Hlavní stránka

Nej… přírodní divy světa

(20.04.2012)

Před začínající turistickou sezónou se může hodit připomenout to nej co je prý na světě k vidění. Nových sedm největších přírodních divů světa dne 11. listopadu 2011 zveřejnila švýcarská nadace New7Wonders. Hlasování probíhalo mezi 28 finalisty, mezi které se ČR neprobojovala.

Sedmi největšími přírodními divy světa jsou podle internetového hlasování Amazonie, jihokorejský ostrov Čedžu, vietnamská zátoka Ha Long, argentinsko-brazilské vodopády Iguazú, indonéská rezervace Komodo, filipínská podzemní řeka Puerto Princesa a Stolová hora v Jižní Africe. Definitivní výsledky budou po důkladném přepočítání všech hlasů zveřejněny počátkem roku 2012 na slavnostní ceremonii. 

Zveřejněné vítězné lokality jsou v abecedním pořadí, které neodpovídá počtu hlasů, které v hlasování dostaly.

Hlasující lidé z celého světa volili ze seznamu 28 finalistů, které vybral mezinárodní tým odborníků na přírodu v čele s bývalým šéfem Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) Federikem Mayorem z původního seznamu 77 semifinalistů. Ten byl sestaven na základě předchozího internetového hlasování.

ČR v následně vytvořeném užším výběru 28 zastoupení neměla, protože se do něj nedostala Pravčická brána v Českém Švýcarsku - skončila v semifinále. Podobně dopadlo i slovenské Štrbské pleso ve Vysokých Tatrách. Zástupci Česka a Slovenska v soutěži zůstali jen na seznamu 42 náhradníků sestaveném z nejlepších semifinalistů.

Mezi finalisty se probojovalo několik jiných evropských přírodních krás, například sopka Vesuv v Itálii, Mazurská jezera v Polsku, pohoří Schwarzwald v Německu a hora Matterhorn na švýcarsko-italské hranici. V konečném hlasování se ale žádná z nich neprosadila. Evropa tak nemá podle tohoto hlasování žádný přírodní div světa. Škoda.

Na seznamu 28 finálových kandidátů nechyběly světoznámé lokality jako např. národní park Grand Canyon z USA, Mrtvé moře ležící mezi Izraelem, Palestinou a Jordánskem, ekvádorské souostroví Galapágy, souostroví Maledivy, Velký bariérový útes u Austrálie nebo nejvyšší hora Afriky Kilimandžáro. 

Vodopády Iguazú

Vodopády Iguazú

Amazonie s rozlohou přibližně 7 milionů km2 představuje přes polovinu deštných pralesů Země a zahrnuje největší a nejrůznorodější oblast z tropických deštných lesů ve světě. Její dominantou je řeka Amazonka - největší řeka světa.

Čedžu je největším jihokorejským ostrovem (1845 km2). Tento vulkanický ostrov nacházející se v subtropickém pásu, 85 kilometrů na jih od korejského poloostrova vznikl v době před 700-1200 lety. Uprostřed ostrova se nachází sopka Halla-san (1950 m n. m.) a velkým kráterem. Naposledy soptila v roce 1007. Lákadlem k cestování na ostrov jsou např. malebné vodopády a sošky malých skřítků vytesaných z lávy. 

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long

Zátoka Ha Long se nachází v Tonkinském zálivu. Je součástí Vietnamu a je jedinečná svými dvěma tisíci vápencových monumentů různých tvarů.

Iguazú na hranicích Argentiny a Brazílie (argentinské provincie Misiones a brazilského státu Paraná) patří mezi největší vodopády na světě. Rozprostírají se v délce 2,7 kilometru v polokruhu a čítají 275 vodopádů. Nejvyšším z nich je 80 metrů vysoké Ďáblovo hrdlo.

Ostrov Komodo

Ostrov Komodo

Indonéský ostrov Komodo má na svém území Národní park. Ten byl založen v roce 1980 na ostrovech Komodo, Rinca, Padar a řadě malých ostrůvků na celkové ploše 1817 km2 za účelem ochrany varana komodského. Později byl rozšířen na ochranu i dalších druhů.

Puerto Princesa

Puerto Princesa

Puerto Princesa na Filipínách (na ostrově Palawan) je vápencovou krasovou oblastí, v níž teče 8,3 kilometrů dlouhá podzemní řeka, která je nejdelší svého druhu na světě. Fascinující je její okolí.

Kapské město

Kapské město

Jihoafrická Stolová hora nad Kapským městem s plochým vrcholem připomíná stůl leží ve výšce 1086 metrů nad mořem. Tento unikátní stůl je domovem více než 1470 rostlinných druhů, včetně řady vzácných a ohrožených.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress