Hlavní stránka

Chile

Anglický název: Chile, leží na kontinentu 'Jižní Amerika'
 

Cestovní formality:

(Informace z roku 2000)
Vízum:  není třeba
Velvyslanectví: 
Embajada de la República Checa
Av. El Golf 254
Las Condes
Santiago de Chile
Chile

Poštovní adresa:
Casilla 217-10
Santiago de Chile
Republic of Chile
Tel: 00562/2321066,2311910
Fax: 00562/2320707
E-mail: santiago@embassy.mzv.cz

Další informace o státě 'Chile' na www.ingema.net

Ostatní:

Časový posun:
-6 hod. v době letního času
-4 hod. v době zimního času
 

Druhá Země na obzoru? No…

01.12.2012

Astronomové objevili planetu, na které by mohl existovat mimozemský život. Nachází se prý jen 42 světelných let od nás, což je z vesmírného hlediska "za rohem" a podle vědců jsou na ní zatím nejpodobnější podmínky jako na naší planetě Zemi.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Druhé největší aerolinky na světě - jihoamerické LATAM

19.07.2012

Letecká společnost LAN Airlines z Chile dokončila převzetí svého brazilského konkurenta TAM. Fúzí dne 22.6.2012 vznikly druhé největší aerolinky na světě (podle tržní kapitalizace) za Air China. Nová společnost ponese jméno LATAM Airlines Group.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Patagonie

28.02.2007

Jméno Patagonie zavedli Evropané, když místní indiány nazvali PATAGONAS (velké tlapy), protože ti si v zimě obouvali velké kožešinové mokasíny.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Torres del Paine - Chile

28.12.2006

Navštívil jsem všechny země světa a také kolonie a v nich téměř všechny provincie nebo kraje. Mnohé se mi líbily, některými jsem byl nadšen, ale když je zpětně hodnotím, jenom jedno místo na světě je pro mne nejkrásnější a to je chilský národní park Torres del Paine.

V diskusi 0 příspěvků Miroslav Šnejdar
Zeměpisné sdružení

Národní park Torres del Paine a další parky jihu Chile, Punta Arenas

21.12.2006

Parque Nacional Torres del Paine patří mezi nejznámější a nejvýznamnější v Jižní Americe. Založen byl v roce 1959.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Tierra del Fuego - Ohňová země

08.09.2005

Ohňová země byla dříve nazývána Kouřová země podle ohňů původních indiánských kmenů. Ohniště mimo jiné sloužilo i k předávání informací o nebezpečí, např. varovalo lodě před zrádnými útesy.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Plavba z Iquique na Galapágy (5.3. – 16.3. 2005)

21.06.2005

Bez větru, se staženými plachtami a s motorem v chodu jsme vypluli na severo-západ ke Galapágám, které leží na rovníku. Obloha byla bez mráčku, což signalizovalo další horké dny.

V diskusi 0 příspěvků Martin Duda

Plavba z Vina Del Mar do Iquique

14.06.2005

Kolem poledne 24. února, dalšího slunečného dne, jsme vypluli z přístavu Hiquerillas směrem na sever do města Iquique. Již dlouho jsme neviděli déšť a asi dlouho neuvidíme, poněvadž sever Chile je velice suchý. První noc plavby byla kouzelná. Měsíc nám svítil na cestu a nebe plné hvězd nám znovu připomnělo proč je plachtění v noci, pod magickou oblohou, tak krásné.

V diskusi 0 příspěvků Martin Duda

Plavba z Puerto Montt do Vina Del Mar a Valparaisa

07.06.2005

Po mém návratu z cest po Jižní Americe, jsem strávil další dva týdny v chilském přístavu Puerto Montt, na lodi, se kterou jsem na tento kontinent doplul z Nového Zélandu. Čas plavby na sever, podél pobřeží všech tří Amerik se blížil a my jsme na lodi Volpaia ještě dělali poslední důležité práce. Nadešel čas loučení s našimi chilskými kamarády, kteří k nám byli moc hodní a pohostinní.

V diskusi 1 příspěvek Martin Duda

Plavba z Nového Zélandu do Chile na lodi Volpaie V.

25.04.2005

Neuvěřitelná věc se nám stala kolem 19:30. Zrovna jsme jako surfař sjížděli 9-ti metrovou vlnu, když se dvacet metrů od nás na pravoboku objevily dvě kosatky, které surfovaly ve stejné vlně. Objevily se na hladině a ukázaly nám svá ladná po hladině klouzající, elegantní těla. Jejich hřbetní ploutve se ve větru trochu ohnuly, ale to už se zase rychle ztratily pod hladinu.

V diskusi 0 příspěvků Martin Duda

Plavba z Nového Zélandu do Chile na lodi Volpaie IV.

20.04.2005

Jeden z mých kamarádu se mně ptal, jak člověk jde na velkou uprostřed oceánu, kde si vlny s lodí dělají co chtějí. No není to lehké, ale člověk nějak začne a postupně si tu svou techniku zdokonalí natolik, že to ke konci plavby již není problém.

V diskusi 0 příspěvků Martin Duda

Plavba z Nového Zélandu do Chile na lodi Volpaie III.

19.04.2005

Na začátku mé cesty kolem světa, v Krkonoších před pár týdny jsem neměl tušení, že čas kdy můj nejbližší kontinent bude Antarktida je tak blízko. Z jedněch kalhot a jedné bundy se pomalu staly dvě bundy a troje kalhoty, rukavice, čepice, dva páry ponožek, gumáky a teplý čaj. Na hlídku jsem nosil manšestráky, šusťáky a nepromokavé kalhoty spolu s termo-tričkem, svetrem a dvěma bundami. Naštěstí jsme všichni vyfasovali jednu nepromokavou, jachtařskou soupravu, která výborně čelila větru, dešti i náhodným vlnám, které se někdy přehnaly přes palubu.

V diskusi 0 příspěvků Martin Duda

Plavba z Nového Zélandu do Chile na lodi Volpaie II.

15.04.2005

Po zbytek prvního dne nedaleko od nás plul Darwin Sound, jachta s francouzskou posádkou, která také mířila do Chile. Právě oni nám budou společností po celé dva týdny plavby.Další příjemnou společností, která nás bude každý den navštěvovat jsou albatrosi.

V diskusi 0 příspěvků Martin Duda

Plavba z Nového Zélandu do Chile na lodi Volpaie I.

12.04.2005

Již je to pár dní co jsme připluli do města Puerto Montt na 42 rovnoběžce v jižní části Chile. První dojmy z Chile byly skvělé. Člověk si z moře nejdříve všimne bujné a rozmanité fauny.   Po pár dnech už vím proč je vše tak zelené. Neustále prší. Vraťme se ale na začátek.

V diskusi 0 příspěvků Martin Duda

Lamy

20.05.2001

Tito velbloudům příbuzní přežvýkaví sudokopytníci Jižní Ameriky obývají ve velké míře vysočiny Kordiller v Chile, Peru a Bolívii, nejlépe se jim daří ve studených krajích nebo ve výškách okolo 4-5 tisíc m.n.m.. Jejich tělo je porostlé hustou vlnitou srstí. Na dlouhém a štíhlém krku je dozadu stlačená hlava s protáhlými boltci, velkýma očima a ostrým čenichem. Lama byla velmi důležitým zvířetem pro Andské kultury a pro obyvatele altiplána je důležitá i dnes.

V diskusi 0 příspěvků Lída Puldová

V království mědi

20.05.2001

Hlavní město nejsevernějšího chilského regionu Arica dělí zhruba deset hodin jízdy autobusem od města Calama. Odtud už je to blízko do Chuquicamata, povrchového lomu na měď, podílejícího se 17 procenty na celosvětové těžbě. Od roku 1976 je vlastníkem těžební společnosti národní organizace Codelco (Corporación del Cobre de Chile). Blízkost Chuqui, jak se dolu krátce říká, ovlivnila silně život Calamy; všude je pohyb, ruch, obchody plné zboží a lidí.

V diskusi 0 příspěvků Lída Puldová

Plavba chilskými fjordy

19.05.2001

Slavná silnice panamericana, tvořící špejli, na které jsou napíchnuty oba dva americké kontinenty, končí v chilském městě Puerto Montt. Dále k jihu, do oblasti patagonských národních parků, se nepohodlně pokračuje džípem po šotolinové cestě Carretera Austral až do městečka Coyhaique, odkud se Andy musejí objíždět argentinskou stranou. Letecké společnosti jako Lan Chile anebo Nacional sice nabízejí z Puerta Montt každodenní spojení s oblastí Magalhaesova průlivu, ale zajímavější variantou je cesta po moři, podél chilských fjordů.

V diskusi 0 příspěvků Lída Puldová

Chilský itinerář

18.05.2001

Chile je krásná a geograficky velmi rozdílná země. Díky tomu, že se táhne podél poledníku, tak nabízí velmi široká rozpětí krajinných celků. Nabízím vám zde pro orientaci dva základní itineráře nejdůležitějších míst.

V diskusi 0 příspěvků Lída Puldová

Chilské víno

15.05.2001

Chilská vína, jak červené tinto, tak i bílé blanco, jsou bez nadsázky výborná a bývají srovnávána s nejlepšími světovými značkami.

V diskusi 0 příspěvků Lída Puldová

Poznávání Chile

15.05.2001

Chile, ohraničená Pacifikem na západě a vysokým pohořím And na východě, se táhne v úzkém pásu od žluté pouště Atacama přes střední jezerní oblast se zasněženými sopkami až k ledovcové Patagonii. K jejímu území patří i množství ostrovů a ostrůvků, z nichž nejproslulejší jsou Ohňová země, Velikonoční ostrov, Ostrovy Juana Fernándeze (na jednom z nich žil po určitou dobu Alexander Selkirk, předchůdce Robinsona Crusoa) a ostrov Hannover, kde se podle fantazie Julese Verna odehrál děj románu "Dva roky prázdnin". Faktem je, že kdyby si slavný spisovatel tenkrát dal práci a pustý a studený ostrov navštívil, nikdy by na něj ubohé chlapce neposlal.

V diskusi 1 příspěvek Lída Puldová

Španělština v Chile

10.05.2001

V celé Chile se jednotně mluví španělštinou a ostatní řeči jsou, obecně řečeno, pomíjeny. Vždyť proč se také učit ostatní jazyky, když celý obrovitý kontinent Jižní Ameriky (s výjimkou Brazílie, Guayán a Surinamu) mluví španělsky? A tak se stane, že i ve velkých cestovních kancelářích či u zastoupení leteckých společností se najde opravdu málokdo, kdo by znal angličtinu.

V diskusi 0 příspěvků Lída Puldová

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress