Hlavní stránka

Asie všeobecně

Anglický název: Asia, leží na kontinentu 'Asie'
 

Další informace o státě 'Asie všeobecně' na www.ingema.net

 

Co rozhodně neminout v roce 2016: Pohádkový svět v Číně i arabský Louvre

16.01.2016

S novým rokem přichází mnoho příležitostí, proč vyrazit do světa. Kromě osvědčených míst totiž letošní rok přeje i množství nových atrakcí a zajímavých událostí. Rodiny s dětmi a fanoušky kreslených pohádek potěší nový Disney resort v Číně. Sportovci by zase neměli minout FIFA muzeum ve Švýcarsku, milovníci umění nový Louvre v Abú Zabí a nadšenci do literatury čtyř sté výročí od úmrtí nejznámějšího anglického dramatika Williama Shakespeara.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Běhá pro vodu

25.05.2012

Na naší planetě dnes žije již skoro sedm miliard lidí. Z toho zhruba jedna šestina světové populace (1,1 miliard) stále nemá trvalý přístup k nezávadné pitné vodě. Denně umírá šest tisíc lidí z důvodu nedostatku nezávadné pitné vody. Polovina všech světových lůžek v nemocnicích po celém světě je obsazena lidmi, u nichž propukla nějaká nemoc zapříčiněná nedostatkem nezávadné pitné vody. Průměrná vzdálenost, kterou musí africká či asijská žena denně ujít pro vodu, činí 6 km. Ať se to zdá sebestrašnější, všechna tato čísla zveřejněná organizací Blue Planet Network a akceptovaná OSN a Světovou zdravotnickou organizací, jsou smutným faktem dnešního světa. Surovou realitou bez jakéhokoli přikreslení.

V diskusi 0 příspěvků Klára Lakomá

Nej… přírodní divy světa

20.04.2012

Před začínající turistickou sezónou se může hodit připomenout to nej co je prý na světě k vidění. Nových sedm největších přírodních divů světa dne 11. listopadu 2011 zveřejnila švýcarská nadace New7Wonders. Hlasování probíhalo mezi 28 finalisty, mezi které se ČR neprobojovala.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Euroasijský svaz

20.11.2011

Prezidenti Ruska, Kazachstánu a Běloruska v pátek dne 18. 11. 2011 podepsali (podle agentury AFP) prohlášení, na jehož základě vznikne Euroasijský svaz, východní protiváha Evropské unie.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Asie - TOP 25 destinací 2011

15.06.2011

Největší cestovatelský server TripAdvisor zveřejnil v prvním květnovém týdnu roku 2011 žebříček turisticky nejžádanějších míst z Asie.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Seznam UNESCO se v roce 2010 rozrostl o dvacet jedna památek

04.09.2010

Světové dědictví UNESCO se od přelomu července a srpna 2010 rozrostlo o 21 nových památek. O zápisu těchto jedinečných přírodních nebo kulturních památek rozhodlo zasedání OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) v hlavním městě Brazílie ve dnech 25. 7.-3. 8. 2010. Jednání předsedal ministr kultury Brazílie, pan João Luiz da Silva Ferreira.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Special Drawing Rights (SDR) jako globální měna?

10.04.2010

Čtyři státy světa - Brazílie, Ruská federace, Indie a Čína, které tvoří tzv. skupinu BRIC rychle rostoucích ekonomik, zvažují možnost využít platební jednotku rezerv Mezinárodního měnového fondu SDR (zvláštní práva čerpání) jako globální měnu.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Letiště světa podle počtu odbavených cestujících v roce 2009 (TOP 30)

21.02.2010

Ekonomická a finanční světová krize se v roce 2009 projevila samozřejmě i v počtu odbavených cestujících na letištích světa. Jen u čtyř z první třicítky (všech z Asie) došlo k nárůstu odbavených cestujících, ostatní zaznamenala propad. A tak tomu bylo i u dalších stovek letišť s nižším počtem odbavených cestujících.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Největší města světa podle rozlohy

02.11.2009

Když řekneme velké město, představíme si území, ve kterém je velká hustota osídlení, jsou v něm postaveny výškové budovy, vedou jím komunikace s mnoha dopravními prostředky, mnohé obchody nabízejí pestrou paletu zboží. Za velká města považujeme např. Tokyo, Beijing, Shanghai, Ciudad de Mexico, Buenos Aires, Mumbay, Dillí, Soul, Moskvu, Sao Paulo, Los Angeles, New York, Cairo, London, Paris, Berlin a mnohá další. Ale ne všude jsou představy a zejména legislativa stejné. Týká se to zejména hlediska rozlohy obcí (my jsme zvyklí na města hledět spíše z hlediska počtu obyvatel a nikoliv podle administrativního vymezení rozlohy).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Státy světa podle počtu obyvatel v červenci 2009

21.09.2009

Každým dnem se počet obyvatel naší planety mění. K tomu, abychom si mohli představit nárůst nebo pokles obyvatel v jednotlivých zemích a územích by měla sloužit tabulka níže. Uvedená data jsou zpracována podle CIA-The World Factbook 7/2009 a pro srovnání přírůstku nebo úbytku obyvatel dílčí země ze 7/2008.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nezávislé státy podle data jejich vzniku

28.08.2009

V současném světě konce prvního desetiletí 21. století existuje na naší planetě téměř na dvě stovky nezávislých států. Na jedné straně se náš svět integruje do větších ekonomických celků, na druhé straně, zpravidla v místech nedávných konfliktů se "drobí" na stále menší státní útvary, které jen velmi těžko budou schopny konkurovat právě těm "globalizovaným".

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Indický oceán

04.08.2009

Indický oceán je třetím největším oceánem, který vznikl již před 130 miliony lety. Nachází se mezi východní Afrikou, západní, jižní a jihovýchodní Asií, západní a jižní Austrálií a Antarktidou a pokrývá pětinu povrchu světového oceánu.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Organizace G-8, G-20 a OECD

21.07.2009

Když se ve zprávách objeví tyto zkratky, víte přesně o co jde?

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Seven Summits - Koruna planety Země

16.04.2009

Sedm vrcholů je horolezecký projekt, který byl poprvé definován v 80. letech 20. století americkým amatérským horolezcem a podnikatelem Richardem Bassem. Definice projektu je ale problémová vzhledem k rozdílně definovaným hranicím světadílů a diskusím, kolik světadílů vlastně je. Tento projekt je založen na západním modelu používaném v USA, Kanadě, Austrálii a západní Evropě. U nás je používáno 7 světadílů (Evropa, Asie, Severní Amerika, Jižní Amerika, Afrika, Antarktida, Austrálie a Oceánie) nebo 5 kontinentů (Eurasie, Amerika, Afrika, Antarktida, Austrálie a Oceánie) a hranice mezi Evropou a Asií vede jinudy než v "západním" vymezení.

V diskusi 2 příspěvky Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejpříjemnější a nejhorší letiště světa roku 2008

11.11.2008

Mezinárodní ankety "The Budget Traveller's Guide to Sleeping in Airports" o 10 nejpříjemnějších a 10 nejhorších letišť světa se každoročně účastní statisíce cestujících po celém světě. Hlavním měřítkem jejich hodnocení je komfort čekání či přenocování na letišti a bezpečnost.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nej… letecké společnosti v roce 2008

28.10.2008

Podle přehledu The World Airline Awards zvítězily v prestižní anketě o nejlepší leteckou společnost světa za rok 2008 Singapore Airlines. K vítězství této letecké společnosti vedly její špičkové služby a minimum problémů pro cestující na palubách jejích letadel. Hlasování se zúčastnilo 15 milionů pasažérů z celého světa.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Letiště, dráhy, terminály …

30.09.2008

Letiště je stavba na zemi nebo na vodě, která je určena pro vzlety, přistávání a pozemní pohyby letadel po pojezdových drahách. Obvykle k ní patří i další technické a logistické zázemí jako jsou řídící věž, letištní terminály, hangáry, sklady leteckého paliva a stavby pro logistické zabezpečení leteckého provozu.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Šedesát největších aglomerací světa v roce 2007

10.05.2008

Určit, které město na světě je největším je obtížný úkol. Ve většině oficiálních statistik se udávají počty obyvatel v aglomeraci (s předměstím); vlastní uvedená města mají ve svých administrativních hranicích často podstatně méně obyvatel. Nesnadno se dá velikost města posuzovat podle administrativních hranic, když souvislá zástavba často zasahuje daleko za hranice města. Tyto hranice nejsou často vymezeny zcela logicky (proto třeba většina obyvatel Paříže žije vlastně jaksi mimo Paříž - za administrativní hranicí francouzské metropole v St. Denis, Orly či Versailles, město New York dokonce leží ve dvou státech USA. Například pro mnohého může být překvapením, že socha Svobody je nepochybně ve městě New York, ale ve státě New Jersey.

V diskusi 1 příspěvek Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejvyšší budovy světa

04.03.2008

Na počátku 21. století rostou ve světě výškové budovy jako houby po dešti. V následující tabulce najdete 45 prozatím nejvyšších budov vyšších než 304 metrů, nikoli tedy přenosových věží (pro televizi, rádia atd.).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Sedm nových divů světa od 7. 7. 2007

21.07.2007

V roce 2000 založil a poté zorganizoval švýcarsko-kanadský milionář Bernard Weber, filmový producent, spolu s organizací New7Wonders anketu o nových sedmi divech světa. Svůj hlas mohl poslat každý pomocí sms zprávy mobilním telefonem nebo má-li přístup k internetu, hlasovat na něm. Výsledky ankety byly vyhlášeny na základě hlasování skoro sta milionů lidí z téměř všech zemí současného světa v sobotu dne 7. 7. 2007 v 7 hodin večer v portugalském Lisabonu.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Megaměsta - největší světová soustředění obyvatel

30.09.2005

K charakteristickým rysům moderního vývoje a organizace společnosti patří rychle rostoucí koncentrace obyvatel v sídelních útvarech, které se svou velikostí a uspořádáním výrazně liší od tradičních měst. Největší světová soustředění obyvatel se mezinárodně nazývají "megaměsta" (megacities). 

V diskusi 0 příspěvků Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Kněz a šejk. A. Musil (1868-1944)

20.04.2004

V pátek 16. dubna byla za účasti prince Mansoura Bin Khalid A. F. Al-Saud, velvyslance Saudské Arábie, praneteře Aloise Musila MUDr. Jany Štelclové a dalších vzácných hostů a členů diplomatického sboru slavnostní vernisáží otevřena výstava Centrální katolické knihovny Kněz a šejk u příležitosti šedesátého výročí úmrtí katolického kněze Aloise Musila (+12. dubna 1944).

V diskusi 0 příspěvků Eva Novotná

Ženy vládkyně v muslimském světě III.

28.03.2004

Třetí příběh se odehrává až v dalekém Jemenu, kde v 11. a 12. století několik místních dynastií spolu neustále soupeřilo o moc a vláda nad jednotlivými městy přecházela z jedné dynastie na druhou. Tento příběh nekončí tragicky jako předchozí dva. Jeho hrdinka se dožila vysokého věku, ale oproti předcházejícím dvěma to byla vládkyně jen místního významu.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek

Ženy vládkyně v muslimském světě I.

22.02.2004

Mezi lidmi v naší dnešní společnosti se dost často mluví o postavení ženy v muslimském světě, o jejím nerovném postavení vůči mužům a nemožnosti aktivně se zapojit do veřejného života. Ale role ženy v muslimském světě je jednoznačně určena koránem a řád daný koránem a islámskou tradicí ukazují, že hlavní role muslimské ženy byla vždy v rodině, kde vždy měla velmi pevné postavení a kde byla stmelujícím prvkem.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek

Velbloudi II.

25.01.2004

Díky svému velkému vzrůstu může velbloud spásat rostliny až ve výšce 3,5 metru. Tím se dostává do výšek, kam nedosáhne koza, nebo skot. Zvláště výhodné je to v období sucha, kdy jsou rostliny u země spáleny horkem. Velbloud se při pastvě, řečeno dnešní terminologií, chová ekologicky, protože se pase při chůzi. Aby přežil v pouštním ekosystému, nezůstává na jednom místě a z každé rostliny si utrhne jediné sousto a tak přibližně za tři hodiny urazí při pastvě až 5 km.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek

Velbloudi

11.01.2004

Na celé zeměkouli žije asi 17 milionů těchto zvláštních a v mnoha věcech výjimečných zvířat, lišících se od sebe počtem hrbů. Devět desetin z tohoto počtu jsou ovšem velbloudi jednohrbí.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek

Kultura a náboženství

22.09.2002

Kultura jako souhrn všech oborů lidské duševní činnosti byla po většinu společensko-historického vývoje úzce spjatá s ideologií, která je odrazem názorů, idejí, teorií a představ dané společnosti, nebo společenské třídy. Náboženství, jako vrcholná forma ideologie provází lidstvo po celou jeho historii, vlastně už od prvotní společnosti. Náboženské představy se vytvářely ve všech civilizacích, včetně primitivních národů a kmenů a podávají výklad o vesmíru, o vzniku světa, o bozích a jejich možnosti zasahovat do života lidí a tím ho i ovlivňovat. Zdůvodňují vznik světa, původ lidstva a také podávají výklad, proč se některé jevy, objevují a opakují.

V diskusi 1 příspěvek Tomáš Sadílek
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress