Hlavní stránka

Megaměsta - největší světová soustředění obyvatel

(30.09.2005)

K charakteristickým rysům moderního vývoje a organizace společnosti patří rychle rostoucí koncentrace obyvatel v sídelních útvarech, které se svou velikostí a uspořádáním výrazně liší od tradičních měst. Největší světová soustředění obyvatel se mezinárodně nazývají "megaměsta" (megacities). 

Různé definice uvádějí jako limitní minimální velikost megaměsta 5, 8 nebo 10 milionů obyvatel. V posledních letech se megaměsta stala předmětem intenzivního výzkumu geografů v rámci Mezinárodní geografické unie. Důvodů, proč na ně soustředit pozornost, je celá řada. Především je to značná zranitelnost těchto nesmírně složitých systémů, ať už při živelných pohromách (např. zemětřesení, záplavy) nebo při teroristických útocích (viz 11. září 2001 v New Yorku), energetických či vodárenských haváriích, dále množství sociálních a zdravotních problémů, nebezpečí epidemií aj. 

Zatímco do poloviny 20. století byla megaměsta výhradně záležitostí těch nejvyspělejších států, v poslední době roste jejich počet zejména v rozvojových a nově industrializovaných zemích. V roce 2003 existovalo ve světě 39 megaměst s více než 5 miliony obyvateli, z toho 16 supermegaměst s více než 10 miliony obyvateli. Tato supermegaměsta se nacházejí pouze v Asii a Americe: 2 v Japonsku (Tokio, Osaka), 2 v Číně (Peking, Šanghaj), 3 v Indii (Dillí, Bombaj, Kalkata), po 1 v Pákistánu (Karáčí), Bangladéši (Dháka) a Indonésii (Jakarta), dále 2 v USA (New York, Los Angeles), 2 v Brazílii (Rio de Janeiro, Sao Paulo) , po 1 v Argentině (Buenos Aires) a Mexiku (Ciudad de Mexico). Další megaměsta větší než 5 milionů obyvatel se vyskytují i na ostatních kontinentech, s výjimkou Austrálie (a samozřejmě Antarktidy). V Evropě jich je 5: Paříž, Londýn, Moskva, německá konurbace Porýní-Porúří a Istanbul (ten leží současně v Evropě i v Asii). V Severní Americe patří do této kategorie už jenom Chicago (USA), v Jižní Americe Bogota (Kolumbie), Lima (Peru) a Santiago (Chile). V Africe jsou 3 megaměsta: Káhira (Egypt), Lagos (Nigérie) a Kinshasa (Kongo). Zbývající megaměsta se nacházejí v Asii: Teheran (Írán), Lahaur (Pákistán), Haidarábád, Madrás a Bangalore (vše Indie), Bangkok (Thajsko), Hongkong, Wuchan, Tianjing (Čína), Soul (Korea) a Manila (Filipíny). V současné době žije v megaměstech asi 400 milionů lidí, z toho 250 milionů v rozvojových zemích. V roce 2015 má v megaměstech žít už více než 600 milionů lidí.

Další informace včetně mapy megaměst, statistických dat a významných publikací lze nalézt na internetu: www.megacities.uni-koeln.de.
 


 

Zdeněk Lipský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress