Hlavní stránka

Plavba z Nového Zélandu do Chile na lodi Volpaie I.

(12.04.2005)

Již je to pár dní co jsme připluli do města Puerto Montt na 42 rovnoběžce v jižní části Chile. První dojmy z Chile byly skvělé. Člověk si z moře nejdříve všimne bujné a rozmanité fauny.   Po pár dnech už vím proč je vše tak zelené. Neustále prší. Vraťme se ale na začátek.

Den před plavbou jsme ještě dělali poslední úpravy, hodně balení, uvazování věcí, aby je při plavbě voda neodnesla, atd. Kapitán ještě nakoupil potraviny za $6000, takže si umíte představit jak výborně jsme si po cestě jedli.

Ráno 17. listopadu jsme udělali poslední úpravy a kolem poledne jsme po důkladné celní prohlídce odrazili od mola směrem na východ. Měli jsme před sebou 5000 námořních mil bez přestávky a skoro měsíc plavby. Nikam jsme nespěchali a pomalu jsme si začali zvykat na malé prostory, které se na měsíc stanou naším plovoucím domovem. Počasí se nám také vydařilo. Sluneční paprsky, prosvítající mezi několika mráčky, nám neustále připomínalo blížící se léto. Při vyplouvání z obrovského zálivu jsme ještě minuli tanker, který mířil do největšího přístavu Nového Zélandu, Aucklandu, který jsme právě opustili a po chvíli jsme už cítili zvětšující se vlny a otevřené moře.

Po prvním obědě naší plavby jsme už byli venku ze zálivu a užívali jsme si tepla, které nám slunce a výborně situovaná ozónová díra poskytovaly. Patnáct uzlů větru vanoucího ze západu tedy na záď lodi, bylo také příjemné. Najednou se na hladině objevila ploutev, pak druhá, třetí, čtvrtá a mířily k přídi lodi. Nakonec se na nás připlulo podívat asi deset delfínů, aby se s námi před dlouhou plavbou ještě rozloučili. Svižně a ladně proplouvali před přídí, vyskakovali z vody a bleskurychle se ve vodě otáčeli. Hráli si s námi asi čtvrt hodiny. Byli jsme jim moc vděční za tak krásnou podívanou. Lepší začátek jsme si nemohli přát.

Zdraví nás delfín

V půl šesté večer jsme začali náš systém hlídek na měsíc plavby. Každý měl palubní hlídku tři hodiny a potom šest hodin přestávku. Z těch tří hodin byl každý u kormidla jen hodinu a půl. Tu další polovinu své hlídky byl jen příjemnou společností druhého člena posádky na hlídce.   Mohli jsme sice používat automatického kormidla, což Bjarni ale nemá rád, protože člověk se potom nekoncentruje na plavbu lodi a můžou se stát nepříjemné věci. Nehledě na to, že je to hlučné a ostatním se špatně spí. S posádkou šesti lidí nebyl problém mít neustále někoho u kormidla.

Šesti členná posádka ze šesti zemí byla další příjemnou částí plavby. Kapitán Bjarni pracuje na Volpaie již 2 roky. Vyrostl nedaleko Halifaxu, v Kanadě na pobřeží Atlantiku. Po vystudování inženýrství mechaniky a několika námořních titulů zaujal ve svých třiceti třech letech post kapitána na Volpaie registrované ve Švýcarsku. Další člen posádky je Werner (33 let), který pochází z Kapského města v Jihoafrické Republice. Život na pobřeží, vystudování námořní akademie v Anglii a touha po dobrodružství to vše v jeho případě vyústilo v práci a cestování právě na této lodi. Sally je z anglického Liverpoolu, ve dvaceti pěti letech opustila své rodné město a již deset let pracuje jako posádka na nejrůznějších jachtách po celém světě.   Práce na jedné jachtě pro ni právě skončila a Bjarni ji dal práci na Volpaie. Sedmnáctiletý Curtis přerušil své středoškolské studium, aby se na šest měsíců stal posádkou této 21-metrové jachty. Po ukončení této plavby do Chile se do školy vrací. Alec pochází ze Saint Tropez na francouzském pobřeží Středozemního moře, kde pracuje jako kapitán závodní jachty. Za čtyřicet sedm let toho hodně odplachtil a mezi tím stihl dokonce udělat tři děti.   Šestého člena posádky jsem tvořil já, Martin z Krkonoš.

Stopem přes tři oceány 1

Stopem přes tři oceány 2

Stopem přes tři oceány 3

Stopem přes tři oceány 4

Stopem přes tři oceány 5

Stopem přes tři oceány 6

Stopem přes tři oceány 7

Stopem přes tři oceány 8

Stopem přes tři oceány 9

Stopem přes tři oceány 10

Stopem přes tři oceány 11


 

Martin Duda

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress