Hlavní stránka

Úžasný podmořský ekosystém nabízí sinajský Sharm El Sheikh

(20.05.2008)

Na počátku 20. století na jihu Sinajského poloostrova vyrostla nejdříve malá rybářská vesnice, později pak strategická základna egyptského námořnictva. Koncem 20. století se z neznámé vsi stalo druhé nejvýznamnější středisko oddychového cestovního ruchu Egyptské arabské republiky (Gumhúríjat Misr al-Arabíja).

V současnosti je hlavním zdrojem místních příjmů příliv turistů, zejména z Evropy. Jim se zde nabízí vysoký standard ubytování i služeb. Při velmi pěkné pláži v zátoce Naama Bay byly postaveny moderní hotely s několika hvězdičkami (*** - *****) s pestrou paletou nabízených služeb jako je např. cesta na velbloudu při západu Slunce, noční výstup na Mojžíšovu horu s návštěvou kláštera sv. Kateřiny, výlet do Barevného kaňonu, pouštní safari, lodní výlet do národního parku Ras Mohamed asi 30 kilometrů na samý jih Sinaje či na od Sharm el Sheikhu východně ležící Tiran Island. Můžete povečeřet v beduínské vesnici v typických stanech s místními beduíny, ale pokud si jejich společnost nepřejete, pak jsou připraveni občerstvit Vás vybranými lahůdkami (např. z mořských plodů) podél již výše zmíněné zátoky Naama Bay v řadě velmi dobrých restaurací. Pokud toužíte po sportovním vyžití, není problém. Můžete zde provozovat mnohé vodní sporty či si zajít zahrát tenis nebo golf na zdejší "green", ač se nacházíte na okraji pouště s typickou vyprahlou půdou. I procházka po pobřežní promenádě Vám jistě udělá radost, zejména po dobré večeři. Samozřejmě že jste v arabském prostoru a tak při nákupu suvenírů je bezpodmínečně nutné smlouvání, abyste neurazili místní ochotné prodavače čehokoliv (stejně i při desetině původní ceny ještě na Vás vydělají). A po ránu je nejpříjemnější buď lenošení a "chytání bronzu" na písečné pláži, či ještě mnohem atraktivnější potápění nebo "jen" šnorchlování v křišťálově čisté vodě (nikde vůkol není zdroj znečištění jako např. průmyslové závody či přitékající řeky - jste na okraji vyprahlé pouště a jak známo, Egypťané zrovna neoplývají touhou pracovat, tedy i vytvářet odpady)!

Kouzlem přírodní scenérie je, že zdejší horský masiv plynule přechází do snad "ironem modře zbarveného" moře a korálového útesu s množstvím živých korálů a více než tisícem druhů většinou chráněných živočichů (houby, měkkýši, želvy zelené, karety, kožatky velké, ale i úžasní delfíni). Počasí je zde stálé, bez srážek a mraků. V zimě (listopad-březen) se teploty vzduchu pohybují mezi 22-35 stupni Celsia, v létě (duben-říjen) dosahuje vzduch teplot mezi 25-45 stupni Celsia. Rudé moře má teplotu vody mezi 21-28 stupni Celsia podle období. V Sheikhu jsou také sirné lázně s vynikajícími léčivými účinky na kožní a revmatické choroby.

Sharm El Sheikh - Sonesta Club

Sharm el Sheikh bývá občas také nazýván "Mírovým městem", protože se zde v nedávné minulosti konala řada mírových konferencí a byly zde podepsány mírové smlouvy mezi Egyptem a Izraelem. Izrael během několika válek ve druhé polovině 20. století místo několikrát obsadil, aby se poté odtud i z celé Sinaje stáhl a vystřídaly ho mírové jednotky OSN (až do roku 1982).

Sharm el Sheikh se dělí na dvě části. Přístav a "beduínské město" jsou na jihu, moderní hotelové komplexy s téměř 90 hotely se nacházejí asi 7 kilometrů na sever. Severně od centra se nachází i největší sinajské letiště Ophira International Airport a na sever od něj část zvaná Nabq Bay. Již asijský, ale egyptský Sharm el Sheikh je nejrychleji rostoucím střediskem cestovního ruchu v zemi. Je klidnější a levnější než známější starší africká Hurgada. Snad nevýhodou je poměrně velká vzdálenost od typických egyptských památek jako jsou pyramidy v Gíze, desetimilionová Káhira či na opačné straně ležící Údolí králů, antický Luxor či stále více atraktivnější Asuán s nedalekým Abú Simbelem. Ale i tam se dá odletěl na fakultativní výlet ze zdejšího letiště (výlety pořádají místní cestovní kanceláře a nabídka je téměř v každé hotelové recepci).

Rudé moře

Po nezdařeném "Dakaru 2008" se nabízí možnost zopakování dálkové Ralley podobně jako se již stalo v roce 2003, kdy právě v Sheikhu skončil závod Paris-Dakar (název je natolik tradiční, že je nevýznamné, kde závod začíná a kde končí).

Perutin

Ras Mohamed, o kterém jsem se již výše zmínil, je nejhezčím z pěti sinajských národních parků s nejúžasnějšími korálovými útesy Rudého moře a svým nenapodobitelným ekosystémem. Nejznámějšími jsou Žraločí útesy a útes Yolanda. Názvy jsou jasné. První díky svým zde žijícím predátorům, druhý dostal název podle nákladní lodě, která zde v roce 1981 ztroskotala. Takže pokud se rádi potápíte, nemůžete si vybrat lepší destinaci než jakou je Sharm el Sheikh v Egyptě.

Související články:
Barevný kaňon na Sinajském poloostrově
Sinajský poloostrov - biblická země beduínů, pouště a hor


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress