Hlavní stránka

Asuán

(16.10.2007)

Asuán, klidné, Nubijci poznamenané město nás vítá za tmy, ale život v ulicích se teprve rozbíhá. Přes citelné ochlazení vysedávají kuřáci vodní fajky - šíšy - venku. Těšil jsem se na pivo, ale to byl jen zlý sen. Vyzkoušeli jsme hotelovou kuchyni, ale na vylepšení chuti jsme vyrazili do ulic.

Jinak než v Luxoru a Káhiře, jsou cizinci v Assuánu spíše raritou. Ubytování bez topení jsme přežili a jako první jsme ráno museli zhlédnout gigantickou stavbu socializmu. Na rozdíl od našeho průvodce známe neblahý vliv přehrady na ekologii a o těch 300 potopených nenahraditelných památkách ani nemluvě. Nad Nilem v kopcích rozeznáváme knížecí hroby 12. dynastie Saremput.

…parníkem po Nilu se dají navštívit i jinak nepřístupné památky

Na poloostrůvek před přehradou se dostáváme bárkou v doprovodu armády. Vojáci povykují na naše manželky a jako ochranka moc nevypadají. Překrásný chrám Kalebsha byl ruským veledílem zatopen, posléze pod vodou rozřezán na 20 tunové bloky a transportován z místa, které bylo ca. 38 km vzdálené. Znovu postavený chrám je z venku i zevnitř svědkem vyspělé architektury a umělecké zručnosti egypt'anů pod řecko římskou nadvládou. Původní strop svatyně chrání vzácné fresky, zachovalé sochy. Letohrádek Trianon vnímáme celým povrchem těla, nebýt všude přítomných a dotěrných "bakšišáků".

Na blízkém ostrově Agiliki je Philae - znovu vystavěná svátost Ossiris a Isis. Philae a chrám Hator je klenot, povstalý doslova z bahna. Po zaplavení areálu 500 metrů za nynějším ostrovem se zdálo, že zmizí na věky. 

Nejprve bylo nutno stavbu ohradit a vodu částečně odpumpuvat, pod vodou antickou stavbu rozebrali a bloky očistili od 25 000 tun bahna. Nyní stojí Hator, egyptsko - řecký komplex, zase na slunci. Pahorek vroubící kolonáda se vyznačuje téměř neporušenou výzdobou, portál pilonu je monumentalní a jeho hluboký reliéf výzdoby nám neobyčejnou krásou bere dech.

Návštěva třista kilometrů vzdáleného Abu simbel není v našich časových možnostech - oba chrámy ale známe ze stovek poutačů vylepených po celém Egyptě...Chrámy Ramssese a jeho manželky se ocitly pod hladinou přehrady a po rozřezání na obrovské kamenné bloky jsou vystavěny na novém neautentickém místě.

Lodičkou se vracíme na pevninu a procházíme trhem směrem na nádraží... Jen žádný stres - odjezd je až za dvacet minut. Po několikahodinové jízdě vlakem na nás v Luxoru čeká autobus.

Všechny díly reportáže:
1. Za poznáním do Egypta
2. Luxor, Karnak, Théby a Údolí králů
3. Asuán
4. Zpět do Káhiry

Související články:
Údolí králů - hrobky z období Nové říše - Egypt
Memnonovy kolosy - Théby, Egypt
Králové Egypta

 


 

G. W. Pollak
Zürich

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress