Hlavní stránka

Nejpříjemnější a nejhorší letiště světa roku 2008

(11.11.2008)

Mezinárodní ankety "The Budget Traveller's Guide to Sleeping in Airports" o 10 nejpříjemnějších a 10 nejhorších letišť světa se každoročně účastní statisíce cestujících po celém světě. Hlavním měřítkem jejich hodnocení je komfort čekání či přenocování na letišti a bezpečnost.

Dlouhé čekání a spaní v letištních halách je v poslední době celosvětovým tématem. Letecké společnosti šetří, kde můžou, a v případě zpoždění či zrušení letu se do poslední chvíle usilovně, na rozdíl od minulosti, brání aby musely cestujícím proplácet ubytování v hotelu.

Nejpříjemnější letiště Changi v Singapuru

TOP TEN nejpříjemnějších vede singapurské letiště Changi (SIN). Zde nejvíce hodnotili cestující příjemné sedačky se zabudovanými budíky, možnost využít při čekání na spoj vířivku, bazén, masáže. Vysoce byly hodnoceny zahrady i živá hudba, internetové kavárny, velmi dobré jídlo. Čekání zpříjemňují i zdarma promítané filmy... Letiště v Singapuru je mezi cestujícími natolik oblíbené, že mnozí dokonce doporučují, aby tam lidé přespali i více nocí, a to i v případě, že mají dost peněz na ubytování v klasickém hotelu. Všude dominuje úžasné čisto. 

Letiště Changi

Na druhém místě se umístil amsterdamský Schiphol (AMS) díky dětskému koutku, snadnému přístupu k internetu, možnosti osprchovat se. Ceněny byly pohodlné sedačky na spaní, také kasino "zabodovalo". 

Na třetí místo zařadil výzkum nové, jedno z nejluxusnějších evropských letišť současnosti, athénské El Venizelos (ATH). Nejvíce bylo ceněno velmi čisté prostředí, polstrované sedačky a možnost využít internet zdarma. 

Čtvrté místo obsadil novozélandský Auckland AI (AKL) s přemístitelnými sedačkami a lavičkami, klidem s malou frekvencí hlášení, pohodlnými pohovkami, sprchami. V hale je v provozu i malé divadlo. 

Na pátém místě se umístilo helsinské letiště Malmi (HEM). I zde byly nejvíce hodnoceny sprchy, pohodlné lavičky a pohovky, přístup na internet. 

Šesté místo patří hongkongskému letišti Chek Lap Kok (HKG). Cestující vyzdvihovali zdvořilý personál, pohodlné sedačky, sprchy, internet zdarma, dětský koutek a televizní místnost. 

Sedmé místo obsadil malajský Kuala Lumpur IA (KUL), kde podle hlasujících příjemně hraje klasická hudba, za poplatek 17 USD (cca 270 Kč) je vstup do salonku, kde můžete následně využít zdarma jídlo, nápoje, pivo, připojení na internet, můžete sledovat televizi nebo si dát sprchu. Čekání zpříjemňují masážní křesla i možnost zahrát si minigolf. 

Osmé místo získalo Oslo svým letištěm Gardemoen (GEN). Zde v hlasování dominovaly pohodlné lavičky, příjemná teplota v hale i to, že některé prodejny se smíšeným zbožím jsou otevřeny non-stop. 

Deváté místo obsadilo letiště v jihokorejském Soulu - Incheon (ICN). Cestující nejvíce hodnotili pohodlné sedačky, přístup na internet zdarma, sprchy, masáže, zdarma použití uzamykatelných skříněk, dětský koutek, místnost s hrami, telefonní linku pro případné stížnosti na letiště (nebyla téměř používána). 

Desítku nejpříjemnějších letišť světa uzavírá kanadské letiště Vancouver IA (YVR). Toto britsko-kolumbijské letiště čeká v únoru 2010 intenzivní provoz v době konání XXI. zimních olympijských her (12.-28. 2.). Nejvíce zde byl v roce 2008 hodnocen přístup zdarma na internet WiFi a pohodlné sedačky.

Letiště Changi

Nyní bude následovat výčet deseti nejhorších letišť. Těm byste se měli pokud možno vyhnout. 

Suverénním "vítězem" se stalo letiště Jacksons IA (POM) v Port Moresby - Papua-Nová Guinea. Všem rozumným lidem se doporučuje se tomuto letišti vyhnout velkým obloukem. Pokud ne, pak se doporučuje přibalit si s sebou neprůstřelnou vestu. Na tomto anketou určeným nejhorším letišti světa se občas i střílí. Jsou zde občasné přestřelky mezi gangy, před pár lety zde bylo zabito 7 lidí. V žádném případě se nedoporučuje přespávat a ani nečekat, pokud možno ho co nejdříve z bezpečnostních důvodů opustit. 

"Dvojkou" v "hrůzných" letištích získalo otřesně špinavé, hlučné a zapáchající Mumbai IA (BOM). Mimo již výše uvedeného jsou zde nepohodlné sedačky a dotěrní komáři. Bezpečnostní kontrola občas za své služby požaduje úplatky. Toto letiště nemají rádi ani samotní Indové. 

Trojkou "na indexu" je Cairo IA (CAI) v egyptské Káhiře. Podle očitých svědků po letišti běhají krysy, psi, jsou zde vši. Praze je CAI podobné předraženým občerstvením. Na tomto káhirském letišti Vás "přivítají" špinavé toalety, silný zápach. Bezpečnostní kontrola požaduje od zahraničních turistů často úplatky (bakšiš). A Čechů zde vstupuje na egyptskou půdu docela dost. Je třeba mít "drobné" jedno či dvou dolarovky. 

"Čtyřkou" je podle ankety chicagské O´Hare (ORD). Amerika Vás "přivítá" nepohodlnými plastovými sedačkami. Velmi často je letištním rozhlasem vysíláno mnoho bezpečnostních hlášení, ani prohlídky nejsou příjemné (zují Vás z bot i ponožek, jsou nepříjemní, podezíraví). V prostorách letiště je příliš chladno kvůli naplno puštěné klimatizaci. Páchne to tu asi díky výše zmíněným prohlídkám jako "zapařené nohy". Komfortní není ani mnoho rozbitých neustále blikajících zářivek. Stánky s občerstvením jsou umístěny velmi daleko od sebe. I já jsem byl rád, když jsem toto jedno z největších letišť světa velmi rychle opustil a odletěl západním směrem do mnohem příjemnější destinace.

Ocenění jako páté nejhorší letiště světa v roce 2008 získalo indické Indira Ghandi AI (DEL) v Dillí. Jsou zde špinavé, nepohodlné sedačky, v hale je příliš chladno kvůli naplno puštěné klimatizaci. Letiště páchne po cigaretovém kouři a po přípravcích proti hmyzu. Pro Evropany je úděsné, že po letištní hale běhají jako o závod myši (domácím to až tak zase nevadí, jsou asi z domova zvyklí). 

Šesté místo obsadilo indonéské letiště Soekarno-Hatta AI (CGK) v hlavním městě Jakartě. Z ankety cestujících vyplynulo, že jsou zde nepohodlné sedačky, bezpečnostní kontrola požaduje někdy úplatky. Velmi nepříjemné jsou špinavé toalety a obtěžování cizinců chudými domorodci. 

Sedmé nejhorší letiště je v ukrajinském hlavní městě Kijevě - Boryspil (KBP). Podle cestujících, kteří letiště světa hodnotili zde bezpečnostní kontrola občas požaduje úplatky. Je zde příliš chladno kvůli naplno puštěné klimatizaci. Častá jsou chybná hlášení, nepříjemné jsou tvrdé sedačky a špinavé toalety. 

Na osmém místě se umístilo nigerijské lagoské Allama Iqbal AI (LHE). Na tomto airportu v bývalém hlavním městě země byly zaznamenány dokonce vraždy, výjimkou nebyla ani loupežná přepadení s nožem. Prostředí dominuje špína a krysy. V hale je málo sedaček, jsou špinavé toalety. Běžné je, že pracovníci letiště žádají úplatky. Vrcholem pak je, že imigrační úředníci občas ukradnou cizincům pas a ti se pak stávají jejich rukojmími. Do Nigérie raději ne a také na dopisy, nabízející rychlé zbohatnutí se nedoporučuje vůbec reagovat, bezpečnější je je zahodit. 

Deváté místo získalo moskevské Šeremetjěvo (SVO). V jednom z nejdražších měst světa to docela překvapí. Na letišti není bezpečno, prostory jsou špinavé, špatně osvětlené. Nepohodlné jsou kovové sedačky. Často je hlučně puštěná televize, jídlo prý je příšerné a vrcholem všeho je, že portýři kradou cizincům jejich zavazadla. 

Desáté místo patří pařížskému letišti Charles de Gaulle (CDG). Toto letiště bylo zařazeno do TOP 10 nejhorších, protože je to typickou ukázkou letiště, které si hraje na prvotřídní, prvotřídního města, ve skutečnosti je ale podle cestovatelů naprosto jiné. Je špinavé, ošklivé, hlučné, příliš chladné kvůli naplno puštěné klimatizaci. Personál je k cestujícím neochotný, jídlo je, jak už bývá na letištích "klasické", značně předražené. Jsou zde nepohodlné kovové lavičky, nepříjemně obtěžují žebrající bezdomovci. Uvnitř letiště jsou místa počuraná od psů a povalují se tam psí či jiné výkaly. Docela úděsné hodnocení prvního místa při vstupu do vysněné Paříže.

Největší české letiště v Praze-Ruzyni se neobjevilo ani v jedné z tabulek TOP TEN. Bohužel chybí v první, naštěstí nepatří do druhé.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress