Hlavní stránka

Ženy vládkyně v muslimském světě III.

(28.03.2004)

Třetí příběh se odehrává až v dalekém Jemenu, kde v 11. a 12. století několik místních dynastií spolu neustále soupeřilo o moc a vláda nad jednotlivými městy přecházela z jedné dynastie na druhou. Tento příběh nekončí tragicky jako předchozí dva. Jeho hrdinka se dožila vysokého věku, ale oproti předcházejícím dvěma to byla vládkyně jen místního významu.

Sulajhovský král Al-Mukarram Ahmad ibn’Ali al-Sulajhi, který vládl v San’á se v roce 1069 oženil s princeznou Arwa bint Ahmad a měli spolu čtyři děti. Není známo kdy, ale zřejmě v roce 1074 nebo v roce 1086 předal král Mukkaram záležitosti sulajhovského státu své ženě Arwa, která později okolo roku 1087 opustila San’á a odešla do města Dhú Džibly, které bylo založené pravděpodobně v roce 1066. Tak začala vláda Sulajhovců nad jižním Jemenem a pobřežní rovinou Tihámou. Královna Arwa byla žena s dobrým a neobyčejně širokým vzděláním a přestože sama osobně zařizovala mnoho záležitostí, uznala za potřebné vládnout pomocí úředníků.

Jedním z nich byl Saba ibn Ahmad, který proslul nejen svojí nenávistí k Nadžahidům v Tihámě, ale také marnou snahou přesvědčit Arwu, aby se po smrti svého manžela za něj provdala. Jejím druhým věrným stoupncem byl al-Mufaddal ibn Abí l-Barakát, vládce al-Takaru, hor jižně od Dhú Džibly. Ten byl dosazen manželem Arwy al-Mukarramem do vysokého postavení a rovněž strávil hodně času válkou s Nadžahidy v Tihámě.

Za vlády královny Arwy byl postaven nový velký palác Dar al-Izz a existuje domněnka se, že královna přeměnila původní palác na mešitu, která dodnes stojí a v které je také pochována. Královna prožila dlouhý život a zemřela v roce 1138 ve věku 88 let, ale po její smrti na její trůn nenastoupil žádný dynastický následovník. Co se stalo s jejími dětmi historie neříká.

Ženy vládkyně v muslimském světě I.
Ženy vládkyně v muslimském světě II.

Použité prameny:

Felix Tauer: Svět islámu – Nakladatelství Vyšehrad 1984
Dějiny Afriky - Nakladatelství Svoboda 1966 - str.349
Dějiny Indie – Nakladatelství Svoboda 1980
Z. Marešová: V zemi královny ze Sáby
Yemen, 3000 Years of Art and Civilisation in Arabia Felix – katalog stejnojmenné výstavy pořádané v Mnichově v roce 1988


 

Tomáš Sadílek

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress