Hlavní stránka

Euroasijský svaz

(20.11.2011)

Prezidenti Ruska, Kazachstánu a Běloruska v pátek dne 18. 11. 2011 podepsali (podle agentury AFP) prohlášení, na jehož základě vznikne Euroasijský svaz, východní protiváha Evropské unie.

Dmitrij Medveděv, Nursultan Nazarbajev a Alexandr Lukašenko potvrdili v Moskvě dokument, podle kterého bude vytvořena komise dohlížející na hospodářskou integraci tří postsovětských zemí. Tyto země mezi sebou dosud měly jen málo funkční celní unii. Užší hospodářské integrace s volným obchodem mezi státy by podle prohlášení těchto tří prezidentů chtěly dosáhnout od roku 2015.

Tyto tři země, podle Medveděva, udělaly významný krok k vytvoření Euroasijské ekonomické unie. Má to být rozhodující moment pro budoucnost těchto tří zemí. Unie má nahradit dříve podepsaná, ale často málo funkční sdružení, které budu nyní charakterizovat.

SSSR vznikl dne 30. 12. 1922 a zanikl po 25 180 dnech dne 8. 12. 1991, kdy Rusko, Ukrajina a Bělorusko vyhlásily v Minsku rozhodnutí o zániku svazu a podepsaly úmluvu o vytvoření SNS - Společenství nezávislých států /Содружество Независимых Государств, Sodružestvo nězavisimych gosudarstv/. Dne 21. 12. 1991 byl v kazašské Ama-Atě (dnes Almaty) ustanoven státní svazek suverénních nezávislých republik SNS. Nejvyšší sovět SSSR dne 26. 12. 1991 odhlasoval definitivní zánik SSSR a vznik SNS s hlavním městem Minsk. Zakládajícími členy bylo 9 zemí - Rusko, Ukrajina, Belarus, Kazachstán, Kyrgyzstán, Uzbekistán, Tádžikistán, Turkmenistán a Arménie. Ázerbajdžán přistoupil dne 24. 9. 1993, Gruzie 25. 3. 1994 a Moldova 15. 4. 1994. Turkmenistán přerušil své stálé členství dne 26. srpna 2005 a v současnosti je jen přidruženým členem. Také současná Ukrajina je jen přidruženým členem (známé jsou rusko-ukrajinské "plynové problémy"), stejně tak Turkmenistán. Gruzie dne 14. 8. 2008 po válce s Ruskem ze SNS vystoupila.

Pobaltské státy Estonsko, Lotyšsko a Litva se odmítly stát součástí SNS, protože považovaly své předešlé členství v SSSR za vnucené a protiprávní.

Prezidenti Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Ruska a Belarusi podepsali dne 29. března 1996 v Moskvě integrační smlouvu o vytvoření Společenství integrovaných států. Cílem společenství měla být užší spolupráce hospodářská, vědecká a kulturní. Ale "integrace" se moc nepodařila a tak dne 8. 12. 1999 podepsali v Moskvě prezidenti Ruska a Belarusi další, již třetí smlouvu (předtím již 2. 4. 1996 a 2. 4. 1997) o Společenství svrchovaných republik. Zde mělo jít o integraci, jejímž cílem měla být společná zahraniční politika, koordinování činností při zajištění bezpečnosti obou zemí a při ochraně státních hranic, společné potírání zločinnosti atd. Ale zase "nic moc" se nevyřešilo (Lukašenko představitele Ruska v Moskvě "zlobil" potlačováním lidských práv a svobod nejen svých spoluobčanů).

Myšlenku Euroasijské unie poprvé nastínil kazašský prezident Nursultan Nazarbajev při vystoupení na moskevské univerzitě už v roce 1994. O společenství, které by mělo vycházet ze zkušeností Evropské unie pak začal později mluvit i ruský premiér Vladimir Putin - "Evropská unie v blízké době Rusku dveře neotevře a Rusové zase nebudou chtít vstoupit do NATO. Na druhou stranu se ale svět vyvíjí do propojených skupin a budoucí Euroasijský svaz bude pro Rusko přirozenou cestou."

Již jmenovaný prezident, poté premiér a brzy asi zase prezident Ruska Vladimir Putin popsal výše uvedený pád Sovětského svazu jako největší geopolitickou tragédii dvacátého století Nyní vylučuje jakoukoli podobnost mezi někdejší socialistickou mocností a nově vznikajícím společenstvím. No uvidíme, co z projektu zbude, snah už bylo za více jak 20 let několik, výsledek se ale vždy limitně blížil k nule.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress