zalitých vodou. Kyselá tekutina spolehlivě vysráží ze syrovátky poslední zbytky tvarohu. Bílou hmotou se naplní košíky a na světě je pravá sicilská "ricotta" (čti "rikota"). Ta je základem pro vaření a pečení nespočtu místních pochoutek.

Hory Peloritani

Sicilské rodiny jsou velké a často roztroušené po celém světě. Když se pak jednou za čas sejdou, prohýbají se stoly samými pochoutkami. Ozdobou bohatého sicilského stolu mohou být třeba také Fraviolli di Ricotta (fravioli di rikota).

Příprava Fraviolli di Ricota

Na každý kilogram mouky se přidají dvě vajíčka, sůl, cukr, trocha skořice, sladké víno a někdy i troška vody. Vzniklé těsto se pak rozválí a plní nádivkou z "ricotty" smíchané s cukrem a medem. Vzniklé taštičky se pak smaží na oleji.

Ještě se vše pocukruje a je tu pochoutka, kterou ocení nejenom děti.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress