Hlavní stránka

Capri - Itálie

(23.01.2008)

V Neapolském zálivu Tyrhenského moře, při západním pobřeží jižní části Itálie, se 40 kilometrů od Neapole nachází turisticky vyhledávaný vápencový ostrov Capri.

Na ostrově jsou prudké strmé útesy, křoviska, vinice i exotické zahrady. Jeho rozloha je 10,4 km2, délka je 6,7 km, šířka 2,7 km. Nejvyšším bodem je Monte Solaro s výškou 583 m n. m. na západní straně ostrova. Na opačné východní straně dominuje Monte Tiberio s výškou 334 m n. m. Na nejvyšší horu ostrova se můžete dostat buď "po svých" nebo tam lze vyjet lanovkou.

Největším městem ve východní části ostrova je Capri s osmi tisíci obyvateli. Je spojeno s přístavem Marina Grande. Ten leží severním směrem od města a do něho připlouvají všechny lodě z italské pevniny a současně odtud vyplouvají malé výletní lodičky na okružní plavby okolo ostrova. Jedním z cílů výletníků je návštěva jeskyně Grotta Azzurra. 

Je to modrá jeskyně, ve které se v určitou denní dobu odrážejí zajímavě sluneční paprsky a vytvářejí nádherný modrý až modrozelený nádech. Úžasné. Pro každého návštěvníka silný zážitek. Ale ještě před ním bylo poměrně nepříjemné, a nejen pro mě, dvouhodinové čekaní ve frontě na vjezd do jeskyně na malé lodičce na dosti se houpající mořské hladině. Po návštěvě jeskyně následoval velmi očekávaný přesun zpět na pevnou zem. Konečně! Po chvíli jsme opět "ožili" a pokračovali v "rekognoskaci terénu".

Další velkou turistickou atrakcí ostrova jsou kouzelné, z moře vyčnívající charakteristické Faraglioni.

Ve městečku Capri je půvabné malé náměstí Piazza Umberto I. s mnoha obchůdky především textilního zboží, sympatické kavárničky i hezké rodinné domky. Na jihu městečka jsou zahrady s mnoha druhy kaktusů. Velmi hezké jsou výhledy na i z balkonů na strmá skaliska. Směrem dolů k moři vede stezka k Marině Piccolo. Tam se nachází několik malých pláží vhodných na osvěžení se v azurovém moři (na rozdíl od špinavého v Neapoli. Vůbec se mě v Neapoli nechtělo umřít, nějak mě staré italské rčení "Vidět Neapol a zemřít" neoslovilo). 

Na jihovýchod od města Capri stojí starý klášter Certosa di San Ciacomo ze 14. století. Klášter má zajímavou zvonici a vzácnou freskovou výzdobu.

Na severovýchodě ostrova se nachází Villa Jovis (z té řídil na počátku našeho letopočtu císař Tiberius své římské impérium). V blízkém okolí se otevírá výhled na celý ostrov a na skalnatý sráz Salto di Tiberio. Z tohoto místa prý byli v dávné minulosti shazováni do moře odsouzenci k smrti. To asi nebylo příjemné.

V západní části ostrova na severním úpatí Monte Solara leží sedmitisícové městečko Anacapri. Původní osadu založili Féničané - první obyvatelé ostrova. Po nich přišli Řekové, pak Římané, poté v 9. století Saracéni, ve 12. století Normané, po nich ostrov obsadili Španělé. Podle Féničanů je pojmenováno schodiště vedoucí k přístavu Marina Grande. 

Na okraji města Anacapri je hrad Castello di Barbarossa ze 12. století. Ten původně sloužil jako ochrana proti pirátům. Dobit a poničen byl v době španělského panství kolem roku 1535 flotilou piráta Chaireddina-Barbarossy. Ten se nesmazatelně zapsal do historie ostrova svým ničením historických památek a budov. Jeho řádění zanechalo hluboké stopy až do 18. století. Až od té doby se opět ostrov začal rozvíjet a od roku 1860 se stal součástí tehdy nově vzniklého italského království.

Už vzhledem ke své poloze je Anacapri výchozím bodem pro výstup na nejvyšší horu ostrova Monte Solaro.

Oblíbeným místem návštěvníků ostrova je také vila San Michele. V té bydlel při svém pobytu na Capri známý švédský lékař Axel Martin Frederik Munthe (1857-1949) zabývající se psychiatrií. Na ostrově také žila řadu let britská muzikálová zpěvačka Gracie Fieldsová (1989-1979). V její vile je dnes památník.

Pokud budete v jihoitalské Kampánii - v Neapoli nebo jejím okolí (Sorrento, Vesuv, Pompeje apod.), nechte si alespoň jeden volný den na lodní výlet na ostrov Capri. Určitě nebudete litovat. Návštěva Capri stojí za to, určitě bude pro Vás dalším nezapomenutelným zážitkem.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress