Hlavní stránka

Za poznáním do Egypta

(28.09.2007)

Působí i na Vás Egypt, palmy a pyramidy magickým způsobem? Tak je právě teď nejvýhodnější doba splnit si svůj dávný sen. Politická situace je v Egyptě asi tak stabilní jako v Česku a nebezpečí terorismu není dnes nikde mimo Evropu tak malé jako právě v Egyptě. Přesto je vojsko a policie omniprezentní.

Cestovní kanceláře se přímo podbízejí výhodnými nabídkami, jak programově tak i cenově. Týden v Egyptě od 9000 Kč není výjimkou. Stačí se rozhodnout jestli se chcete výlučně slunit a potápět v Hurghadě, Sharm-el-Scheikhu nebo se vydat na náročnou cestu Egyptem za dávnověkem, nebo snad nejlepší je zkombinovat obojí. Poslední varianta se zdá na první pohled logická, ale je z důvodů velkých vzdáleností časově náročná na úkor obsahu cesty. My jsme se rozhodli vidět za týden co nejvíce a tak jsme vybrali cestovní kancelář s vlastním průvodcem-egyptologem. Dotyčný byl garantem hlubokých znalostí památek a neproblematického styku s obyvatelstvem, dopravou a zvyklostmi.

Tři stádia prázdninové zástavby: hotel ve výstavbě, ruinách a v provozu….

Z Prahy do Egypta - jak to kdysi doporučoval pan Kristán? "...listy palem ševelejí v mírném vánku , servíruje se voňavá káva, ceny mírné, servis vlídný..."

Noční let s ČSA do Káhiry je časově výhodný, ale následný pouštní transfer autobusem do Hurghády byl úplně ztracený čas a únavu z cesty nezatajuji. Naše první stanice na cestě Egyptem je Hurghada - třicetikilometrová prázdninová retorta z betonu - ráj pro potápěče a milovníky masového turizmu. Na pobřeží se střídají právě dokončené velkohotely s nedostavěnými a nebo se již rozpadajícími komplexy. Za nimi je už jen poušť plná odpadků.

Po krátkém odpočinku ve velmi slušném prázdninovém hotelovém komplexu jsme zjistili, že takhle poznávací cesta nevypadá a vydali jsme se s místním průvodcem na delší výlet, na vlastní pěst do Luxoru a dále do Asuánu. Za úsvitu vyrážíme na cestu pouští jedním ze stovky autobusů. Nekončící kolona je doprovázena armádou, jinak se zde cestovat nedá a ani nesmí - ráno tam, večer zpět. Při důkladnější prověrce opravdové připravenosti naší ochranky je trochu skepse na místě - výzbroj a outfit vojáků není právě brilantní.

Všude přítomná armáda a špína kontrastuje s luxusem

Řidiči autobusů se předhánějí v krkolomném předjíždění, abychom po dvou hodinách stáli všichni svorně v oáze na půli cesty a popíjíme čaj nebo kávu. Řidiči dostanou vydatně najíst, napít a zase se čeká . Do našeho prvního cíle nás čekají ještě dobře dvě hodiny cesty...

Všechny díly reportáže:
1. Za poznáním do Egypta
2. Luxor, Karnak, Théby a Údolí králů
3. Asuán
4. Zpět do Káhiry

Související články:
Údolí králů - hrobky z období Nové říše - Egypt
Memnonovy kolosy - Théby, Egypt
Králové Egypta

 


 

G. W. Pollak
Zürich

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress