Hlavní stránka

Plavba z Puerto Montt do Vina Del Mar a Valparaisa

(07.06.2005)

Po mém návratu z cest po Jižní Americe, jsem strávil další dva týdny v chilském přístavu Puerto Montt, na lodi, se kterou jsem na tento kontinent doplul z Nového Zélandu. Čas plavby na sever, podél pobřeží všech tří Amerik se blížil a my jsme na lodi Volpaia ještě dělali poslední důležité práce. Nadešel čas loučení s našimi chilskými kamarády, kteří k nám byli moc hodní a pohostinní.

15. února 2005 jsme se po pár nocích plných oslav vypravili na sever podél pobřeží Jižní Ameriky. První den nám počasí bohužel nepřálo. No, jak se to vezme. Bylo úplně jasno, svítilo slunce a teplota se pohybovala kolem 25 stupňů. Bohužel vítr nefoukal žádný, což pro jachtaření nejsou zrovna nejlepší podmínky. První den a noc jsme tedy pluli na motor a nechali se houpat vlídnými vlnami otevřeného Pacifiku. Jen občas nám v průběhu plavby do dalšího přístavu foukal alespoň slabý vítr a tak jsme neradi a často museli používat motor. Někdy jsme měli štěstí a Neptun nám dopřál trochu plachtění. Vždy to ale bylo se slabým větrem vanoucím zezadu. Při takových podmínkách se jachta hodně houpe ze strany na stranu, diky čemuž sebou také házejí plachty, což je dosti hlučné. Někdy to zní jako švihající bič. To plachtám určitě neprospívá a našemu spánku už vůbec ne. Bylo to ale lepší, než ten smradlavý motor. Také nám něco kouslo do naší návnady, kterou za sebou vždy táhneme. Bohužel to byl ale planý poplach. Nic se na naši falešnou chobotničku nechytilo.

Chvíle odpočinku na lodi

První etapa plavby utekla velice rychle a my jsme se po necelých čtyřech dnech ocitli v malém přístavu nedaleko města Vina Del Mar. Za 92 hodin plavby jsme pokořili 654 námořních mil, což je 353 km. Není to nijak rychlé, ale my nikam nespěcháme a za slabého větru se prostě nedá nic jiného dělat.

Hrátky za plavby na lodi

Zastavka ve Vina Del Mar a Valparaisu
(19. únor - 23. únor 2005)

Vina Del Mar se nachází ve střední části Chile, kde žije 75% veškerého obyvatelstva této dlouhé země, která je roztažena na 4300 kilometrech, podél západního pobřeží Jižní Ameriky. Podnebí ve střední části Chile je velice příjemné a podobá se tomu ve Středozemí. Velice dobře se zde daří vinné révě, ze které se vyrábí světoznámé a výborné chilské víno. Třetina obyvatel této části Chile žije v hlavním městě Santiagu, které je jen 130 km na západ od pobřeží. Vina Del Mar, nejoblíbenější letovisko Chile, je někdy přezdívané "zahradní městečko", díky udržovaným parkům s mnoha zatravněnými plochami. Město je známé převážně pro své pláže, ale slouží i jako prosperující obchodní centrum. Mnoho zámožných obyvatel všech koutů Chile, ale i jiných zemí Jižní Ameriky, si právě tady kupují letní vily, či tady rovnou trvale žijí.

Valparaiso

Spolu se sousedícím Valparaisem, druhým největším městem Chile, přezdívaným "Perla Pacifiku", mají tyto dvě pobřežní města 800 tisíc obyvatel. Malebné části města s klikatými uličkami a architekturou 19-tého století dávají Valparaisu útulný charakter. Zato přístavní část města moc čistá či útulná není. Před vybudováním panamského průplavu bylo Valparaiso nejdůležitějším přístavem na západním pobřeží jižní a střední Ameriky. Po vybudování průplavu a snížení dolování chilského ledku (dusičnan pro hnojivo) na severu země, který byl z Valparaisa exportován mnoha loděmi chilské flotily, důležitost Valparaisa jako přístavu zanikla.

Valparaiso

Stejně jako v Puerto Montt, tak i v jachtařském klubu Higuerillas ve Vina Del Mar nás uvítali velice vřele. Dokonce jsme za přístav, vodu a elektriku nemuseli platit, což je nevídané a ani jeden z nás to ještě nikde nezažil. Bylo to jako v pohádce. Při příležitosti této zastávky jsme v nedalekém městečku Isla Negra navštívili bydliště Pabla Nerudy. Dům, který teď již slouží jen jako muzeum, se nachází na kamenném pobřeží, kde známý chilský prozaik žil jen krátce před svou smrtí. Tam si také pročítal dílo českého spisovatele Jana Nerudy, jehož velice ctil a po kterém si proto zvolil pseudonym.

Valparaiso - šachisti

Po čtyřdenní plavbě nám tato zastávka přišla vhod. Po této malé kulturní vložce jsme si pěkně odpočinuli serfováním a poleháváním na pláži. Čas ale utíkal a my jsme museli plout dál. Rychlé rozloučení s našimi kamarády z jachtařského klubu a odvázáni lan započalo další etapu do města Iquique na severu Chile.

Stopem přes tři oceány 1

Stopem přes tři oceány 2

Stopem přes tři oceány 3

Stopem přes tři oceány 4

Stopem přes tři oceány 5

Stopem přes tři oceány 6

Stopem přes tři oceány 7

Stopem přes tři oceány 8

Stopem přes tři oceány 9

Stopem přes tři oceány 10

Stopem přes tři oceány 11

Stopem přes tři oceány 12

Stopem přes tři oceány 13

Stopem přes tři oceány 14

Stopem přes tři oceány 15

Stopem přes tři oceány 16


 

Martin Duda

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
16:55 25.09.renata vozobulova rejnok  
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress