Hlavní stránka

Evropa všeobecně

Anglický název: Europe, leží na kontinentu 'Evropa'
 

Další informace o státě 'Evropa všeobecně' na www.ingema.net

 

Zvolte jednoho řidiče a nafoťte interiér aneb 5 tipů, na co si dát pozor při půjčování auta

20.05.2021

Spolu s postupným rušením cestovních omezení se pomalu přiblížila turistická sezona a Češi se chystají vyrazit na vytouženou letní dovolenou. Kdo si pro cestu po památkách, přírodních krásách nebo (nejen) evropských městech rozhodne půjčit auto, má nejvyšší čas pro nalezení té správné autopůjčovny. Pokud se do výběru a zjišťovaní smluvních podmínek pustíte zavčas a budete se řídit těmito pěti pravidly, můžete si ušetřit peníze, ale i problémy s úřady a policií.

V diskusi 0 příspěvků Petra Hanzlová

Kde se naladit na Vánoce? Zkuste adventní trhy bez davů

04.12.2019

S koncem listopadu se na náměstí po roce vracejí vánoční trhy, které se stávají stále oblíbenějším cestovatelským cílem. O tom vypovídají i rostoucí prodeje adventních zájezdů. Cestovní agentura Invia jich v minulém roce prodala v řádu několik set. Nejvíce Čechů míří do Drážďan či Vídně, kde mají vánoční trhy velkou tradici, první se tu konaly už v roce 1294. Své kouzlo má ale i Paříž či Krakov. Další tipy na adventní zájezdy najdete v následujícím článku. Nechte se okouzlit magickou vánoční atmosférou plnou světel, voňavého svařeného vína a místních specialit.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Faltysová

Ve čtvrtek se slaví den památek. Jaká méně známá evropská UNESCO místa byste neměli letos minout?

17.04.2019

Na čtvrtek 18. dubna připadá Mezinárodní den památek a sídel. Organizace UNESCO, střežící mimo jiné i kulturní dědictví naší planety, jej vyhlásila v roce 1982, tedy už před 37 lety. Pověstné památky Evropy ze světového seznamu, jako třeba kutnohorský chrám svaté Barbory, italské Benátky nebo londýnský Tower, už máte jistě v malíku. Co tedy letos okusit spíše ukrytá a méně známá, ale přitom kouzelná významná místa? Najdete je třeba v Turecku, Finsku, Polsku nebo poblíž Sicílie.

V diskusi 0 příspěvků Jan Nechvátal

Zimní olympijská střediska lákají lyžaře dodnes aneb Tipy, kde v Evropě nasát olympijskou atmosféru

15.02.2018

Zimní olympijské hry, největší sportovní svátek roku, byly o víkendu slavnostně zahájeny. Sportovci letos poměří své síly až v dalekém Pchjongčchangu, i evropská města ale v minulosti zimní olympiády několikrát hostila a sportovní areály jsou dodnes otevřeny turistům. Ve Francii si tak přijdou na své milovníci náročných terénů, ve Švýcarsku zastánci luxusu a v Itálii nadšenci do snowboardingu. Výběr zajímavých míst, na kterých se psala sportovní historie, vám přinášíme v následujícím článku.

V diskusi 0 příspěvků Lenka Romportlová

Velký rádce cestováním autem: zákaz kouření v Itálii a povinné dětské autosedačky po celé Evropě

30.06.2016

Ze strachu z teroristických útoků plánují letos Češi dovolenou zejména autem do evropských zemí. Na prvních příčkách zájmu jsou dle statistik společnosti Invia evropské přímořské země, konkrétně Řecko, Itálie a Chorvatsko. Řidiči si tak musí nastudovat pravidla silničního provozu nejenom v cílové destinaci, ale také v zemích, kterými projíždí.

V diskusi 0 příspěvků Aneta Sklenářová

Poznejte svět očima slavných malířů aneb 5 tipů na netradiční jarní cesty

17.05.2016

Blížící se jaro přímo volá po načerpání sil a slunečních paprsků po dlouhé zimě. Ideální jsou procházky rozkvetlou Paříží či prosluněnou Barcelonou. Pokud už vás nebaví běžné památky, podívejte se do míst, kde kdysi čerpali inspiraci největší umělci dějin. Vydejte se letos na jaře po stopách slavných malířů. Nemusíte se ale zavírat do muzeí, raději si prohlédněte jejich rodná města či místa, kde vznikaly jejich nejslavnější obrazy.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Světová letiště sázejí na elektromobilitu, testují elektrobusy i vozy bez řidiče

11.04.2016

Podíl letecké dopravy a provoz na letištích v souladu s celosvětovými trendy rychle narůstá. Letiště si uvědomují svůj vliv na životní prostředí a snaží se negativa letecké dopravy vyvažovat pořizováním ekologicky šetrných zařízení. Stále více se v provozu na letištích využívají především elektromobily. Cestující dovezou na letiště elektrobusy, a to dokonce bez řidiče, po příletu je domů rozvezou elektrotaxíky a po letištní ploše se mezitím prohánějí zaměstnanci třeba na elektroskůtrech.

V diskusi 0 příspěvků Andrea Tomanová

5 výletů pro jaro 2015: Poznejte čokoládový Londýn i van Gogha v tulipánech

26.03.2015

Ačkoliv dovolená v jarních měsících u nás zatím nemá tak velkou tradici, pro některé destinace je to nejideálnější období návštěvy. V řadě tropických zemí končí období dešťů a do období sucha je ještě daleko, takže vás zde čekají příjemné teploty a příroda v rozpuku. Pokud však nemáte čas či možnost vyjet někam dál, vsaďte na nedaleké metropole. Ona totiž i rozkvetlá a probouzející se Evropa má něco do sebe. Kam tedy utéct v nadcházejících týdnech před jarní únavou a kde čerpat energii na léto? Představíme vám tipy na nejzajímavější destinace pro jaro 2015.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Last Minute dovolená na srpen 2014: Rady jak vybírat a tipy na výhodné zájezdy

05.08.2014

Prázdniny se překlenují do druhé poloviny a mnozí se teprve v srpnu chystají pořídit pobyt a vyrazit na svou dovolenou. Oblíbeným řešením jsou last minute zájezdy, čili výběr dovolené na poslední chvíli za sníženou cenu. Neměli bychom však zapomínat, že i last minute pobyt je potřeba vybírat pečlivě a rozumně. Protože tento typ zájezdových nabídek slouží k doobsazení prozatím volných kapacit hotelů a resortů. Proto přinášíme několik rad, jak mezi nabídkami vybrat vhodnou lokalitu a na co se při výběru soustředit.

V diskusi 0 příspěvků Markéta Kohoutková

Index svobody médií

24.05.2013

Organizace Reportéři bez hranic jako každoročně sestavila žebříček svobody médií. V něm byla sledována svoboda či nesvoboda ve 179 státech světa.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Kde jsou hosté vítáni a kde ne?

14.05.2013

Novou analýzu cestovní a turistické konkurenceschopnosti v roce 2012 vytvořila mezinárodní nezávislá organizace The World Economic Forum.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Náchylnost zemí EU ke korupci

29.04.2013

Podle informací ze soukromé univerzity Hertie School of Governance se sídlem v Berlíně lze 27 zemí EU (stav v 1. pololetí 2013) zařadit do čtyř skupin podle jejich ohrožení ke korupci.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejbezpečnější aerolinky (2012)

11.02.2013

Nejbezpečnější aerolinkou světa je Finnair. To ukázala nová každoroční studie německé agentury JACDEC (Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre). Do žebříčku bylo zařazeno šedesát leteckých společností, Czech Airlines mezi nimi nejsou.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Lidstvo asi blbne

26.11.2012

Genetik Gerald Crabtree ze Stanfordovy univerzity v Kalifornii přišel s hypotézou, která lidskému druhu příliš nelichotí. Podle něj s vynálezem zemědělství lidstvo přišlo o podstatné stimuly k využívání a rozvoji inteligence. Výsledkem je, že v posledních několika tisících let druh Homo sapiens sapiens postupně poněkud hloupne.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

HPI - Index šťastné planety - 2012

25.08.2012

Nejšťastnější lidé žijí v Kostarice, Vietnamu a Kolumbii. Z afrického kontinentu jsou nejspokojenější Alžířané, mezi Evropany Britové. Vyplývá to z nového indexu šťastné planety, který sestavily britské společnosti New Economics Foundation a Friends of the Earth podle výzkumu v roce 2012.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Státy světa podle HDP na obyvatele v roce 2011

19.08.2012

Jistě mnoho lidí zajímá, jak si vedou jednotlivé státy ve své ekonomice nejen z pohledu státu, ale i jeho obyvatel, zvlášť v době ne zrovna dobré situace ve světové ekonomice. Nejlepším zdrojem údajů je Mezinárodní měnový fond (www.imf.org/). Proto data v tabulce vycházejí z World Economic Outlook z dubna roku 2012, údaje za evropské země i ze statistik OECD (www.oecd.org).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Památky UNESCO 2012

24.07.2012

Výbor pro světové dědictví UNESCO zařadil do svého seznamu nové kulturní památky a přírodní lokality (celkem 25). O zápisu nových památek na prestižní seznam rozhodlo zasedání Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) v ruském Petrohradu konané na přelomu roku 2012.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Červen 2012 byl o vteřinu delší

14.07.2012

Červen 2012 skončil později než obvykle. Noc ze 30. června na 1. červenec byla totiž o jednu vteřinu delší. Protože se naše planeta otáčí kolísavě a postupně zpomaluje, vzniká tím odchylka od přesného času měřeného atomovými hodinami. A tu je nutné občas dorovnat.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Největší osobní výletní lodě světa - leden 2012

31.01.2012

Tragédie italské výletní lodě Costa Concordia mě přiměla, abych nahlédl do statistik na největší osobní lodě současnosti. Otázkou bylo, podle jakého kritéria vlastně sestavit pořadí (výtlaku v BRT, podle délky, podle počtu přepravovaných osob či kajut atd.). Proto uvádím číslem pořadí pouze část z nich, ke kterým nešťastná loď patřila, tedy první dvacítku. Poté už jsou rozdíly minimální a tak téměř jediným rozdílem je rok, kdy byla loď spuštěna na vodu, případně modernizována.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

TOP 25 nej… hotelů světa roku 2012

26.01.2012

Největší světový cestovatelský portál Tripadvisor vyhlásil jako každý rok nejlepší hotely světa. Rok 2012 přinesl nečekaného vítěze, když se na první příčce v hlavní kategorii umístil The Phoenix Resort ležící na ostrově Ambergris Caye v Belize. Vystřídal tak pražský hotel U Zlaté studně, který byl první v roce 2011. ČR si letos připsala titul nejmódnějšího hotelu v Evropě a pak také ocenění v podobě 10. a 14. nejlepšího hotelu na světě.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Světlo už není nejrychlejší

08.12.2011

Další experiment na urychlovači částic ve středisku CERN potvrdil to, čemu stále vědci nejsou schopni zcela uvěřit. Částice zvané neutrina létají rychleji než světlo. Je to už podruhé, co se vědci dostali k takovým výsledkům.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Letní čas a jeho historie

09.10.2011

Asi všichni považujeme letní čas za moderní vynález, ale starověké civilizace k času přistupovaly mnohem pružněji než my. Měření času se přizpůsobovalo délce dne, takže u mnoha civilizací byly letní hodiny delší než zimní. Například staří Římané měli vodní hodiny vyrobené tak, že různé stupnice měřily čas v odlišným měsících. Rozdíly mezi délkou hodin byly poměrně výrazné - ta nejkratší trvala 44 minut, nejdelší až 75 minut!

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Rating zemí světa koncem srpna 2011

04.09.2011

Ratingem se rozumí standardní mezinárodní nástroj měření (hodnocení) bonity zemí (či jiných subjektů) pro posouzení jejich důvěryhodnosti. Opomeneme-li hodnocení jiných subjektů a zaměříme-li se na jednotlivé země, rating vypovídá o stupni rizikovosti podnikání pro zahraniční firmy v hodnocené destinaci a o vyčíslení pravděpodobnosti, že hodnocená země dostojí svým závazkům.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

TOP 25 nej… destinací vybraných evropských zemí v roce 2011

09.07.2011

Největší cestovatelský server TripAdvisor zveřejnil žebříček turisticky nejžádanějších míst vybraných evropských zemí pro rok 2011.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

TOP 25 destinací Evropy - 2011

23.05.2011

Největší cestovatelský server TripAdvisor zveřejnil v prvním květnovém týdnu roku 2011 žebříček turisticky nejžádanějších míst z Evropy.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejžádanější destinace světa - 2011

08.05.2011

Největší cestovatelský server TripAdvisor zveřejnil v prvním květnovém týdnu roku 2011 žebříček turisticky nejžádanějších míst z celého světa. Na základě nezávislých názorů miliónů cestovatelů se letošním číslem jedna stalo Kapské Město v Jihoafrické republice. Úspěch zaznamenala také Česká republika.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Největší ostrovy světa

01.02.2011

Co to je vůbec ostrov? Jaké je jeho vymezení? Podle Konvence OSN o mořském právu z roku 1982 (United Nations Convention on the Law of the Sea, part VIII.) je ostrov definován následovně:

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Organizace nezastoupených států a národů

09.01.2011

Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO) je demokratickou mezinárodní organizací. Jejími členy jsou domorodí lidé, okupované národy a nezávislé státy či teritoria.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejcennější značkou světa byla v roce 2009 Coca-Cola

30.12.2009

Už devátý rok po sobě vládne světovým značkám Coca-Cola. V Evropě je nejcennější značkou finská Nokia. V žebříčku TOP 100 nej… značek, sestaveném konzultační společností Interbrand a časopisem BusinessWeek, ale chybí značka ze střední Evropy.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Přehled 100 největších osobních lodí (08/2009)

06.12.2009

Mezi turisty je stále větší zájem o donedávna zejména u nás (ve světě se jezdí tímto způsobem již více jak půl století) méně známý druh užívání si volného času, o plavbu na velkých osobních lodích. A ty neustále přibývají a nabízejí další a další možnosti. Stačí si jen vybrat. 

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Středozemní moře

02.12.2009

Středozemní moře je vnitřním mořem Atlantského oceánu vklíněným mezi Evropu, Asii a Afriku. S Atlantikem je spojeno Gibraltarským průlivem, s Černým mořem tureckými průlivy Bospor a Dardanely. Uměle vyhloubeným Suezským průplavem v Egyptě je spojeno s Rudým mořem a to už skoro 140 let.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Modrá vlajka, 10 nej… evropských pláží

12.10.2009

Modrá vlajka (Blue Flag) je ocenění, které je udělováno plážím a přístavům, které splnily přísné normy. Program řídí Nadace pro environmentální vzdělávání (FEL), skládající se z národních členských organizací zastupujících 59 zemí světa. Je to program hodnocení pláží a přístavů, který Evropská unie zahájila už v roce 1987. Porotci FEL každoročně kontrolují tisíce pláží a nejlepším přidělují tyto prestižní modré vlajky. 

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Islám zaplaví Evropu

17.09.2009

Evropa do čtyřiceti let zásadně změní svou tvář. Pro nízkou porodnost Evropanů a velký příliv migrantů bude do roku 2050 vyznávat pětina obyvatel EU islám. Dosud je podíl muslimů pouze 5%. Tuto zprávu přinesl v první třetině srpna 2009 list The Telegraph (koluje i na internetu).

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Jak vznikaly názvy světadílů

10.09.2009

Naše matička Země má sedm světadílů, tušíte odkud se vzaly jejich názvy?

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nezávislé státy podle data jejich vzniku

28.08.2009

V současném světě konce prvního desetiletí 21. století existuje na naší planetě téměř na dvě stovky nezávislých států. Na jedné straně se náš svět integruje do větších ekonomických celků, na druhé straně, zpravidla v místech nedávných konfliktů se "drobí" na stále menší státní útvary, které jen velmi těžko budou schopny konkurovat právě těm "globalizovaným".

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Organizace G-8, G-20 a OECD

21.07.2009

Když se ve zprávách objeví tyto zkratky, víte přesně o co jde?

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Země světa podle parity kupní síly na obyvatele za rok 2008

15.07.2009

Hrubý domácí produkt (HDP) je měřítkem ekonomické výkonnosti. Představuje přidanou hodnotu veškerého vyrobeného zboží a služeb (nutno odečíst meziprodukty, které se na přidané hodnotě nepodílejí). Objemový index HDP na obyvatele vyjádřený v paritě kupní síly je v relaci k průměru EU 27, který je roven 100. Pokud je index za určitou zemi vyšší než 100, znamená to, že HDP na obyvatele této země je vyšší než je průměr EU 27 a naopak. Údaje se uvádějí ve standardu kupní síly - společné měně, která stírá rozdíly v cenových hladinách mezi zeměmi a umožňuje tak srovnání HDP spíše mezi jednotlivými zeměmi než v čase.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Přírodní a kulturní památky UNESCO 2009

05.07.2009

Třicáté třetí zasedání Výboru pro Světové dědictví (WHC) se konalo od 22. do 30. června 2009 v andaluské Seville. Během zasedání bylo vybráno 13 nových památek.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejrušnější letiště světa v roce 2008

06.06.2009

Letecká doprava je nejbezpečnějším a nejrychlejším (pravda i nejdražším) druhem dopravy. Pro její donedávna neustále rostoucí využívání slouží ve světě tisíce letišť různých velikostí a přepravní kapacity. O těch nejvíce využívaných v roce 2008 vypovídá následující tabulka.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

ČR je plně demokratickým státem

03.05.2009

V britském týdeníku The Economist vyšlo v březnu 2009 vyhodnocení indexu demokracie za rok 2008. Economist Intelligence Unit (EIU) zhodnotil a seřadil vybraných 167 států světa (s výjimkou těch nejmenších) na základě pěti zvolených kritérií.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

NATO má 28 členských zemí

01.05.2009

Řady Severoatlantické aliance se dne 1. dubna 2009 rozrostly o dvě nové členské země - Chorvatsko a Albánii. Představitelé obou zemí ve Washingtonu dokončili ratifikační proces předáním příslušných dokumentů.Ratifikace už byla v Tiraně i Záhřebu dokončena a čekalo se jen na dopis generálního tajemníka Jaapa de Hoop Scheffera, že rozšíření Aliance schválily i stávající členské země. O vstupu Albánie a Chorvatska rozhodli představitelé Aliance již na dubnovém summitu NATO v roce 2008 v Bukurešti.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Seven Summits - Koruna planety Země

16.04.2009

Sedm vrcholů je horolezecký projekt, který byl poprvé definován v 80. letech 20. století americkým amatérským horolezcem a podnikatelem Richardem Bassem. Definice projektu je ale problémová vzhledem k rozdílně definovaným hranicím světadílů a diskusím, kolik světadílů vlastně je. Tento projekt je založen na západním modelu používaném v USA, Kanadě, Austrálii a západní Evropě. U nás je používáno 7 světadílů (Evropa, Asie, Severní Amerika, Jižní Amerika, Afrika, Antarktida, Austrálie a Oceánie) nebo 5 kontinentů (Eurasie, Amerika, Afrika, Antarktida, Austrálie a Oceánie) a hranice mezi Evropou a Asií vede jinudy než v "západním" vymezení.

V diskusi 2 příspěvky Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Patnáct nejzdravějších zemí světa

21.10.2008

Jestlipak víte, ve kterých zemích světa se žije nejzdravěji? Ve které zemi máte největší šanci na dožití se vysokého věku? To se dozvíte z tohoto mého článku (pořadí jednotlivých států v tabulce, zdůvodnění jejich pořadí je pak uvedeno pod tabulkou). A určitě na Vás čeká překvapení. Milé!

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Padesát nejdražších měst světa v roce 2008

14.10.2008

Nejdražším městem světa stejně jako v roce 2007 je podle agentury Mercer i v roce 2008 ruská Moskva. Další pořadí se trochu pozměnilo. Naše hlavní město Praha v porovnání s rokem 2007 předstihla mimo jiné Bratislavu, Brusel i Mnichov. Na žebříčku nejdražších měst se posunula o dvacet příček vzhůru na "pěkné" 29. místo. 

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Jak se kde žije? Jaká je kvalita života obyvatel vybraných zemí?

30.08.2008

Nejlepší kvalita života je na Islandu. Toto tvrzení vyplývá ze statistiky Rozvojového programu OSN (UNDP-Quality of life) za rok 2007. Naopak nejhůře se žije podle očekávání obyvatelům zemí subsaharské Afriky.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Čtyřicet nejvíce navštívených států světa v roce 2007

24.07.2008

Podle Světové turistické organizace WTO dosáhl v roce 2007 počet mezinárodních příjezdů 898 milionů lidí, což znamená nárůst o 52 milionů příjezdů oproti roku 2006. Roční 6% nárůst tak překročil očekávání i dlouhodobý průměr a potvrzuje růst z minulých let.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

27 památek UNESCO nově vyhlášených v roce 2008

21.07.2008

Prestižní seznam světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO se rozšířil o dalších 27 památek. Výbor UNESCO, který zasedal v kanadském Quebeku, rozhodl, že na seznam budou letos připsány například dřevěné kostelíky ze 16. až 18. století na východě Slovenska v oblasti Karpat. Patří k nim římskokatolické kostelíky v Hervartově a Tvrdošíně, evangelické v Kežmarku, Leštinách a Hronseku a řeckokatolické v Bodružale, Ladomírové a Ruské Bystré. Tyto unikátní dřevěné stavby dokládají kontakt západní a východní kultury a průnik lidového a profesionálního stavitelství. Na české památky se při letošním výběru nedostalo.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Nejlepší světové a evropské turistické destinace pro rok 2008

17.07.2008

Naše česká Praha je dvaašedesátou nejoblíbenější turistickou destinací na světě. Slušné, ale mohla by být i výše. Bohužel, z pohledu zahraničních turistů máme stále co dohánět, především z hlediska kvality ubytovacích a stravovacích služeb i jazykové vybavenosti.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Unie pro Středomoří

14.07.2008

V Paříži se dne 13. 7. 2008 sešli šéfové států Evropské unie a zemí z jižního a východního břehu Středozemního moře a vytvořily Unii pro Středomoří. Ta má přispět k posílení integrace mezi oběma skupinami zemí. Na tomto zasedání byl přítomen i generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

V diskusi 0 příspěvků Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Kultura a náboženství

22.09.2002

Kultura jako souhrn všech oborů lidské duševní činnosti byla po většinu společensko-historického vývoje úzce spjatá s ideologií, která je odrazem názorů, idejí, teorií a představ dané společnosti, nebo společenské třídy. Náboženství, jako vrcholná forma ideologie provází lidstvo po celou jeho historii, vlastně už od prvotní společnosti. Náboženské představy se vytvářely ve všech civilizacích, včetně primitivních národů a kmenů a podávají výklad o vesmíru, o vzniku světa, o bozích a jejich možnosti zasahovat do života lidí a tím ho i ovlivňovat. Zdůvodňují vznik světa, původ lidstva a také podávají výklad, proč se některé jevy, objevují a opakují.

V diskusi 1 příspěvek Tomáš Sadílek

 

Jiné stránky v síti internet:

Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress