Hlavní stránka

Egypt

Anglický název: Egypt, leží na kontinentu 'Afrika'
 

Další informace o státě 'Egypt' na www.ingema.net

 

Cestování v roce 2019? Pofrčí Srí Lanka i egyptská Taba

30.12.2018

Rok 2018 cestování přál. Zájem českých turistů o poznávání nových zemí opět rostl v desítkách procent, stejně jako v letech předešlých. Co nás čeká v příštím roce? Jaké destinace budou patřit mezi nejžhavější novinky? Hitem budou exotické dovolené například na Srí Lance nebo v Panamě. Nové lokality ale lze objevovat i v rámci tradičně populárních zemí. Příkladem může být egyptská Taba.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Za křesťany a romantikou do Quseiru

22.05.2017

Při příletu nás nad Egyptem vítá tradičně krásné počasí s modrou oblohou a sluncem, které se dobývá ostrými paprsky do okénka letadla. To se ale rychle mění při letu od Hurghady na jih, kdy se vše zahaluje do mlhy, ve které se náš stroj pohybuje jako slepý poutník, řízený jen přístroji. Až do Marsa Alam všecko zahaluje hustá mlha. Ta nás provází i po přistání až do hotelu. Poušť se tady přibližuje až k moři a písečná bouře halí náš hotel, jeho krásnou tropickou zahradu i moře do bíložlutého oparu.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

4 nemoci, které si můžete přivézt z dovolené u Středozemního moře

21.07.2013

Léto je doba dovolených, které mnozí z nás tráví v zemích kolem Středozemního moře. Vedle krásného opálení a letních zážitků si však domů můžeme přivézt také nepříjemné nemoci. V tomto článku se dočtete, s jakými chorobami se můžeme setkat v Itálii, Chorvatsku nebo v Egyptě a jak se jim účinně bránit.

V diskusi 0 příspěvků Denisa Jensenová

Křesťanská Káhira

25.12.2009

Středověký i současný Egypt jsou synonymem pro významný muslimský státní útvar, který hrál a hraje důležitou roli v tehdejším i současném světovém dění. Málo však je již známo, že na mnoha úspěších egyptské politiky i hospodářství se podílí důležitá křesťanská menšina. Nakonec křesťanem je Butrus Ghálí - před lety ještě šéf Organizace spojených národů. Odhaduje se, že křesťané všech konfesí společně tvoří 15 až 25 % egyptské populace.

V diskusi 0 příspěvků Jaromír Kolejka
Zeměpisné sdružení

Al-Iskandaríja, Egypt

02.09.2009

Alexandrie je město ležící na břehu Středozemního moře, (arabsky Al-Iskandarija), jeden z nejdůležitějších egyptských přístavů, druhé největší město Egypta a hlavní město guvernátu Al Iskandariyah.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Mojžíšova hora

15.11.2008

Hodina duchů před chvíli pominula. Stojíme u malebných zdí kláštera svaté Kateřiny Alexandrijské a kontrolujeme zdatnost svítilen, na nichž bude v následujících asi čtyřech hodinách záviset naše zdraví a úspěch noční výpravy. Jsou dvě hodiny po půlnoci, nacházíme se v nadmořské výšce 1570 metrů, teplota klesá k nule a my vyrážíme. 

V diskusi 0 příspěvků Květa a Jaromír Polákovi
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Hurghada - Egypt

17.06.2008

Nejznámější egyptské letovisko leží na východě africké části Egypta při západním pobřeží Rudého moře na 26 stupni severní šířky a 34 stupni východní délky. Ve městě žije kolem 40 tisíc obyvatel (2007). Původně bylo místo malou rybářskou osadou. Jako centrum cestovního ruchu funguje od poloviny osmdesátých let 20. století.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Suezský průplav - Egypt

03.06.2008

Na světě existují tisíce průplavů. Typické jsou např. říční ve Francii, Německu, Spojeném království, Rusku, Kanadě, USA, Číně i jinde. Nejstarším takovým byl Velký čínský plavební kanál z let 485-283 př. n. l. Největší námořní průplavy, které významně zkracují vzdálenosti při přepravě zboží byly vybudovány v Africe a střední Americe. Významný je i téměř sto kilometrů dlouhý Kielský průplav na severu Německa. Tento článek se bude věnovat průplavu suezskému.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Úžasný podmořský ekosystém nabízí sinajský Sharm El Sheikh

20.05.2008

Na počátku 20. století na jihu Sinajského poloostrova vyrostla nejdříve malá rybářská vesnice, později pak strategická základna egyptského námořnictva. Koncem 20. století se z neznámé vsi stalo druhé nejvýznamnější středisko oddychového cestovního ruchu Egyptské arabské republiky (Gumhúríjat Misr al-Arabíja).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Zpět do Káhiry

22.10.2007

Teoreticky byl ještě v noci na programu a v ceně zájezdu noční transfer autobusem z Hurghády do Káhiry. Na to už nám chybějí síly a "zbaběle" volíme letecký transfer. Do Káhiry jsme přiletěli odpočatí, jen jízdu smrti taxíkem z letiště do hotelu nikdy nezapomeneme i když se pak ještě ve variantách po městě opakovala několikrát.

V diskusi 0 příspěvků G. W. Pollak
Zürich

Asuán

16.10.2007

Asuán, klidné, Nubijci poznamenané město nás vítá za tmy, ale život v ulicích se teprve rozbíhá. Přes citelné ochlazení vysedávají kuřáci vodní fajky - šíšy - venku. Těšil jsem se na pivo, ale to byl jen zlý sen. Vyzkoušeli jsme hotelovou kuchyni, ale na vylepšení chuti jsme vyrazili do ulic.

V diskusi 0 příspěvků G. W. Pollak
Zürich

Luxor, Karnak, Théby a Údolí králů

09.10.2007

Odměnou za útrapy cesty je nám již první návštěva grandiózního komplexu perfektně zachovalých reprezentačních budov a chrámů. Procházíme impozantní halou o 134 sloupech, z nichž některé mají až 10 metrů v obvodu, obdivujeme 18-ti metrové sochy Ramesse II, ještě vyšší monolitické obelisky, a alej, kdysi přes tři kilometry dlouhou, vroubenou sfingami - to je Karnak, královské sídlo několika desítek dynastií.

V diskusi 0 příspěvků G. W. Pollak
Zürich

Za poznáním do Egypta

28.09.2007

Působí i na Vás Egypt, palmy a pyramidy magickým způsobem? Tak je právě teď nejvýhodnější doba splnit si svůj dávný sen. Politická situace je v Egyptě asi tak stabilní jako v Česku a nebezpečí terorismu není dnes nikde mimo Evropu tak malé jako právě v Egyptě. Přesto je vojsko a policie omniprezentní.

V diskusi 0 příspěvků G. W. Pollak
Zürich

Thutmose III. - Egypt

24.01.2007

Thutmose III. byl bezesporu nejmocnějším panovníkem 18. dynastie. Byl synem Thutmose II. a konkubíny Eset. Než se stal oním mocným vládcem musel ale prožít příběh, který je spjat s královnou Hatšepsut. V době smrti svého otce byl totiž ještě malým chlapcem a jeho nevlastní matka a královská manželka Thutmose II. se nechtěla vzdát svého postavení a moci.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Pomsta mrtvých - Egypt, Polsko

02.01.2007

Čekali byste, že má něco společného egyptské Údolí králů a polský Wawel? Asi ne. Rozdělují je nejen tisíce let v čase, ale i kontinenty. A přece obě tato místa spojuje velmi podobný a tragický osud těch, kdo narušili hroby panovníků.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Údolí králů - hrobky z období Nové říše - Egypt

27.12.2006

Egypťané věřili, že na pahorku Al-Qurn neboli Roh, který má tvar pyramidy a ční nad Údolím králů, žije hadí bohyně Meresger - ta, která miluje mlčení a která údolí ochraňuje a hlídá. Pro jistotu ale bylo pohřebiště rovněž střeženo zvláštní "policií".

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Memnonovy kolosy - Théby, Egypt

12.10.2006

Dvě ohromné sochy Amenhotepa III. v Thébách se staly pravděpodobně nejstaršími turistickými atrakcemi na zemi. Vždyť už v antických dobách starých Řeků a Římanů se zvláště severní socha stala oblíbeným cílem k návštěvě. Věhlasu se jí dostalo proto, že ji kdosi slyšel, jak při východu slunce "zpívá".

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Egyptské obelisky

27.09.2006

Obelisky stávaly před chrámy a představovaly "benben", posvátný sluneční symbol. Na vrcholu bývaly zakončeny malou pyramidou, která byla často pozlacená. Když slunce ozářilo pyramidu, bůh vystoupil do svého chrámu.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Králové Egypta

14.09.2006

Slovem faraón se panovníci Egypta začali nazývat až od 22. dynastie. Původně to bylo označení pro královský palác a teprve od dob Nové říše se jím začal nazývat sám panovník.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Královské koruny - Egypt

12.09.2006

Dříve než byl Egypt sjednocen, skládal se ze dvou samostatných zemí. Egypťané na to nikdy nezapomněli, a proto se jejich vládce nazýval králem Horního a Dolního Egypta. Panovník měl výsadní postavení. Byl považován za potomka boha slunce Ré. Když dosedl na trůn a ozdobil se znaky královské moci, vstoupil do něho duch boha Hóra a učinil jej bohem na zemi.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Sfinga - Egypt

16.08.2006

Traduje se, že když koncem 18. století dorazili do Gízy Napoleonovi vojáci, účastníci velké vojenské výpravy do Egypta, tak si z nosu sfingy udělali terč pro svá děla a zničili tvář té úžasné sochy.

V diskusi 0 příspěvků Lumír Pecold

Ženy vládkyně v muslimském světě II.

14.03.2004

Při druhém mnohem dramatičtějším vyprávění o muslimských vládkyních se musíme přenést do doby křižáckých výprav, kdy se v Egyptě po smrti slavného vojevůdce Saláhuddína dostává k moci nová dynastie mamlúků, vzniklá z tureckých otroků. Příběh první muslimské vládkyně byl sice tragický, ale jistě velmi zajímavý. Tento druhý příběh je neméně zajímavý, i když jeho hrdinka vládla mnohem kratší dobu než její předchůdkyně v Indii.

V diskusi 0 příspěvků Tomáš Sadílek

Barevný kaňon na Sinajském poloostrově

21.09.2003

Město Dahab na břehu Akabského zálivu je nevelké arabské městečko, plné obchodů se suvenýry - koberci, tepanými talíři, vodními dýmkami, taškami a nejrůznějšími ozdobnými předměty z velbloudí kůže. A hlavně neodbytnými obchodníky, kteří lákají a někdy doslova vtahují zákazníky do svých krámků.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Sinajský poloostrov - biblická země beduínů, pouště a hor

06.05.2003

Soumrak přišel velice rychle. Než autobus dojel z městečka Sharm El Sheikh na samém jihu Sinaje přes poušť na úpatí hor, uplynuly více než tři hodiny, během kterých jsme se ještě stačili zastavit na několik sklenek silného čaje v malém táboře beduínů. Následovaly ještě dvě nucené zastávky s kontrolami pasů na horské silnici, přehrazené napůl barely s pískem. Až tady u vojenských stanic, kde nechybí betonové věžičky a pytle s pískem, nebo i pojízdné kovové štíty, ze kterých čouhají namířené hlavně samopalů, si turista uvědomuje, jak se Egypťané snaží zajistit jejich bezpečnost.

V diskusi 0 příspěvků Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Egyptské Západní oázy

04.03.2002

Jak je všeobecně známo, Nil je nejdelší řekou nejen Afriky, ale celého světa. Spolu s Kagerou (která pramení na území Rwandy a sama měří 850 km) tvoří tok dlouhý 6671 km - a jeho povodí je větší než čtvrtina Evropy, měří 2,87 mil. km2. Zemědělsky obdělávané aluvium Nilu je dlouhé okolo 2000 km, v jižní části Egypta je široké 1-3 km, v severní části 20-25 km, v nejširší partii - v deltě Nilu - je široké až 200 km. Samotná delta Nilu zaujímá plochu 24 tisíce km2 (což je bezmála rovno velikosti Moravy).

V diskusi 0 příspěvků Jiří Lazebníček
Zeměpisné sdružení

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress